Uutinen
28.06.2023

Satakunnassa maatalouden investointi- ja aloitustukien ensimmäiset myöntöpäätökset tehdään elokuussa

Satakunnassa maatalouden investointi- ja aloitustukien ensimmäiset myöntöpäätökset tehdään elokuussa

Satakunnan ELY-keskuksessa ensimmäiset myöntöpäätökset maatalouden investointituista ja nuoren viljelijän aloitustuista tehdään elokuun lopulla. Päätökset tehdään hakemuksiin, jotka on jätetty 10. toukokuuta päättyneellä tukijaksolla.

Satakunnassa maatalouden investointitukiin tehtiin ensimmäisellä tukijaksolla yhteensä sata hakemusta ja nuoren viljelijän aloitustukiin kahdeksan hakemusta.

Avustusta haettiin yhteensä 3,7 miljoonaa euroa, josta nuoren viljelijän aloitustukea on 370 000 euroa. Maatilojen kilpailukyvyn kehittämiseen ja tilojen nykyaikaistamiseen haettiin tukea hieman alle 800 000 euroa. Ympäristön tilaa, eläinten hyvinvointia ja bioturvallisuutta edistäviin investointeihin sekä energiainvestointeihin haettiin reilut 2,5 miljoonaa euroa.

Korkotukilainaa haettiin ensimmäisellä tukijaksolla yli 2 miljoonaa euroa.

Suosituin tukikohde oli maatilojen energiainvestoinnit

Ensimmäisellä tukijaksolla jätettiin 41 avustushakemusta maatilan energiainvestointeihin.

– Valtaosa haetuista energiainvestointituista kohdistui aurinkosähköjärjestelmien hankintaan. Jonkin verran tukea haettiin myös energian säästöön liittyviin investointeihin – lähinnä valaistuksen muuttamiseen energiaa säästävään LED-valaistukseen, toteaa maatilarahoitusasiantuntija Katriina Rosvall Satakunnan ELY-keskuksesta.

”Jo aloitettuun investointiin ei voi hakea rahoitusta seuraavalla tukijaksolla”

Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt vuodelle 2023 Satakuntaan 5 miljoonaa euroa aloittamis- ja investointiavustuksiin, joilla kehitetään kilpailukykyä ja nykyaikaistetaan tiloja. 10 miljoonaa euroa osoitettiin korkotukilainoihin.

2 miljoonaa euroa myönnettiin ympäristö- ja energiainvestointeihin sekä eläinten hyvinvointia ja bioturvallisuutta edistäviin investointeihin, joita haettiin ensimmäisellä tukijaksolla yli 2,5 miljoonalla eurolla. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikille tukikelpoisille investoinneille varat eivät tule riittämään ja valintapisteytyksen perusteella osa tukikelpoisista hakemuksista karsiutuu.

Katriina Rosvall kertoo, että aiempina vuosina ministeriön myöntävät varat ovat Satakunnassa riittäneet kaikille tukikelpoisille hakemuksille, joten mahdollinen kielteinen päätös voi yllättää hakijan.

– Investoinnin on voinut aloittaa omalla riskillä heti hakemuksen jättämisen jälkeen. Tässä tilanteessa sitä kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, sillä jo aloitettuun investointiin ei voi hakea rahoitusta seuraavalla tukijaksolla, Rosvall toteaa.

Myöntöpäätöksiä odotettavissa elokuun lopulla

Kesän aikana Satakunnan ELY-keskuksessa käydään hakemukset läpi ja puutteellisille tai tukiehtojen vastaisille hakemuksille annetaan kielteinen päätös. Myöntöpäätöksiä ei vielä tehdä.

– Myöntöpäätöksiä voidaan antaa vasta kun valintakokoukset on pidetty ja siellä päätetty hakemusten pisteytyksestä. Valintakokoukset pidetään elokuussa, kertoo Katriina Rosvall.

Takaraja 10.5.2023 mennessä jätettyjen hakemusten päätöksille on 30.9. Maatalouden investointituissa ja nuoren viljelijän aloitustuessa on jatkuva haku ja jaksotettu päätöksenteko.

Seuraavat tukijaksot ovat:

  • 11.5.–15.8.2023
  • 16.8.–15.10.2023
  • 16.10.2023–15.1.2024

Tukia haetaan sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa.

Lisätietoa:

Satakunnan ELY-keskus
Katriina Rosvall, maatilarahoitusasiantuntija, 0295 022 076
Ismo Häyhä, maatilarahoitusasiantuntija, 0295 022 041

Sähköpostit ovat muodossa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.

Satakunnan ELY-keskus maatalouden rakennetukihakemukset tukijaksolla 3.4. – 10.5.2023 (STT)