Hanke Kehittämishanke - 260641 Pohjoisen luonnonantimien perinteinen käyttö Itä-Lapin kuntayhtymä - 31.05.2026 Käynnissä Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Ikäluokka, joka muistaa ruokaperinteeseen liittyvät tarinat ja hallitsee perinneruokien valmistuksen, pienenee koko ajan. Jotta kaikki vielä kerättävissä olevat reseptit ja tarinat saadaan taltioitua, tulee niitä edelleen kerätä. Perinneruokahankkeessa (2020–2022) koottiin poroon liittyvää tietoa. Tässä hankkeessa kohteena ovat muut perinteiset pohjoisen raaka-aineet: riista, kala ja muut luonnon antimet. Pohjoisen luonnon antimien perinteinen käyttö -hankkeessa keskitytään näistä raaka-aineista saataviin ruokalajeihin ja niiden käyttöön ravinnoksi. Mediaa ja somekanavia hyödynnetään tietoisuuden lisäämiseksi. Hankkeessa tuotetaan reseptioppaan perinteisten raaka-aineiden käytöstä ja tarinoista. Näin edistetään alueen ruoka- ja kulttuuriperinnön jatkuvuutta sekä vahvistetaan alueen omavaraisuutta ja taitoa valmistaa saalis perinteisin tavoin. Osatoteuttajana on Lapin Martat, joka vaalii samoja arvoja ja tavoitteita, joita hankkeessa edistetään. Nuoria innostetaan riistasta, kalasta ja muista luonnon antimista valmistettavien perinneruokien pariin. Nuorten perinneruokatapahtumista pyritään luomaan jatkumo. Lapissa ruokaomavaraisuus on alle 20 %. Lähellä tuotetun ruoan arvo on noussut. Huoli ruoan riittävyydestä synnyttää tarvetta paikallisten raaka-aineiden kokonaisvaltaiselle käytölle. Hanke nostaa esiin vanhoja tapoja hyödyntää paikallisia luonnon antimia, mikä lisää valmiuksia selviytyä myös mahdollisista poikkeusoloista. Metsästys- ja kalastusharrastus kiinnostaa yhä useampaa nuorta, mutta taito käsitellä saalista ja valmistaa saaliista ruokaa puuttuvat. Hankkeessa edistetään hyviksi ja tehokkaiksi todettuja tapoja sekä käsitellä että tehdä saaliista ruokaa. Perinneruokatarinoista ja -aterioista kehitetään kunnittain paikallinen, alueen ruokakulttuuria kuvastava perinneruoka-annos. Tällä tuetaan kulttuurimatkailua yhteistyössä ravintoloiden kanssa. Lisäksi selvitetään syksyisen perinneruokatapahtuman järjestämistä kuntia kiertävänä tapahtumana. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Euroopan maaseuturahasto 2023–2027 Hankenumero 260641 Loppumispäivämäärä 31.05.2026 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Maaseututyyppi Ydinmaaseutu Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide Maaseudun palvelujen ja toimintaympäristön kehittämisen yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tyyppi Yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tarkenne Koordinointi- ja aktivointihankkeet Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Kohdealue SO8 Asiasanat Elintarvikkeet Luonnontuotteet Lähiruoka Matkailu Nuoret Varautuminen, omavaraisuus Yhteisöllisyys, yhteisö, osallisuus Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Lapin ELY-keskus Toteutuskunta KEMIJÄRVI Kokonaisrahoitus 269 131,80 € Julkinen rahoitus 269 131,80 € EU:n ja valtion osuus sekä mahdollinen kuntaraha Leader-ryhmältä: 257 294,45 € Julkisen rahoituksen jakautuminen: EU: 115 726,67 € Valtio: 141 567,78 € Kunnan suora rahoitus hankkeeseen: 0,00 € Kuntaraha Leader-ryhmältä: 0,00 € Muu julkinen tuki: 11 837,35 € Julkisen rahoituksen osuus: 100,00 % EU:n ja valtion osuus sekä mahdollinen kuntaraha Leader-ryhmältä: 95,60 % Hankkeesta muualla www.italappi.fi Jaa: