Uutinen
05.12.2023

Suomalainen KoroKausi palkittiin Euroopan parhaana hankkeena

Suomalainen KoroKausi palkittiin Euroopan parhaana hankkeena

Kausityövoiman turvannut KoroKausi voitti Älykäs ja kilpailukykyinen maatalous -sarjassa kultaa kansainvälisessä Agricultural & Rural Inspiration Awards 2023 (ARIA) -kilpailussa. Palkinnot jaettiin Euroopan maaseudun kehittäjät kokoavassa tilaisuudessa Brysselissä.

Suomi sai kultaa ARIA-kilpailussa, kun KoroKausi nappasi voiton omassa sarjassaan. KoroKausi oli yksi kolmesta finaaliin yltäneestä suomalaishankkeesta.  KoroKauden toiminta oli ansaitusti vakuuttanut kilpailun tuomariston, ja se sai vuolaita kehuja. KoroKausi varmisti nopealla aikataululla maatilojen toimintaedellytykset, kilpailukyvyn sekä Suomen huoltovarmuuden säilymisen poikkeuksellisena ja vaikeana aikana. Koronaepidemiasta johtuneiden matkustusrajoitusten vuoksi Suomesta puuttui yllättäen jopa 16 000 maaseudun kausityöntekijää keväällä 2020. Tämä oli aiheuttamassa pahimmillaan maaseudun yritysten konkurssiaallon ja vakavan uhan Suomen ruokaturvallisuudelle.

Palkinnon vastaanottivat riemastuneiden kannustushuutojen saattelemana MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin ja metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola. Mäki-Hakola vastasi hankkeen toiminnasta ja iloitsi tunnustuksesta. Kiitospuheessaan Mäki-Hakola palasi muutaman vuoden takaisiin tunnelmiin:

”Projekti alkoi samaan aikaan koronan kanssa. Se oli vaikeaa aikaa meidän viljelijöillemme, kun he pelkäsivät, etteivät saa yhtään kausityöntekijää. Ehkä paras palkinto oli, kun meidän ensimmäinen tilauslento Ukrainasta saapui, ja ymmärsimme, että nuo kausityöntekijät ovat viljelijöille kuin perheenjäseniä. Ihmiset halailivat ja itkivät ja tällöin ymmärsimme, että olemme tekemässä jotain merkityksellistä. Tämä oli meille jo projektin paras palkinto, kun pystyimme pelastamaan meidän viljelijämme sekä luomaan uusia työkaluja, jotka ovat yhä käytössä.”

Kaksi muuta finaaliin yltänyttä suomalaishanketta olivat Ympäristön suojelu -sarjassa kisannut FabPatch Oy:n Suomessa valmistettu Vaatelaastari sekä Maaseututoimijoiden taidot -sarjassa Aikaa on -hanke. Palkintojenjakotilaisuudessa Suomen kannustusjoukoissa oli mukana edustajia kaikista finalistihankkeista, viime vuoden Yleisön suosikki -sarjan voittaneesta Puolangan pessimistit -hankkeesta, Suomen maaseutuverkostoyksiköstä sekä ja maa- ja metsätalousministeriöstä.

EU:n maaseuturahoitus ja Agricultural & Rural Inspiration Awards

Agricultural & Rural Inspiration Awards -kilpailun tavoitteena on tuoda Euroopan laajuista näkyvyyttä EU:n maaseuturahoituksen tuella toteutetuille hankkeille. Jokainen EU:n jäsenmaa sai lähettää ARIA-kilpailuun yhteensä kahdeksan ehdokasta, joiden joukosta valittiin 24 finalistia. Suomessa EU:n maaseuturahoitusta myöntävät ELY-keskukset ja Leader-ryhmät. KoroKausi on Uudenmaan ELY-keskuksen maaseuturahastosta rahoittama, alueiden välinen kehittämishanke, jonka MTK ja Töitä Suomesta Oy toteuttivat yhteistyössä. Aikaa on -hankkeelle EU:n maaseuturahoituksen myönsivät Satakunnan ELY-keskus ja Varsinais-Suomen ELY-keskus. Vaatelaastari sai EU:n maaseuturahoituksen yritysrahoitusta Leader-ryhmä Kuudestaan kautta.
Kaikkien sarjojen voittajat löydät kilpailusivustolta.