Uutinen
02.11.2023

Maaseudun yritystukien päätöksenteko käynnistyy Satakunnassa

Maaseudun yritystukien päätöksenteko käynnistyy Satakunnassa

ELY-keskukset aloittavat nyt päätöksenteon tänä vuonna haetuista maaseudun yritystuista. Rahoitusta hakeneet yrittäjät saavat päätöksiä sitä mukaa kun ELY-keskukset ehtivät niitä käsitellä. Satakunnan ELY-keskus käsittelee hakemukset mahdollisimman pian saapumisjärjestyksessä.

Maksua ei voi hakea välittömästi, kun on saanut päätöksen, vaan se tulee mahdolliseksi myöhemmin. Yrittäjä ei myöskään voi vielä tehdä itse muutoksia hakemukseensa Hyrrä-asiointipalvelussa, vaan muutostarpeista on oltava yhteydessä ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään, josta on hakenut tukea.

Lähes 90 satakuntalaisyritystä hakenut maaseudun yritystukia

Maaseudun yritystukien haku rahoituskaudelle 2023–27 alkoi kesäkuussa. Yritystukihakemuksia on tähän mennessä pantu vireille Suomessa 1 113 kappaletta ja niillä on haettu tukea yhteensä 39 miljoonaa euroa. Satakunnassa vireillä on tällä hetkellä 87 hakemusta, joista 61 hakemusta on paikallisen Leader-ryhmän kautta haettuja yritystukia ja 26 suoraan ELY-keskuksesta haettuja yritystukia.

– Satakunnassa yritykset ovat hakeneet tukia pääasiassa erilaisiin investointeihin. ELY-keskuksesta suoraan tukia hakeneiden joukossa on esimerkiksi metallialan yrityksiä, konepajoja ja energiapuuta tuottavia yrityksiä, yritysasiantuntija Ari Nummelin Satakunnan ELY-keskuksesta kertoo.

Leader-ryhmät saavat nyt kertyneitä hakemuksia eteenpäin

Leaderin kautta haettaviin yritystukiin tuli paljon uusia tukimuotoja tälle rahoituskaudelle.

– Uusien tukimuotojen soveltaminen hakee vielä muotoaan. Koska ennakkotapauksia ei ole, linjauksia tehdään Leader-hallituksissa, kun ensimmäisiä hakemuksia käsitellään. Leader-ryhmät saavat nyt kasaantuneita hakemuksia eteenpäin. Pyrimme saamaan päätökset nopeasti hakijoille yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa, Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto sanoo.

Maaseudun yritystukia voivat hakea maaseudulla sijaitsevat mikro- ja pienyritykset. Tukea voi saada yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Tukea voidaan myöntää myös keskisuurten maataloustuotteita jalostavien yritysten investointeihin. Uusina kohteina tukea myönnetään osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen ja maataloustoiminnan kokeiluihin.

Yhteystiedot

Satakunnan ELY-keskus
Ari Nummelin, yritysasiantuntija, 0295 022 071
Jari Hankaankorpi, yritysasiantuntija, 0295 022 037

Satakunnan Leader-ryhmät:
Aapo Kivenmaa, toiminnanjohtaja, Leader Karhuseutu, 050 592 6022
Elina Haavisto, toiminnanjohtaja, Leader Satasilta, 044 534 2992
Juha Vanhapaasto, toiminnanjohtaja, Leader Pohjois-Satakunta, 050 5896 269
Petri Rinne, toiminnanjohtaja, Leader Joutsenten reitti, 040 555 3232
Ulla Kallio, toiminnanjohtaja, Leader Ravakka, 044 0344345