Uutinen
12.09.2023

Peltorobotista hiilensidonnan myyntiin – Innovaatiotori kokoaa maatalouden uudet ideat

Peltorobotista hiilensidonnan myyntiin – Innovaatiotori kokoaa maatalouden uudet ideat

Tervetuloa ällistymään, innostumaan ja ihastumaan! KoneAgrian Innovaatiotori (C101) esittelee yli 20 maatalouden koti- ja ulkomaista innovaatiota. Osastolla on mukana sekä lupaavia, kaupallistamisen kynnyksellä olevia hankeideoita että jo valmiita tuotteita ja palveluita. Kuulet myös EU:n maaseuturahoituksen tarjoamista mahdollisuuksista innovaatioiden jalostamiseen.

Kesällä ensimmäistä kertaa Suomen pelloilla testattu avomaan viljelyyn suunniteltu peltorobotti parkkeeraa itsensä Innovaatiotorille, ja tutkijat ovat paikalla kertomassa ensimmäisistä käyttökokemuksista, miten robotti soveltuu pohjoisiin oloihin.

Viljelijöiden ilmasto- ja biodiversiteettityölle on vaadittu korvausta monelta suunnalta ja Lykkan pyrkii vastaamaan huutoon kehittämällään ilmastokompensaatiomallilla, jonka avulla viljelijät voivat myydä peltomaiden hiilensidontaa yrityksille. Mallia ja sen mahdollisuuksia avataan niin viljelijöille kuin muille toimijoille.

Biosivu on tarttunut öljyhampun sivuvirtoihin, joista se pyrkii työstämään teknisesti toimivaa rakennuslevyä. Öljyhampun viljelystä syntyvää runsasta lehti- ja korsimassaa ei tällä hetkellä juuri hyödynnetä, vaikka se tehostaisi viljelyn resurssi- ja materiaalitehokkuutta. Hyödyntäminen rakennusmateriaalina voi parantaa myös rakentamisen hiilitasetta ja tuottaa uusia ansaintamahdollisuuksia öljyhampun viljelijöille.

Virtuaalinen oppimisympäristö nautojen terveydestä ja hyvinvoinnista on VR-teknologiaan perustuva ammatillinen täydennyskoulutus, joka valmistuu vuoden 2024 alkupuoliskolla tuottajien ja muun maitosektorin käyttöön. VR-lasien kautta voi torilla tehdä lyhyen virtuaalisen navettavierailun torstaina 12.10.2023.

Innovaatiotori järjestetään kolmatta kertaa, ja tämän vuoden näytteilleasettajakattauksen löydät kokonaisuudessaan täältä: Innovaatiotori KoneAgriassa – Maaseutuverkosto. Innovaatiotorilla on oma esiintymisnurkkaus, jossa Innovaatiotorin osallistujat kertovat oivalluksistaan. Olemme esillä myös messujen päälavalla.

Innovaatiotorin järjestelyistä vastaavat AgriHubi, Maaseutuverkostoyksikkö ja ÄlyAgri-hanke.
Lisätietoja antaa Maaseutuverkostoyksikön verkostokoordinaattori Tuija Kallio, tuija.kallio(a)ruokavirasto.fi puh. +358 295 204 630