Uutinen
22.06.2023

Maatalouden investointi- ja aloitustukien päätöksenteko käynnistyy

Maatalouden investointi- ja aloitustukien päätöksenteko käynnistyy

ELY-keskukset aloittavat maatalouden investointitukien ja nuorten viljelijöiden aloitustukien päätöksenteon tästä päivästä lähtien. ELY-keskukset tekevät ensin päätökset 10.5. päättyneellä tukijaksolla saaduista hakemuksista. Maksuhakemusten ja lainan nostolupahakemusten jättäminen on mahdollista myöhemmin syksyllä.

Investointi- ja aloitustukien haku alkoi huhtikuussa. Kevään mittaan viljelijät ovat hakeneet investointitukia varsinkin energiaan liittyviin investointeihin sekä navetoiden peruskorjaukseen ja laajentamiseen. Energiainvestointien määrä on kasvanut jo useamman vuoden ja tämän vuoden ensimmäisen tukijakson perusteella näyttäisi siltä, että näiden investointien määrä pysyy edelleen korkeana. Viljelijät investoivat esimerkiksi aurinkopaneeleihin.

Viljelijät tekivät ensimmäisellä jaksolla yhteensä 1400 hakemusta, joilla haettiin reilut 64 miljoonaa euroa avustusta ja noin 48 miljoonaa euroa korkotukilainaa. Näistä nuoren viljelijän aloitustukihakemuksia oli 106 kappaletta, joilla haettiin avustusta noin 4 miljoonaa euroa ja korkotukilainaa 15 miljoonaa euroa.

Maatalouden investointitukien ja nuoren viljelijän aloitustuen haku on täysin sähköinen. Hakemus tehdään Hyrrä-asiointipalvelussa, joka on uudistunut tälle EU-rahoituskaudelle. Alueelliset ELY-keskukset neuvovat tukien hakemisessa ja myöntävät tuet.

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Erityisasiantuntija Tommi Alanko
040 679 0940
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi