Julkinen hankekuvaus
Viime vuosina on noussut nopeasti esille metsien ja metsänkäsittelyn rooli kasvihuonekaasujen sitomisessa ja varastoinnissa sekä ilmaston muutoksen aiheuttamista sopeuttamisen tarpeista metsänhoidossa. Metsätalouden ilmastokestävyyttä lisätään huolehtimalla metsien sopeutumisesta muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin, esimerkiksi monipuolistamalla metsänkäsittelymenetelmiä. Erityisesti peitteisistä metsänkasvatusmenetelmistä ja suometsien käsittelymenetelmistä ja niiden vaikutuksesta hiilensidontaan sekä varastointiin on tuotettu uutta tutkimustietoa.Hankkeella välitetään uusinta tutkimustietoa metsänkasvatus- ja käsittelymenetelmistä, jotta metsänomistajat ja toimihenkilöt pystyvät ymmärtämään ja hallitsemaan laajenevaa metsänkäsittelymenetelmien kirjoa omassa metsätaloudessaan erilaiset metsänomistuksen tavoitteet huomioiden. Lisäksi tuodaan yleisesti esiin, millaisilla konkreettisilla toimenpiteillä metsänomistajat voivat vähentää omien metsiensä ilmasto- ja ympäristökuormitusta. Hankkeessa tuotetaan ja välitetään myös suurelle yleisölle tietoa Kainuun metsien hiilivarastosta ja sen kehitystä sekä metsänkäsittelystrategioiden vaikutuksia hiilivaraston muutokseen ja hakkuumääriin. Hankkeen osatavoitteena on antaa metsänomistajille valmiuksia tuottaa kestävästi metsäraaka -ainetta jalostettavaksi ja lisätä metsäalantoimijoiden tietoutta erilaisten metsänhoitoon liittyvin ratkaisujen vaikutuksesta ilmastotavoitteisiin. Lisäksi tavoitteena on metsänhoitotoimien yhteydessä edistää metsäluonnon monimuotoisuuden lisäämistä ja pienvesien tilan parantamista.Hankkeen pääkohdetyhmänä ovat Kainuun alueen metsänomistajat ja metsäalan toimijat sekä suuri yleisö. Tietoa Kainuun metsien hiilivaraston kehityksestä ja muutoksesta voidaan hyödyntää alueen metsiä koskevassa päätöksenteossa.
Lisätiedot
Ohjelma/Rahasto
Euroopan maaseuturahasto 2023–2027
Hankenumero
254633
Loppumispäivämäärä
29.03.2026
Onko kyseessä Leader-hanke?
ei
Maaseututyyppi
Sisempi kaupunkialue
Toimenpide
Kehittämishanke
Alatoimenpide
Tiedonvälityshankkeet
Toimenpiteen tyyppi
Tiedonvälityshankkeet
Toimenpiteen tarkenne
Ympäristö- ja ilmastotiedonvälityshanke
Hankeluonne
Paikallinen/Alueellinen
Kohdealue
SO0
Ajankohtaista hankkeesta
Suomessa metsänjalostuksella on saavutettu merkittäviä parannuksia puiden kasvuun ja laatuun. Käyttämällä jalostettua metsänviljelymateriaalia metsänomistaja voi saavuttaa merkittävää taloudellista hyötyä puuston paremman kasvun ja laadun ansiosta tinkimättä kuitenkaan puuston perinnöllisestä monimuotoisuudesta.
Webinaarin tavoitteena on, että metsänomistajat saavat tietoa siitä, kuinka metsänjalostusta tehdään käytännössä. He tietävät jalostetun metsänviljelymateriaalin käyttämisen hyödyt puun kasvunopeuden ja laadun kannalta. Lisäksi metsänomistajat tiedostavat, että jalostettua metsänviljelymateriaalia käyttämällä he voivat edistää metsiensä viljelyvarmuutta muuttuvassa ilmastossa ja edistää hiilensidontaa.
Asiantuntijoina webinaarissa ovat puhumassa mm. metsänjalostuksen asiantuntija Luken tutkimusprofessori Katri Kärkkäinen ja Siemen Forelia Oy:n toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen. Heidän vankka asiantuntemuksensa metsänjalostuksesta ja jalostetun metsänviljelysiemenen tuottamisesta tarjoaa kuulijoille ajankohtaista ja varmaa tietoa metsänjalostuksesta ja sen hyödyistä.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.
Taimikonhoidossa tehdyt valinnat vaikuttavat metsikön jatkokehitykseen vuosikymmenien ajan. Ajoissa tehty taimikonhoito edistää kasvatettavien taimien paksuuskasvua, mikä auttaa niitä selviämään talven lumikuormasta ja parantaa niiden laatua. Taimikonhoidolla voidaan vaikuttaa metsikön puulajisuhteisiin, mikä edelleen vaikuttaa metsikön ilmastokestävyyteen ja hiilitaseeseen. Sekapuustoisuus parantaa metsikön tuhonkestävyyttä, monikäyttömahdollisuuksia ja luonnon monimuotoisuutta. Sekapuustoisuuden edellytykset luodaan metsikön uudistamis- ja taimikonhoitovaiheissa.
Webinaarissa pureudutaan siihen, kuinka taimikonhoito vaikuttaa metsikön taloudelliseen tuotokseen, puuntuotokseen ja hiilen sidontaan. Lisäksi osallistujat saavat tietoa taimikonhoidon metka-tuista ja luonnon monimuotoisuuden huomioimisesta taimikonhoidossa. Webinaarissa ovat puhumassa Metsäkeskuksen ja Luken asiantuntijat.
Webinaarin esityksiin voi tutustua tästä.
Suomen metsäkeskuksen Kainuun alueen hankkeet Ilmastokestävää metsänhoitoa Kainuuseen, KaiPuu energiahanke ja Potkua Kainuun metsiin järjestivät yhteistyössä PuuVuo Oy:n ja Metsänhoitoyhdistys Kainuun kanssa energiapuun hakkuunäytöksen Kajaanin Vuoreslahdessa 8.11.2024.
Näytöksessä nähtiin Ponssen Scorpion-hakkuukone varustettuna Moisio Forest Oy:n Moipu-energiapuukouralla sekä Reformet Oy:n valmistama Risupeto kunnostamassa nuorta metsää. Risupeto on karsimattoman energiapuun tuottamiseen kehitetty laite, joka pystyy korjaamaan myös hyvin pieniläpimittaisen puuston kohteelta. Ennakkoraivausta ei siis tarvita, mikä nopeuttaa työtä ja lisää energiapuun talteenottoa. Tapahtumassa laitteisiin ja niiden toimintaan pääsivät aamupäivällä tutustumaan metsäalan toimijat ja iltapäivällä metsänomistajat. Tapahtumassa osallistujat pääsivät tutustumaan myös luonnontilaiseen puroon ja kuulemaan pienvesien huomioimisesta metsänhoidossa.
Tapahtumaan saapui varsin runsaasti osallistujia ja tapahtuman keskuspaikkana toimineen Kouta-Vuores-kylätalon pihalla vallitsi iltapäivällä iloinen vilske ja puheen sorina osallistujien odotellessa näytökseen pääsyä. Odotteluaikana osallistujat pääsivät nauttimaan makkara- ja kahvitarjoilusta ja keskustelemaan mm. Metsäkeskuksen asiantuntijoiden kanssa. Kaiken kaikkiaan näytökseen osallistui arviolta lähemmäs kaksisataa ihmistä.
Metsäkeskus järjesti yhteistyössä Luken ja Rakeistus Oy:n kanssa maastotapahtuman, jossa tutustuttiin Luken 1960-luvulla perustamaan turvemaan lannoituskoekohteeseen Ristijärven Jokikylässä sekä 2014 toteutettuihin jatkuvan kasvatuksen hakkuisiin turvemaalla Paltamon Viitavaarassa. Lisäksi tapahtumassa tutustuttiin Viitavaaran kohteella olevaan lampeen ja luonnontilaisen kaltaiseen puroon ja kuultiin luontokohteiden huomioimisesta hakkuissa ja vesien hoidosta.
Tapahtumassa metsänomistajat saivat tietoa turvemaille soveltuvista lannoitusvaihtoehdoista ja niihin saatavilla olevista metka-tuista sekä jatkuvan kasvatuksen käsittelymenetelmistä ja niiden soveltuvuudesta turvemaille.
Metsäsertifioinnin tarkoituksena on edistää metsien vastuullista ja kestävää käyttöä. Kestävällä käytöllä tarkoitetaan sitä, että metsien hoito ja käsittely on ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää ja myös tuleville sukupolville mahdollistetaan metsien monipuolinen käyttö. Metsäluonnon monimuotoisuus sekä metsien kulttuuri- ja virkistysarvot huomioidaan samalla kun harjoitetaan suunnitelmallista metsätaloutta. Sertifioitu puutavara ja puupohjaiset tuotteet ovat haluttuja kansainvälisillä markkinoilla, sillä sertifiointi on takuu metsien kestävästä käytöstä.
Metsäkeskus järjestää metsäsertifiointiin liittyvän webinaarin. Asiantuntijana webinaarissa puhuu Tapion Senior advisor, Henry Schneider suometsähoidon uusimmista suosituksista ja Aino Kurtti Metsälinjan kenttäpäällikkö, MTK Pohjois-Suomi sertifioinnista.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.
Hanke järjesti Sotkamossa kokonaiskestävään taimikonhoitoon keskittyvän tapahtuman. Noin viisikymmenhenkinen osallistujajoukkomme sai tapahtumassa tietoa siitä, kuinka taimikonhoidolla voidaan edistää metsänkasvatuksen taloudellista kannattavuutta, hiilen sidontaa, ilmastonmuutokseen sopeutumista ja luonnon monimuotoisuutta.
Tapahtumassa tutustuimme kahteen erilaiseen taimikkokohteeseen, joissa oli tehty kolmeen erilaiseen metsänkasvatustapaan tähtäävää taimikonhoitoa: puuston nopeaa järeytymistä edistävää, metsänhoidon suositusten mukaista sekä energiapuun kasvatukseen tähtäävää taimikonhoitoa. Luonnonvarakeskuksen asiantuntija esitteli tekemänsä laskelmat kunkin harvennustavan vaikutuksista taloudelliseen tuotokseen ja hiilen sidontaan.
Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Metsäkeskus, Luonnonvarakeskus, Sumetku Oy ja Tornator Oyj.
Kainuun ammattiopiston Seppälän toimipisteellä järjestettiin Maalaismarkkinat perinteisesti syyskuussa 13.-14.9.2024.
Hankkeemme osallistui muiden Kainuussa toimivien Metsäkeskuksen hankkeiden kanssa tapahtumaan perjantaina 13.9. Aamupäivällä sää oli melko poutainen ja iloinen markkinatunnelma täytti alueen. Iltapäivän sadesää verotti hieman osallistujamäärää, mutta Metsäkeskuksen pisteellä riitti silti asiakkaita keskustelemassa metsäasioista.
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili