Hanke Kehittämishanke - 144073 Jalosta jalompaa Leader Pohjoisin Lappi ry 01.11.2020 - 02.08.2023 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Lapin elintarvikeohjelmassa tuodaan esille elintarvike- ja luonnontuotealan yksipuolinen rakenne. Raaka-aineita tuotetaan, mutta ne viedään jalostettavaksi muualle. Ohjelman yhtenä tavoitteena on nostaa Lapissa tuotettujen raaka-aineiden jalostusastetta maakunnassa. Lappilaisista luonnontuotteista tai viljellyistä raaka-aineista valmistetuilla tuotteilla on paljon tunnistettua potentiaalia lähiruokana ja jalostettuina tuotteina kotimaan markkinoilla. Erityisesti Lapin matkailulle paikallisesti tuotetut jalosteet ovat imago- ja vetovoimatekijä. Sodankylän ja Pelkosenniemen alueella on elvytetty Lapin kaskinauriin viljely, Sallassa puolestaan on viljelty lappilaista perunaa jo vuosikymmenien ajan. Lapin kaskinauris ja lappilainen peruna ovat jalostuneet vuosisatojen aikana pohjoisen ilmastoon soveltuviksi lajeiksi, jotka varastoivat yöttömässä yössä talteen sokerit, vitamiinit ja hivenaineet. Ne ovat kasvupaikkansa ja olosuhteiden vuoksi väärentämättömiä elintarvikkeiden raaka-aineita, joilla on edellytykset nousta kaikkien tuntemiksi elintarvikkeiksi ja erilaisten jalosteiden raaka-aineiksi. Vastaavasti laajat marjakeruualueet ja porolaitumet takaavat Lapille tunnetun ja luontaisesti ominaisten puhtaiden raaka-aineiden tuottamisen, joiden jalostusastetta ja tunnettavuutta tulisi entisestään maakunnassa ja matkailuverkostoissa nostaa. Yritysryhmähankkeen tavoitteena on nostaa Sodankylässä ja sen lähialueella tuotettujen raaka-aineiden tunnettavuutta yritysten välistä yhteistyötä lisäämällä, tuotekehityksellä ja yhteisellä tuoteperhenäkyvyydellä. Yritysten välinen yhteistyö on perusedellytys myös kaupallisen toiminnan kasvulle, mikä puolestaan mahdollistaa toiminta-alueen talouskasvun positiivisen kerrannaisvaikutuksen. Hankkeessa on mukana neljä yritystä. Hankkeessa tehdään konkreettisia toimenpiteitä, joiden tavoitteena on mukana olevien yritysten kannattavuuden lisääminen ja työpaikkojen syntyminen yrityksiin. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Hankenumero 144073 Aloituspäivämäärä 01.11.2020 Loppumispäivämäärä 02.08.2023 Onko kyseessä Leader-hanke? kyllä Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 16.2 Uusien tuotteiden ja menetelmien kehittäminen Toimenpiteen tyyppi Yhteistyö Toimenpiteen tarkenne Yritysryhmän kehittämishanke (75 %) Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Asiasanat Biotalous Elintarvikejalostus Elintarvikkeet lyhyet jakeluketjut lähiruoka yritysryhmän kehittäminen Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Lapin ELY-keskus Leader-ryhmä Leader Pohjoisin Lappi ry Toteutuskunta SODANKYLÄ Julkisen rahoituksen osuus: 75,00 % Jaa: