Uutinen
14.11.2023

Kasvipeitteisyysvaatimus koskee kaikkia tiloja – ajankohtaiset vinkit ja kasvipeitteisyyden säilytysajat

Kasvipeitteisyysvaatimus koskee kaikkia tiloja – ajankohtaiset vinkit ja kasvipeitteisyyden säilytysajat

Pellon talviaikainen kasvipeite suojaa maata eroosiolta, ja sillä voidaan vähentää ravinnehuuhtoumia. Uudella EU:n tukikaudella talviaikaisen kasvipeitteisyyden vaatimus koskee kaikkia tiloja, ja siitä ilmoitetaan tammikuun syysilmoituksessa.

33 prosenttia tilan pelloista ja pysyvien kasvien alasta pitää säilyttää kasvipeitteisenä 15.3.2024 asti. Kasvipeitteiseksi alaksi hyväksytään viljelykasvista riippuen aito kasvipeite, sänki, kevennetty muokkaus ja kasvijätteen peittämä ala. Vaatimusta ei voi täyttää pysyvän nurmen alalla. Jos tilasi koko pinta-ala on pysyvää nurmea, talviaikainen vähimmäismaanpeitevaatimus ei koske tilaasi. Vaatimusta ei voi täyttää sänkikesannoksi ilmoitetulla alalla.

Tarkemmat tukiehdot voit tarkistaa Ruokaviraston ehdollisuuden oppaasta.

Jos hait ekojärjestelmätukea, säilytä kasvipeite pidempään

Talviaikaiseen kasvipeitteisyyteen on voinut hakea myös ekojärjestelmätukea, jos sen ehdot täyttyvät. Jos olet hakenut tukea, kasvipeitteisen alan tulee olla aitoa kasvipeitettä tai sänkeä.

Muista, että ekojärjestelmätuen mukainen kasvipeitteisyyden säilytysaika on pidempi kuin kaikkia tiloja koskevan kasvipeitteisyyden vaatimus:

  • Pellon ja pysyvien kasvien alalla 15.4. asti
  • Pysyvän nurmen alalla 1.5. asti.
    • Huom! Nyt ekojärjestelmätuen ehdoissa päivämäärä on 16.5., mutta siihen on esitetty muutosta (1.5.), joka tulee voimaan, jos asetusmuutos hyväksytään.
  • Jos olet ilmoittanut pysyvän nurmen alaa kasvipeitteiseksi, säilytä myös muut tilasi pysyvän nurmen alat muokkaamattomina 15.4. asti.

Tarkista tarkemmat kasvilistaukset ja tukiehdot Ruokaviraston ekojärjestelmätuen oppaasta.

Jos muokkaat lohkoa heti säilytysajan jälkeen, ota kuva Vipu-mobiililla

Kasvipeitteisyyttä tarkastellaan satelliittiseurannalla. Maaliskuussa 2024 Vipu-mobiiliin voi tulla selvityspyyntö talviaikaisen kasvipeitteisyyden alasta, jolla on havaittu muokkausta. Voit vastata selvityspyyntöön kuvalla tai muuttaa syysilmoituksessa ilmoittamaasi tietoa vastaamaan toimenpidelohkon tilannetta pellolla.

Jos muokkaat kasvipeitteiseksi ilmoittamaasi lohkoa heti säilytysajan jälkeen, ota Vipu-mobiililla kuva lohkosta 15.3. jälkeen, kun se on vielä kasvipeitteinen.

Ota kuva vihertävästä syyskylvöstä

Talviaikaiseen kasvipeitteisyyteen on voinut ilmoittaa syyskylvösten aloja, joilla on talven yli aito kasvipeite.  Kannattaa taltioida Vipu-mobiililla kuva vihertävästä kasvustosta syyskasvin kylvön jälkeen.

Valokuvan voi ottaa Vipu-mobiilin Kuvat-osiossa. Kuvat tallentuvat Vipu-mobiiliin mahdollista myöhempää tarvetta varten.

Lisätietoja saat kuntasi maaseutupalveluista.

Satakunnan kuntien maaseutupalvelut ja yhteystiedot

Eura, Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Nakkila ja Rauma muodostavat maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen, jonka palveluista vastaa Euran kunta.

Kunnankuja 3
27400 Kiukainen

Pori, Ulvila, Merikarvia, Siikainen ja Karvia muodostavat maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen, jonka palveluista vastaa Porin kaupunki.

Huittinen, Säkylä ja Punkalaidun muodostavat maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen, jonka palveluista vastaa Huittisten kaupunki.

Risto Rytin katu 36
32700 Huittinen

Kankaanpään ja Parkanon kaupungit sekä Jämijärven, Kihniön ja Pomarkun kunnat muodostavat maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen, jonka palveluista vastaa Kankaanpään kaupunki.

Asiakaspalvelua tarjotaan kaikissa sopijakuntien palvelupisteissä.