Hanke Kehittämishanke - 13690 Pohjois-Pohjanmaasta luomuperunamaakunta 2016-2017 Luonnonvarakeskus 01.04.2016 - 29.01.2020 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Kansallisella tasolla, maa- ja metsätalousstrategian ja hallitusohjelman mukaisesti luomu- ja lähiruuan tuotannon lisääminen on yksi merkittävimmistä ruokapoliittisista teemoista. Samanaikaisesti kuluttajien ja julkisten ruokapalveluiden kiinnostus luomutuotteiden käyttöön on lisääntynyt. Vaikka luomuraaka-aineille olisikin tarvetta ja kysyntää, ongelmana on tuotannon ja kysynnän yhteensovittaminen. Eri tahoilla on vaikeuksia saada kotimaisia luomuraaka-aineita riittävän säännöllisinä toimituksina ja riittävän laajalla valikoimalla. Luomuperuselintarvikkeista yksi käytetyimmistä ja kysytyimmistä on peruna. Luomuperunan tuotannossa on kuitenkin kriittisiä kohtia, joihin tulisi etsiä ratkaisuja tuotannon varmistamiseksi ja laadun parantamiseksi. Luomutuotantoon tulisi saada uusia lajikkeita, kehittää ja optimoida lannoitusta sekä löytää uusia keinoja kasvitautien hallintaan. Tuotanto-olosuhteet vaikuttavat myös tuotantovarmuuteen. Pohjois-Pohjanmaa olisi luontaisten edellytysten näkökulmasta sopiva luomuperunan tuotantoon. Alueen puhtaus perunan vaarallisista kasvintuhoojista ja vähäisempi kasvitautipaine verrattuna eteläisimpiin tuotantoalueisiin ovat merkittäviä alueellisia vahvuuksia. Tämän hankkeen tavoitteena on lisätä luomuperunantuotannon varmuutta ja kannattavuutta sekä parantaa luomuperunan laatua. Hankkeessa pyritään kehittämään koko luomuperunaketjun toimivuutta alueella jo olevan luomuperunatuotannon pohjalta ja alueen vahvaa perunantuotannon osaamista hyödyntäen. Hankkeen kohderyhmiä ovat luomuperunantuottajat ja luomuperunantuotannosta kiinnostuneet viljelijät tai viljelijöiksi aikovat, ruokaperunantuottajat, perunan jatkojalostajat, ammattikeittiöt, perunaa välittävät yritykset sekä kuluttajat. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Hankenumero 13690 Aloituspäivämäärä 01.04.2016 Loppumispäivämäärä 29.01.2020 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 16.2 Uusien tuotteiden ja menetelmien kehittäminen Toimenpiteen tyyppi Yhteistyö Toimenpiteen tarkenne Tiedonhankintahanke, teollinen tutkimus (tuki 80 %) Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Asiasanat Elintarvikkeet kasvintuotanto luomu lähiruoka maatalous Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Toteutuskunta OULU Julkisen rahoituksen osuus: 80,00 % Jaa: