Hanke
Kehittämishanke - 265282

Luonnon monimuotoisuus lautasella

Turun yliopisto

- 30.03.2027

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Luonto on yksi suomalaisen matkailun kärkiteemoista, mutta sitä uhkaavat sekä ilmastonmuutos että luontokato. Varsinais-Suomen matkailulle keskeinen Saaristomeri on yksi luontokadon ensimmäisistä uhreista. Selviytyäkseen muuttuvassa toimintaympäristössä täytyy varsinaissuomalaisen matkailun ryhtyä toimenpiteisiin Saaristomeren pelastamiseksi. Näin matkailu pystyy osaltaan hyvittämään omaa luontojälkeään sekä varmistamaan oman jatkuvuutensa. Luonnon monimuotoisuus lautasella -hankkeessa yhdistetään matkailun ja ruokaketjun toiminta uudella tavalla suojelemaan Saaristomeren luontoa. Ruokaketju on luontokadun yleinen ja Saaristomeren tilan heikentymisen erityinen aiheuttaja, ja juuri siksi voidaan harkituilla ruokavalinnoilla ehkäistä luontokatoa. Hankkeessa kehitetään matkailun ruokatoimijoille oma hankintakriteeristö, jota käyttämällä vähennetään Saaristomeren luontokatoa. Kriteeristö kehitetään helppokäyttöiseksi, ja sen kehittämisessä huomioidaan kustannus- ja makutekijät. Hankintakriteeristö kehitetään yhteistyössä ruokaketjun toimijoiden kanssa vastaamaan Varsinais-Suomen luonnon ja alkutuotannon erityispiirteitä. Kriteeristön avulla on mahdollista valita kestäviä ruoka-aineita sekä kehittää ruoka- ja tarjoilukonsepteja, jotka vähentävät luontokatoa. Näissä huomioidaan erityisesti rehevöittävät päästöt, uudistava viljely, perinnemaisemien suojelu sekä vaihtoehtoiset proteiinilähteet ja hybridireseptit, joille on tällä hetkellä suuri tarve. Kriteeristö pilotoidaan yhteistyössä Varsinais-Suomen ruoka- ja matkailutoimijoiden kanssa, minkä jälkeen sitä levitetään kansallisen tason käyttöön yhdessä alan kattojärjestöjen kanssa. Kolmivuotinen hanke tapahtuu yhteistyössä Strategisen tutkimuksen neuvoston Biodiful-hankkeen kanssa.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Hankenumero

265282

Loppumispäivämäärä

30.03.2027

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Maaseututyyppi

Sisempi kaupunkialue

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

Nuorten viljelijöiden ja yritystoiminnan yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tyyppi

Yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tarkenne

Koordinointi- ja aktivointihankkeet

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Kohdealue

SO7

Ajankohtaista hankkeesta

Hankkeen yhteyshenkilöt

Kommentit

1

 • Hei,

  Ajattelin testata tätä nettisivun omaa keskustelua ja tuoda suoraan tätä kautta ajatukseni ja ideani esille sähköpostien lähettelyn sijaan.

  Menen suoraan asiaan.

  Missä vaiheessa hankkeen viestintä/tiedottaminen on?

  Toteutan animaatioita ja piirrosvideoita, joista uskoisin olevan myös hyötyä Luonnon monimuotoisuus lautasella -hankkeellenne.
  Oletteko miettineet tämänkaltaisia selitysvideoita joskus?

  Me ollaan MainosVidillä toteutettu videoita viestinnän- ja opetuksen välineeksi jo useille ammattikorkeakouluille ja -opistoille, sekä myös muille julkisille organisaatioille erinäisiin hankkeisiin.

  Animaatiomme pystyvät tiivistämään aiheen ydinviestin noin minuutin mittaiseen viihdyttävään muotoon, tai vaihtoehtoisesti viestimään useamman eri hankkeen aihealueen ymmärrettävämpään ja viihdyttävämpään muotoon kohdeyleisölle ”nautittavaksi”.

  Voin lähettää muutamia referenssejä.
  Miltä kuulostaa?

  Yst.terv. Jani Lehtilä
  MainosVidi / CEO & Projektivastaava
  jani@mainosvidi.fi
  040 5154 998
  Masku, 21250, Lehtisalontie