Uutinen
16.08.2023

Peltovalvonnat ovat käynnissä Satakunnassa – satelliitit tulivat tarkastajien työn tueksi

Peltovalvonnat ovat käynnissä Satakunnassa – satelliitit tulivat tarkastajien työn tueksi

Satakunnan ELY-keskuksen tarkastajat huolehtivat, että peltotukien ehtoja noudatetaan yhtenäisesti.

ELY-keskuksen tarkastajat ovat jalkautuneet maakunnan pelloille. Pinta-alaperusteisia peltotukia haki tänä vuonna Satakunnassa 2734 tilaa, joista 60 tarkastetaan valvontakäynnillä. Tarkastuskäyntien määrää on vähennetty koko EU-alueella satelliittiseurannan avulla viidestä prosentista noin kahteen prosenttiin tiloista.

Jos satelliitit eivät tunnista kesän aikana peltolohkolla laiduntamista, niittoa, sadonkorjuuta, kylvöä tai muuta maataloustoimintaa, viljelijälle lähetetään selvityspyyntö. Selvityspyyntö tulee Vipu-mobiili-sovellukseen, ja siihen vastataan elokuun loppuun mennessä otetulla kuvalla.

”Viljelijät saavat aina tulla mukaamme”

Satakunnan ELY-keskuksen tarkastajat Aino-Elina Knihti ja Anne Kiviranta kertovat, että tilavalvontaa ei tarvitse jännittää.

– Tämä on sekä meille että viljelijöille mahdollisuus oppia uutta. Viljelijät saavat aina tulla mukaamme kiertämään peltolohkoja, tarkastajat kertovat.

Valvontakäynnillä tarkastajat muun muassa käyvät läpi kasvu- ja peruslohkojen rajat ja merkitsevät epäselvät kohdat GPS-pistein, varmistavat oikean viljelyskasvin ja tarkastavat, että rikkakasveja on torjuttu huolellisesti.

Keväällä agrologiksi valmistunut Aino-Elina Knihti kertoo, että hän on oppinut tarkastajan työssä paljon tukivalvonnasta ja -ehdoista. Uusi maatalouspolitiikan rahoituskausi on aluksi opettelua sekä viljelijöille että viranomaisille.

Parhaimmillaan tarkastuskäynnin päätteeksi todetaan, että kaikki on tehty kuten pitääkin, rikkakasvit on pidetty kurissa ja peltolohkojen rajat on merkitty oikein.

Tilavalvonnasta ilmoitetaan viljelijälle puhelimitse. Mikäli tila valikoituu tarkastettavaksi, tukihakemusta ei voi enää muuttaa. Muutoin tukihakemuksen tietoja voi korjata vielä 2.10. asti.