Uutinen
21.05.2024

Lapin Linnavuoren kuntoportaat ovat mukana maaseudun kuntoporraskilpailussa – avaustilaisuus Satakunnassa 30. toukokuuta

Lapin Linnavuoren kuntoportaat ovat mukana maaseudun kuntoporraskilpailussa – avaustilaisuus Satakunnassa 30. toukokuuta

Nyt kiivetään maaseudun huipulle! Suomen maaseutuverkosto haastaa kaikki nousemaan kuntoportaita tulevan kesän aikana. Satakunnassa kilpailu avataan 30. toukokuuta kello 10 Raumalla Lapin Linnavuoren kuntoportailla osoitteessa Sahamäentie 4, Lappi.

Torstaina 30. toukokuuta alkaa valtakunnallinen kuntoporraskilpailu, jossa selvitetään, mitkä ovat suosituimmat EU:n maaseuturahoitusta saaneet kuntoportaat Suomessa. Mukana kilpailussa on 18 kuntoportaat eri puolilta Suomea. Portaisiin asennetaan kesän ajaksi kävijälaskurit ja voiton nappaavat ne portaat, joita on noustu eniten syyskuun loppuun mennessä.

– Haastamme kaikki satakuntalaiset mukaan kilpailuun! Kiipeämällä Lapin Linnavuoren portaita voi auttaa Satakunnan kilpailun voittoon ja nauttia itse raittiista kesäilmasta, Satakunnan maaseutuviestinnän koordinaattori Jasmin Rikkonen kannustaa.

Avajaispäivänä kolme avointa porrastreeniä Lapissa

30. toukokuuta kello 10–11 järjestettävässä Satakunnan avajaistilaisuudessa kerrotaan kuntoporraskilpailusta sekä Lapin kuntoportaiden rakennusprojektista. Lapin koulun kolmannen luokan oppilaat näyttävät mallia Rauman kaupungin liikuntakoordinaattori Kimmo Kourun ohjaamassa kuntoporrastreenissä.

Kilpailun avajaispäivä jatkuu kello 18, kun Lapin Salaman liikuntaohjaaja Maija Aaltonen järjestää kaikille ilmaisen ja avoimen Portaat tutuiksi aloittelijoille -porrasjumpan. Kevyemmän tutustumisjumpan jälkeen kello 19 alkaa astetta haastavampi toiminnallinen porrastreeni.

Satakuntaan rakennettu Leader-rahalla viidet portaat

Monet maaseudun liikuntakohteet on rakennettu yhteisöllisesti paikallisten asukkaiden ja EU:n maaseuturahoituksen avulla. Leader-ryhmät eli maaseudun kehittämisyhdistykset ovat myöntäneet rahoitusta jo lähes 50 kuntoportaille.

Satakuntaan on rakennettu paikallisten Leader-ryhmien tuella maaseuturahoituksen ohjelmakaudella 2014–2022 viidet kuntoportaat: Lapin Linnavuoren kuntoportaat, Eurajoen kuntoportaat, Ulvilan Paluksen kuntoportaat, Luvian kuntoportaat sekä Säkylän Kertun metsäpolun varrella sijaitsevat minikuntoportaat. Satakunnassa kuntoportaiden rakentamiseen on myönnetty Leader-rahoitusta yhteensä 67 000 euroa.

– Paikallisten yhdistysten tekemällä työllä on suuri merkitys maaseudun elinvoiman kannalta. Lapin Salama on tehnyt valtavan suuren ponnistuksen kylän liikuntamahdollisuuksien eteen. Käytännössä Leader-rahalla ostettiin tarvikkeet ja Lapin Salama rakensi niistä portaat, Satakunnassa Rauman alueella toimivan Leader Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallio toteaa.

Terveyshyötyjä jo 50 porrasaskelmasta

EU:n maaseuturahoituksen järjestämä kuntoporraskilpailu on mukana Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjassa, joka lanseerattiin Urheilugaalassa tammikuussa 2024.

Olympiakomitean luotsaamassa kampanjassa on tavoitteena rakentaa koko kansakunnan yhteinen ilmiö, jolla saadaan ihmisten liikkuminen ja toimintakyky Suomen vahvuudeksi. Tällä hetkellä suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle noin 4,7 miljardia euroa vuodessa.

Kuntoportaiden nousu on hyvä tapa vahvistaa omaa kuntoaan ja toimintakykyään. On laskettu, että 50 päivittäistä porrasaskelmaa voi laskea sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla. Samalla kuntoportaissa saa raitista ulkoilmaa ja pääsee ihailemaan upeita maaseudun maisemia. Kilpailussa mukana olevat kuntoportaat ovat kaikkien vapaassa ja maksuttomassa käytössä.

– Lapin Linnavuoren kuntoportaat suunniteltiin siten, että niitä voivat askeltaa monenlaiset ihmiset! Matala askelkorkeus sopii niin pienemmille kulkijoille kuin heikkojalkaisillekin, Lapin Salaman varapuheenjohtaja Annika Hakala sanoo.

Hakala kertoo, että kuntoportaat ovat sopivasti kyläraitin varrella, joten niitä on helppo käydä kiipeämässä esimerkiksi lenkin ohella. Portaita voi hyödyntää monenlaiseen treeniin rauhallisesta nousta lihaskuntoon ja nopeaan porrastreeniin.

Paikalliset Leader-ryhmät ja ELY-keskus myöntävät EU:n maaseuturahoitusta asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten ideoihin. Haku on jatkuva.

Mukana valtakunnallisessa kilpailussa ovat:

 1. Hallin kuntoportaat Jämsässä
 2. Honkavuoren kuntoportaat Pyhäjärvellä
 3. Huhmarin kuntoportaat Ylivieskassa
 4. Jouppilanvuoren Elämysportaat Seinäjoella
 5. Koirabaanan kuntoportaat Paraisilla
 6. Hakkarin kuntoportaat Lempäälässä
 7. Kirkonkylän kuntoportaat Lemillä
 8. Kuntoportaat Orimattilaan
 9. Lakeaharjun kuntoportaat Vimpelissä
 10. Lapin Linnavuoren portaat Raumalla
 11. Menestyksen portaat Paloisvuorella Iisalmessa
 12. Pellon kuntoportaat Kylävaaran pururadalla
 13. Pukinvuoren kuntoportaat Jämsässä
 14. Ruokkeen lomakylän kuntoportaat Kesälahdella
 15. Susivuoren kuntoportaat Närpiössä
 16. Tanhuvaaran portaat Savonlinnassa
 17. Vaktkojbergetin kuntoportaat Raaseporissa
 18. Virojoen Lapinvuoren kuntoportaat Virolahdella.

Lisätiedot:

Jasmin Rikkonen, Satakunnan ELY-keskus, maaseutuviestinnän koordinaattori
jasmin.rikkonen@ely-keskus.fi, 0295 022 126

Lapin Linnavuoren kuntoportaat:

 • Lapin Salama käynnisti rakennushankkeen vuonna 2019, ja portaat valmistuivat 2020.
 • Leader Ravakka myönsi hankkeeseen EU:n maaseuturahoituksen tuen. Lisäksi paikalliset yrittäjät ovat tukeneet hanketta.
 • Kuntoportaissa on 67 askelmaa.
 • Portaat rakennettiin talkootyönä, ja talkoita kertyi 1500 tuntia.
 • Kuntoportaiden osoite on Sahamäentie 4, Lappi.