Hanke Kehittämishanke - 58653 Matregion Nyland – Ruokamaakunta Uusimaa Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi 01.01.2018 - 17.03.2023 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus MATREGION NYLAND - RUOKAMAAKUNTA UUSIMAA Inom Norden finns många exempel på starka matregioner där den lokala och regionala maten fungerat som ett redskap i regionalt utvecklingsarbete. I samtliga exempel har man gjort gemensamma kraftansträngningar genom att lyfta och synliggöra den lokala och regionala maten. Nyland har goda förutsättningar att förstärka sin profil som matregion. Det finns stark kärnkunskap att producera baslivsmedel av hög kvalitet och arbetet pågår att höja förädlingsnivån på gårds- och företagsnivå. Nyländsk livsmedelsproduktion kan fungera som en kreativ kraft och vara ett konkret och synligt redskap i det regionala landsbygdsutvecklingsarbetet. En gemensam handlingsplan som ska inspirera till strategiska satsningar för att profilera Nyland som matregion behövs. Ett av målen med handlingsplanen är ökad matturism som är en viktig dimension av besöksnäringen idag. Det centrala är då att lyfta och synliggöra den regionala producenten och produkterna med betoning på säsong, historia och regional matkultur. Alla matevenemang och HoReCa (Hotell, Restaurant & Catering) företag i Nyland är viktiga arenor för nyländsk mat. Samarbetet mellan samtliga aktörer inom regionen och turismen har en avgörande betydelse för att göra den regionala livsmedelsproduktionen, förädlingen och måltiden i restauranger & caféer synliga som profilprodukter för Nyland. På lokal nivå bidrar användande av lokal produktion till förbättrad ekonomi och undersökningar visar den positiva effekt som användandet av lokala produkter i offentliga kök har på den regionala ekonomin. På ett tidigt stadium är det centralt att tänka internationellt även i mindre företag och beakta de möjligheter som export medför. Ett starkt och aktivt nätverk inom livsmedelsbranschen är inkluderande och en handlingsplan med en tydlig vision öppnar dörrar för nya lösningar och samarbetskoncept och utvecklar företagandet på ett mångsidigt sätt på landsbygden. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Hankenumero 58653 Aloituspäivämäärä 01.01.2018 Loppumispäivämäärä 17.03.2023 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 16.4 Elintarvikkeiden lyhyet toimitusketjut Toimenpiteen tyyppi Yhteistyö Toimenpiteen tarkenne Tuotteiden, palveluiden ja prosessien kehittämishanke, kokeellinen kehittäminen (tuki 60 %) Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Asiasanat Elintarvikejalostus Elintarvikkeet Kestävä liiketoiminta Tuotekehitys logistiikka lyhyet jakeluketjut lähiruoka markkinointi ruokamatkailu viestintä Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Uudenmaan ELY-keskus Toteutuskunta RAASEPORI Julkisen rahoituksen osuus: 60,00 % Jaa: