Julkinen hankekuvaus
Luonto on yksi suomalaisen matkailun kärkiteemoista, mutta sitä uhkaavat sekä ilmastonmuutos että luontokato. Varsinais-Suomen matkailulle keskeinen Saaristomeri on yksi luontokadon ensimmäisistä uhreista. Selviytyäkseen muuttuvassa toimintaympäristössä täytyy varsinaissuomalaisen matkailun ryhtyä toimenpiteisiin Saaristomeren pelastamiseksi. Näin matkailu pystyy osaltaan hyvittämään omaa luontojälkeään sekä varmistamaan oman jatkuvuutensa. Luonnon monimuotoisuus lautasella -hankkeessa yhdistetään matkailun ja ruokaketjun toiminta uudella tavalla suojelemaan Saaristomeren luontoa. Ruokaketju on luontokadun yleinen ja Saaristomeren tilan heikentymisen erityinen aiheuttaja, ja juuri siksi voidaan harkituilla ruokavalinnoilla ehkäistä luontokatoa. Hankkeessa kehitetään matkailun ruokatoimijoille oma hankintakriteeristö, jota käyttämällä vähennetään Saaristomeren luontokatoa. Kriteeristö kehitetään helppokäyttöiseksi, ja sen kehittämisessä huomioidaan kustannus- ja makutekijät. Hankintakriteeristö kehitetään yhteistyössä ruokaketjun toimijoiden kanssa vastaamaan Varsinais-Suomen luonnon ja alkutuotannon erityispiirteitä. Kriteeristön avulla on mahdollista valita kestäviä ruoka-aineita sekä kehittää ruoka- ja tarjoilukonsepteja, jotka vähentävät luontokatoa. Näissä huomioidaan erityisesti rehevöittävät päästöt, uudistava viljely, perinnemaisemien suojelu sekä vaihtoehtoiset proteiinilähteet ja hybridireseptit, joille on tällä hetkellä suuri tarve. Kriteeristö pilotoidaan yhteistyössä Varsinais-Suomen ruoka- ja matkailutoimijoiden kanssa, minkä jälkeen sitä levitetään kansallisen tason käyttöön yhdessä alan kattojärjestöjen kanssa. Kolmivuotinen hanke tapahtuu yhteistyössä Strategisen tutkimuksen neuvoston Biodiful-hankkeen kanssa.
Lisätiedot
Ohjelma/Rahasto
Euroopan maaseuturahasto 2023–2027
Hankenumero
265282
Loppumispäivämäärä
30.03.2027
Onko kyseessä Leader-hanke?
ei
Maaseututyyppi
Sisempi kaupunkialue
Toimenpide
Kehittämishanke
Alatoimenpide
Nuorten viljelijöiden ja yritystoiminnan yhteistyöhankkeet
Toimenpiteen tyyppi
Yhteistyöhankkeet
Toimenpiteen tarkenne
Koordinointi- ja aktivointihankkeet
Hankeluonne
Paikallinen/Alueellinen
Kohdealue
SO7
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tiliKommentit
1
Hei,
Ajattelin testata tätä nettisivun omaa keskustelua ja tuoda suoraan tätä kautta ajatukseni ja ideani esille sähköpostien lähettelyn sijaan.
Menen suoraan asiaan.
Missä vaiheessa hankkeen viestintä/tiedottaminen on?
Toteutan animaatioita ja piirrosvideoita, joista uskoisin olevan myös hyötyä Luonnon monimuotoisuus lautasella -hankkeellenne.
Oletteko miettineet tämänkaltaisia selitysvideoita joskus?
Me ollaan MainosVidillä toteutettu videoita viestinnän- ja opetuksen välineeksi jo useille ammattikorkeakouluille ja -opistoille, sekä myös muille julkisille organisaatioille erinäisiin hankkeisiin.
Animaatiomme pystyvät tiivistämään aiheen ydinviestin noin minuutin mittaiseen viihdyttävään muotoon, tai vaihtoehtoisesti viestimään useamman eri hankkeen aihealueen ymmärrettävämpään ja viihdyttävämpään muotoon kohdeyleisölle ”nautittavaksi”.
Voin lähettää muutamia referenssejä.
Miltä kuulostaa?
Yst.terv. Jani Lehtilä
MainosVidi / CEO & Projektivastaava
jani@mainosvidi.fi
040 5154 998
Masku, 21250, Lehtisalontie