17.11.2022

Lyssna på podden Framtidsodlarna

Hur jobbar unga jord- och skogsbrukare med hållbarhet – ekologiskt, ekonomisk, socialt och kulturellt? Vad innebär hållbarhet i bondens arbete med att odla mat? Det kan lyssnarna höra mera om i den tredje säsongen av poddserien Framtidsodlarna.

SLC | Podd: Framtidsodlarnahttps://slc.fi/amnen/framtidsodlarna

I den tredje säsongen av SLC:s poddserie Framtidsodlarna får lyssnarna under hösten och vintern möta tio unga jord- och skogsbrukare i någon del av Svenskfinland. De delar med sig av sina tankar om hållbarhet inom jord- och skogsbruket och vad hållbarhet innebär i deras dagliga arbete för att producera mat och sköta om skogen.

– Det är mycket fokus på olika hållbarhetsfrågor i samhället. I den tredje säsongen av Framtidsodlarna vill SLC lyfta fram och visa på det breda och aktiva hållbarhetsarbete som görs inom branschen, på gårdarna och inom skogsbruket t.ex. då det gäller att behålla näringsämnen i odlingsmarken, beakta biodiversitet eller gå in för förnybara energilösningar som samtidigt även stöder företagens ekonomiska hållbarhet, säger SLC:s kommunikationschef Mia Wikström.

I poddserien är det odlarna själva som kommer till tals, och nyfiken samtalspartner är poddredaktör Jens Berg.

I den tredje säsongens avsnitt medverkar jordbrukare Erik Perklén på Postis gård i Sjundeå, fårproducenterna Josefin och Dennis Norrback i Närpes, jord- och skogsbrukare samt landsbygdsföretagare Mickel Nyström i Korpo, mjölkproducent John Häger på Ranckens Ranch i Nykarleby, nybakade agrologen Alexandra Wasström i Borgå, ekomjölkproducenterna Tobias och Bjarne Mara i Korsholm, jordbrukare och företagare inom ridbranschen Mats Wikner i Kyrkslätt, äggproducent Alex Melin i Korsholm, fruktodlare Ben-Erik Daniels i Tjudö, Åland och växthusodlare Emma Granö-Ring i Närpes.

Framtidsodlarna har hittills laddats ner närmare 19 000 gånger. Podden finns på slc.fi/framtidsodlarna samt på Podbean och Spotify och här kan man också lyssna på de tidigare avsnitten av poddserien. Poddserien produceras av Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC i samarbete med Montem

Mera information om podden ger SLC:s kommunikationschef Mia Wikström, tfn 050 355 3213 eller mia.wikstrom@slc.fi