Uutinen
21.09.2023

Nyt on aika tarkistaa peltotukihakemus – oletko hakenut tuet oikein?

Nyt on aika tarkistaa peltotukihakemus – oletko hakenut tuet oikein?

Peltotukihakemukseen voi tehdä muutoksia 2.10. asti. Verkkoasiointipalvelu Vipussa hakemusta voi korjata, jos huomaat ilmoittaneesi virheellisiä tietoja tai et pysty viljelemään ehtojen mukaisesti. Hakemusta voi myös täydentää, jos jonkin tuen haku on unohtunut.

Tärppejä tukihakemuksen tarkistukseen

Ekojärjestelmätuen osalta kannattaa varmistaa, oletko hakenut tukea talviaikaisesta kasvipeitteisyydestä, monimuotoisuuspelloista ja luonnonhoitopelloista sekä kiertotaloutta edistävistä lantatoimenpiteistä. 

Jos hait perustulotukea, muista hakea myös uutta uudelleenjakotulotukea. Uudelleenjakotulotukea maksetaan kaikille tiloille, kunhan tukea on muistettu hakea. 

Myös ympäristökorvauksen valinnaisia toimenpiteitä voi vielä muuttaa.

Vuotta 2023 koskeva syysilmoitus siirtyy tammikuulle

Syysilmoituksen jättöaika siirtyy aiemmin ilmoitetusta marraskuusta tammikuuhun 2024. Syysilmoitus koskee tästä vuodesta alkaen kaikkia peltotukia hakevia tiloja, ja ilmoituksen voi jättää 8.1.–31.1.2024.

Ehdollisuuteen eli viljelijätukien perusehtoihin kuuluu, että pellon ja pysyvien kasvien alasta 33 prosenttia pitää olla talvikaudella kasvipeitteistä. Lähes kaikkien maatilojen pitää ilmoittaa alat syysilmoituksessa. Ehdollisuuden vaatimuksiin kuuluva kasvipeitteisyys tulee ilmoittaa lohkoittain, ja alat piirretään Vipu-palvelussa peltolohkoille. 

Satakunnan kuntien maaseutupalvelut järjestävät vuoden 2023 lopulla viljelijöille yhteisen verkkokoulutuksen syysilmoituksista. 

Ilmakuva peltolohkoista ja niiden rajoista Maanmittauslaitoksen karttapalvelusta.
Poikkeuksellisesti vasta tammikuussa jätettävien syysilmoitusten peltoalat piirretään Vipu-palvelun kartalle samoin kuin peltotukien haussa.

Tarkista, voisitko saada ekojärjestelmätukea kasvipeitteisyydestä

Muistathan, että kaikkien peltotukien hakijoiden on täytettävä kasvipeitteisyysvaatimus. Myös tältä kolmanneksen alalta on mahdollista saada ekojärjestelmätuen mukaista kasvipeitteisyyden tukea, mikäli peite täyttää ekojärjestelmätuen ehdot. 

Huomathan, että pysyvää nurmea ei oteta huomioon ehdollisuuden pakollisen kasvipeitteisyyden pinta-alan laskennassa, eikä sitä voi ilmoittaa kyseiseksi alaksi. Kevytmuokattu ala täyttää ehdollisuuden velvoitteen, mutta siitä ei makseta korvausta. 

Pienin ala, jolle voit saada ekojärjestelmän tukea on 5 aaria. Kasvipeitteisyyden säilyttämisajat ovat 31.10.–15.4. pellon ja pysyvien kasvien alalla. Pysyvällä nurmella säilyttämisaika on 31.10–1.5. 

Lisätietoa:

Ruokavirasto tiedote: Syysilmoitus on nyt osa peltotukien hakua – ilmoitusaika siirtyy tammikuulle
Ruokaviraston verkkosivut: Peltotuet 

Kysy neuvoa kotipaikkasi maaseutupalveluista:

Kankaanpään maaseutupalvelut
Veli-Jukka Johansson, maaseutupäällikkö, 044 577 2484, veli-jukka.johansson@kankaanpaa.fi 

Rauman seudun maaseutupalvelut
Mikko Suominen, maaseutupäällikkö, 044 422 4012, mikko.suominen@eura.fi 

Huittisten maaseutupalvelut
Heli Varpula, maaseutupäällikkö, 044 560 4219, heli.varpula@huittinen.fi 

Porin maaseutupalvelut
Mika Ruissalo, maaseutupäällikkö, 040 061 1707, mika.ruissalo@pori.fi