Uutinen
30.10.2023

Pohjois-Satakunnan Alue-TV valittiin ainoana suomalaisena EU:n hankekilpailun finaaliin

Pohjois-Satakunnan Alue-TV valittiin ainoana suomalaisena EU:n hankekilpailun finaaliin

Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy:n toteuttama Pohjois-Satakunnan Alue-TV-hanke on valittu kansainvälisen laajakaistahankekilpailun finaaliin.

Euroopan komission järjestämän kilpailun tarkoituksena on edistää valokuidun käyttöä ja sen monipuolista hyödyntämistä innovatiivisissa digitaalisissa ratkaisuissa.

– Hankkeen ansiosta Pohjois-Satakunnassa on nyt kaksi paikallista televisiokanavaa, joiden sisällön tuottavat alueen asukkaat ja yhteisöt itse, hankkeen toteuttaneen Pohjois-Satakunnan Seutuverkon toimitusjohtaja Jukka Ehto kertoo.

Televisiokanavat näkyvät Kankaanpäässä, Pomarkussa, Jämijärvellä sekä Porissa Lavian alueella ja Sastamalan Kiikoisissa. Kanavat saavuttavat tällä hetkellä kotitaloudet, joiden internet- ja televisiopalvelut tarjoaa Pohjois-Satakunnan Seutuverkko.

– Hanke hyödyntää alueemme kattavaa valokuituverkkoa paikallisen sisällöntuotannon jakamiseen. Sisältöä tuottavat yksittäiset henkilöt, yhdistykset, kunnat, oppilaitokset, yritykset ja muut paikallisyhteisöt, hankerahoituksen myöntäneen Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto kertoo.

Kanava tuo mahdollisuuksia paikallisille toimijoille

Paikalliskanava tarjoaa mahdollisuuden tuottaa sisältöä esimerkiksi kuvien, videoiden tai haastatteluiden muodossa.

– Toivottavasti alueen asukkaat ja yhteisöt rohkaistuvat hyödyntämään tätä tarjottua mahdollisuutta. Leader-toimistokin tiedottaa rahoitusmahdollisuuksista ja toteutetuista hankkeista Alue-TV:n kautta, Juha Vanhapaasto sanoo.

Sisällöntuotannosta kiinnostuneita Vanhapaasto neuvoo ottamaan yhteyttä Pohjois-Satakunnan Seutuverkkoon.

Pohjois-Satakunnan yhteisöllinen aluetelevisio syntyi tarpeesta

Jukka Ehto kertoo, että finaalipaikka oli iloinen yllätys.

– Pienellä budjetilla toteutettu hanke on hyvä esimerkki Leader-rahoituksen tehokkuudesta ja kyvystä vastata paikallisiin tarpeisiin. Täytyy kiittää myös hankkeessa toimineita talkoolaisia, joiden antama panos toimintamallin rakentamisessa on ollut erittäin tärkeä. Yhteistyö innovatiivisiin lähestymistapoihin tottuneiden yritysten kanssa johti siihen, että löysimme uudenlaisia ja edullisia teknologisia ratkaisuja, joita ilman televisiokanavia ei olisi syntynyt.

Alue-TV on suunnannäyttäjä muille maaseutualueille. Hankkeessa kehitettyjä digitaalisia ratkaisuja ollaan ottamassa käyttöön valokuituyrityksissä myös muualla Suomessa.

Hanke sai Leader-rahoitusta

Hankkeen toteuttajien mukaan erityisesti tallenteet alueen tapahtumista ovat olleet suosittua sisältöä kanavilla.

– Aluetelevision ansiosta monet arvokkaat tapahtumat, yhteisöjen ponnistukset ja paikalliset uutiset saavat lisää näkyvyyttä. Alueen toimijat taas saavat tiedotuspaikan ilmaiseksi tai hyvin matalilla kustannuksilla, Jukka Ehto kertoo.

Hanketoimijat kertovat, että paikalliset kanavat ovat saaneet positiivista palautetta erityisesti sosiaalisesti heikommassa asemassa olevilta, kuten vanhuksilta ja vammaisilta.

– Kanava tuo helposti saavutettavaksi sisältöjä, jotka saattaisivat muuten jäädä sosiaalisen median syövereihin, Ehto kommentoi.

Leader Pohjois-Satakunta ja Satakunnan ELY-keskus myönsivät vuonna 2021 alkaneelle maaseudun kehittämishankkeelle 37 000 euron rahoituksen. Euroopan unionin rahoittamien maaseudun kehittämishankkeiden haku on parhaillaan käynnissä.

Lopullinen sijoitus selviää marraskuussa

EU:n jäsenmaista saapuneiden ehdokkaiden joukosta valittiin syksyn aikana yhteensä neljätoista finalistia viiteen eri kilpailukategoriaan. Tuomaristo valitsi jokaisesta kategoriasta kolme finalistia, mutta lopullinen järjestys ratkeaa 21. marraskuuta Brysselissä.

Alue-TV-hanke valittiin finalistiksi kategoriaan ”kysynnän tuottaminen ja yhteyksien käyttöönotto”.

Lisätietoja:

Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy
Jukka Ehto, toimitusjohtaja
044 577 2274
jukka.ehto@pssv.fi

Leader Pohjois-Satakunta
Juha Vanhapaasto, toiminnanjohtaja
050 5896 269, juha.vanhapaasto@kankaanpaa.fi

European Broadband Awards -hankekilpailu

European Broadband Awards -hankekilpailu on Euroopan komission viestintäverkkojen, sisällön ja teknologian pääosasto DG Connect:in järjestämä vuotuinen kilpailu, johon hanketoteuttajat eri jäsenmaista voivat ilmoittaa hankkeensa. DG Connect vastaa digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämisestä älykkään, kestävän ja osallistavan kasvun aikaansaamiseksi Euroopassa.

Kilpailun finalistihankkeet vaihtelevat mittakaavaltaan, sijainniltaan, tyypiltään ja tekniikaltaan pienistä suuriin, maaseudulta kaupunkeihin. Hankkeet käsittävät sekä yksityisiä että julkisia aloitteita. Ne ulottuvat eri maantieteellisille tasoille, kuten paikalliselle, alueelliselle, kansalliselle ja usean maan tasolle. Hankkeet kattavat myös laajan kirjon erilaisia teknologioita.