Hanke
Kehittämishanke - 180268

Kestävä RuokaHäme

Hämeen ammattikorkeakoulu Oy

01.01.2022 - 31.12.2024

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Euroopan vihreän kehityksen ohjelma tulee jatkossa määrittämään kehittämisen toimenpiteitä. Kestävä RuokaHäme -hankkeella valmistellaan kanta- ja päijäthämäläisiä ruokasektorin toimijoita muuttuvaan toimintaympäristöön. Ohjelman mukaan on huomioitava kaikessa toiminnassa talouskasvun edistäminen, ihmisten terveyden ja elämänlaadun parantaminen sekä huolenpito luonnosta. Kestävä RuokaHämeen toteutuksen läpileikkaavina teemoina kulkevat kestävä kehitys ja vastuullisuus sekä toimijoiden yhteistyö. Hankkeessa keskitytään kestävään ruokajärjestelmään jalostavien elintarvikeyrityksien näkökulmasta. Hankkeen tavoitteena on lisätä elintarvikealan mikro- ja pk-yritysten tietoisuutta kestävän kehityksen ja vastuullisuuden periaatteista, tuottaa yrityksille uutta osaamista sekä aktivoida ja auttaa muutoksen vaativaan toimintaan. Hanke tuo kestävän kehityksen ja vastuullisuuden tietoa ja osaamista yrityksille sellaisessa muodossa, että niihin on helppo tarttua ja ne kannustavat yrityksiä kestäviin muutoksiin. Yksi hankkeen keskeinen tulos on uusien toimijaverkostojen synnyttäminen ja kehittämistoimintoihin aktivoiminen. Hankkeessa on kuusi teemaa, joihin rakennetaan kehittämisen mallipolku; luodaan verkostoja, asetetaan tavoitteet, pohditaan toimenpiteitä ja toteutusta, avataan muutosprosessia ja sen mahdollisia kustannuksia, kartoitetaan osaamista ja tuodaan tietoa sekä autetaan tarvittavan rahoituksen hakemisessa. Toteutustapana ovat mm. aktivoivat työpajat, tietoiskut, pienet kokeilut, asiantuntijaluennot. Hanke katsoo tulevaisuuteen ja luo pohjaa uuden ohjelmakauden toimintaan. Tarkoituksena on mm. tehdä yhteenveto opituista haasteista, joita vihreä siirtymä yrityksille aiheuttaa, ja viedä nämä tiedoksi hankkeessa perustettavalle sidosryhmälle jatkotoimenpiteitä varten. Hanke liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ja sen toteuttamiseen haetaan EU:n maaseuturahaston rahoitusta.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 (siirtymäkausi 2021–2022)

Hankenumero

180268

Aloituspäivämäärä

01.01.2022

Loppumispäivämäärä

31.12.2024

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

16.10 Muut yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tyyppi

Yhteistyö

Toimenpiteen tarkenne

Valtiontukea sisältämätön hanke (100 %)

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Ajankohtaista hankkeesta

Tarvitsetko konkreettisia ohjeita vastuullisuusviestinnän suunnitteluun? Vastuullisuusviestinnän opas elintarvikealan pk-yrityksille kertoo tästä napakassa muodossa. Sen mukaan aloittaminen kannattaa aloittaa juuri siitä, mitä yrityksessä jo nyt tehdään, jaotella tekoja teemoihin sekä pohtia tulevia vastuullisuustavoitteita. Nykyisestä toiminnasta, tavoitteista, aikataulusta ja niiden seurannasta syntyy pohja, vastuullisuussuunnitelma, josta on hyvä siirtyä varsinaiseen viestintäsuunnitelmaan.

Oppaan ovat luoneet ja toteuttaneet Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelijat: Nino Pajunen, Jutta Pantsu, Iida Rask ja Matti Törmäkangas keväällä 2023.

Vastuullisuusviestinnän-opas (pdf) on toteutettu osana maaseuturahaston tukemaa Kestävä RuokaHäme -hanketta.

Kestävä RuokaHäme -hanke aktivoi kanta- ja päijäthämäläisiä elintarvikeyrityksiä toimimaan ja viestimään vastuullisesta ruokatuotannosta.

Ta­voi­te

Tavoitteemme oli lisätä Kanta- ja Päijät-Hämeen elintarvikealan mikro- ja pk-yritysten tietoisuutta kestävän kehityksen ja vastuullisuuden periaatteista, tuottaa uutta osaamista sekä auttaa verkostojen löytämisessä ja tarvittavien kehittämistoimenpiteiden käynnistämisessä.

Koh­de­ryh­mä

Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen elintarvikealan yritykset

Tu­lok­sia

Hankkeen teemoja olivat paikallinen ruokatuotanto, terveelliset elintarvikkeet, luonnonmukainen tuotanto, hiilijalanjälki, vastuullisuusviestintä sekä kansainvälisyyden monet mahdollisuudet.

Hankkeessa luotiin verkostoja yritysten, opiskelijoiden, asiantuntijoiden ja sidosryhmien välille. Teemojen aiheita avattiin eri tavoin, esim. työpajoissa, opiskelija-yritysyhteistyönä, asiantuntijaluennoissa ja erilaisissa tilaisuuksissa. Hanke katsoi rohkeasti tulevaisuuteen ja loi pohjaa uuden ohjelmakauden toimintaan sekä hankkeen aikana käytävään kestävä ruokajärjestelmä -keskusteluihin. Yrityksille tehtiin kysely toimenpiteistä ja haasteista, joita vihreä siirtymä yrityksille on aiheuttanut, ja tuloksista keskusteltiin avoimessa sidosryhmätilaisuudessa.

Hankkeen keskeinen tulos on uusien ruokaketjutoimijoiden yhteen saattaminen sidosryhmätilaisuuksien avulla ja toiminnan jalkauttaminen maakuntiin. Yritykset saivat apua omien kestävyysteemojen pohdintaan, oman vastuullisuusstrategian luomiseen sekä siitä viestimiseen. Kysely avasi yrityksille ymmärrystä kestävyyden eri teemoista, jotka voivat olla hyvin arkisiakin, mutta joita ei osaa välttämättä ajatella vastuullisena toimintana.

Hämäläinen ruokaketju sai näkyvyyttä tapahtumissa kuten Herkkujen Häme Hämeenlinnan torilla elokuussa 2023 ja syyskuussa 2024. Ruoan alkuperä ja sen merkitys nimisuojattuna tuotteena eteni niin pitkälle hankkeen aikana, että Lopen perunalle ovat perunanviljelijät yhdessä ProAgrian kanssa hakemassa EU:n nimisuojaa.

Hankkeen yhteyshenkilöt

2 jäsentä