Hanke
Kehittämishanke - 180268

Kestävä RuokaHäme

Hämeen ammattikorkeakoulu Oy

31.12.2021 - 30.12.2024

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Euroopan vihreän kehityksen ohjelma tulee jatkossa määrittämään kehittämisen toimenpiteitä. Kestävä RuokaHäme -hankkeella valmistellaan kanta- ja päijäthämäläisiä ruokasektorin toimijoita muuttuvaan toimintaympäristöön. Ohjelman mukaan on huomioitava kaikessa toiminnassa talouskasvun edistäminen, ihmisten terveyden ja elämänlaadun parantaminen sekä huolenpito luonnosta. Kestävä RuokaHämeen toteutuksen läpileikkaavina teemoina kulkevat kestävä kehitys ja vastuullisuus sekä toimijoiden yhteistyö. Hankkeessa keskitytään kestävään ruokajärjestelmään jalostavien elintarvikeyrityksien näkökulmasta. Hankkeen tavoitteena on lisätä elintarvikealan mikro- ja pk-yritysten tietoisuutta kestävän kehityksen ja vastuullisuuden periaatteista, tuottaa yrityksille uutta osaamista sekä aktivoida ja auttaa muutoksen vaativaan toimintaan. Hanke tuo kestävän kehityksen ja vastuullisuuden tietoa ja osaamista yrityksille sellaisessa muodossa, että niihin on helppo tarttua ja ne kannustavat yrityksiä kestäviin muutoksiin. Yksi hankkeen keskeinen tulos on uusien toimijaverkostojen synnyttäminen ja kehittämistoimintoihin aktivoiminen. Hankkeessa on kuusi teemaa, joihin rakennetaan kehittämisen mallipolku; luodaan verkostoja, asetetaan tavoitteet, pohditaan toimenpiteitä ja toteutusta, avataan muutosprosessia ja sen mahdollisia kustannuksia, kartoitetaan osaamista ja tuodaan tietoa sekä autetaan tarvittavan rahoituksen hakemisessa. Toteutustapana ovat mm. aktivoivat työpajat, tietoiskut, pienet kokeilut, asiantuntijaluennot. Hanke katsoo tulevaisuuteen ja luo pohjaa uuden ohjelmakauden toimintaan. Tarkoituksena on mm. tehdä yhteenveto opituista haasteista, joita vihreä siirtymä yrityksille aiheuttaa, ja viedä nämä tiedoksi hankkeessa perustettavalle sidosryhmälle jatkotoimenpiteitä varten. Hanke liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ja sen toteuttamiseen haetaan EU:n maaseuturahaston rahoitusta.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 (siirtymäkausi 2021–2022)

Hankenumero

180268

Aloituspäivämäärä

31.12.2021

Loppumispäivämäärä

30.12.2024

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

16.10 Muut yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tyyppi

Yhteistyö

Toimenpiteen tarkenne

Valtiontukea sisältämätön hanke (100 %)

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Ajankohtaista hankkeesta

Tarvitsetko konkreettisia ohjeita vastuullisuusviestinnän suunnitteluun? Vastuullisuusviestinnän opas elintarvikealan pk-yrityksille kertoo tästä napakassa muodossa. Sen mukaan aloittaminen kannattaa aloittaa juuri siitä, mitä yrityksessä jo nyt tehdään, jaotella tekoja teemoihin sekä pohtia tulevia vastuullisuustavoitteita. Nykyisestä toiminnasta, tavoitteista, aikataulusta ja niiden seurannasta syntyy pohja, vastuullisuussuunnitelma, josta on hyvä siirtyä varsinaiseen viestintäsuunnitelmaan.

Oppaan ovat luoneet ja toteuttaneet Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelijat: Nino Pajunen, Jutta Pantsu, Iida Rask ja Matti Törmäkangas keväällä 2023.

Vastuullisuusviestinnän-opas (pdf) on toteutettu osana maaseuturahaston tukemaa Kestävä RuokaHäme -hanketta.

Hankkeen yhteyshenkilöt

2 jäsentä