Hanke
Kehittämishanke - 202167

Kiertotaloutta ruoantuotantoon – Biomassojen logistinen aluetarkastelu Järvi-Suomessa (JÄSTI)

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT

31.05.2022 - 30.12.2023

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Hankkeessa kartoitetaan Järvi-Suomen alueelta maatilabiomassat ja niiden logistiikan kannalta parhaat sijainnit agroekologiseen symbioosiin (AES) perustuvalle maataloudelle, jossa raaka-aineiden ja energian tuotannon ja käytön sekä ravinteiden kierrätyksen on suunniteltu tapahtuvan paikallisesti ja kokonaiskestävällä tavalla. Biokaasu on AES-konseptissa keskeinen energiamuoto, jolla lisätään maaseudun energiaomavaraisuutta ja riippumattomuutta fossiilisista raaka-aineista. Hankkeen tuloksena syntyvät Järvi-Suomen alueen kattavat teemakartat, joista käy ilmi alueen eri osien potentiaali muodostaa AES-konseptin mukaisia toimijoiden välisiä yhteistyöverkostoja. Hankkeen tavoitteena on tutkimuksen keinoin ja tiedonvälityksellä lisätä julkista tietopohjaa kiertotaloutta toteuttavan ja ilmastotehokkaan ruoantuotannon mahdollisuuksista Järvi-Suomessa.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 (siirtymäkausi 2021–2022)

Hankenumero

202167

Aloituspäivämäärä

31.05.2022

Loppumispäivämäärä

30.12.2023

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

16.10 Muut yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tyyppi

Yhteistyö

Toimenpiteen tarkenne

Valtiontukea sisältämätön hanke (100 %)

Hankeluonne

Alueiden välinen

Ajankohtaista hankkeesta

Biotalouspäivät 20.-21.9.2023

JÄSTI-hanke osallistuu HY:n tutkijatohtorin Kari Koppelmäen esityksellä Biotalouspäiville torstaina 21.9. Karin esitys pohjautuu JÄSTI-hankkeen alustaviin tuloksiin. Biotalouspäivät järjestetään 20.-21.9.2023 virtuaalisena sekä Kehruuhuoneella (Lappeenrannan Linnoitus, Kristiinankatu 20, 53900 Lappeenranta).
Linkistä pääsee katsomaan Biotalouspäivien kaksipäiväisen ohjelman.

JÄSTI-hanke osallistuu eurooppalaiseen biomassakonferenssiin

Hanke on esillä konferenssissa: 31th European Biomass Conference and Exhibition (EUBCE 2023). Konferenssi järjestetään Bolognassa, Italiassa, 5.–8.6.2023. Hankkeen nuorempi tutkija Arun Gyawali esitelmöi aihetta: “Suitability Study of Biogas Plant Establishment based on Agroecological Symbiosis (AES) Concept in Lake Regions of Finland”.

Linkistä pääsee katsomaan esitelmän tietoja.

https://programme.eubce.com/abstract.php?idabs=19936&idses=1567&idtopic=1

Mikkelin Tieteen päivät 22.-23.2.2023

JÄSTI-hanke osallistuu HY:n tutkijatohtorin Kari Koppelmäen puheenvuorolla Mikkelin Tieteen päiville torstaina 23.2. Karin puheenvuoro on osa aamupäivän sessiota: ”Alkuja moneen makuun, puheenvuoroja ruoan alusta, alkuperästä ja hieman lopustakin”, klo 9:30–10:45, Mikkelin yliopistokeskuksen auditorio (Lönnrotinkatu 5, Mikkeli).
Linkistä pääsee katsomaan Tieteen päivien kaksipäiväisen ohjelman.

Omavaraisuus ruoantuotannossa -seminaari 14.10.2022

Tervetuloa kuuntelemaan esityksiä ja keskustelemaan ruoantuotannon omavaraisuudesta ja mihin suuntaan suomalaista ruoantuotantoa tulisi kehittää. Mukana Helsingin yliopiston tutkijat Kari Koppelmäki ja Juha Helenius sekä Wageningenin yliopistosta Hannah van Zanten, Katie Kennedy Freeman ja Rogier Schulte.
Ilmoittautuminen ja tarkempi ohjelma löytyy linkin takaa.

https://maaseutuverkosto.fi/tapahtumat/omavaraisuus-ruoantuotannossa-seminaari/ 

Aika: 14.10.2022 klo 12.00-16.00
Paikka: Knehtilän tila, Haapasaarentie 75, Hyvinkää

Selvitysraportti löytyy LUTPub-julkaisukanavasta:

https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-412-056-2

LUT-yliopisto ja Helsingin yliopisto ovat selvittäneet mahdollisia sijaintipaikkoja biokaasulaitoksille Järvi-Suomessa. Tutkimuksen mukaan parhaat sijaintipaikat ovat Liperin, Vieremän, Miehikkälän ja Savitaipaleen seuduilla.

Lue lisää JÄSTI-hankkeen tiedotteesta:

https://www.lut.fi/fi/uutiset/tutkimus-suosittelee-biokaasulaitosten-sijoittamista-jarvi-suomeen

Hankkeen yhteyshenkilöt

2 jäsentä

Kommentit

1

  • Hankkeen toteuttavat Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston LUT Bioenergian laboratorio ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Hanke on toteutettu EU:n maaseuturahaston tuella.

    Hankkeen tavoitteet

    Tavoitteena on muodostaa kuva maatilabiomassojen määrästä ja sijainnista sekä logistiikan mahdollisuuksista ja rajoitteista Järvi-Suomen alueella. Projekti tuottaa tilannekuvan siitä, missä sijaitsee AES-konseptin ja maatilabiomassoihin perustuvan biokaasun tuotannon kannattavuuden kannalta merkittävin raaka-ainepotentiaali suhteessa potentiaalisiin energiankäyttökohteisiin. Erona useimpiin biokaasuntuotantoa tarkasteltaviin hankkeisiin on se, että tämä projekti ei rajoitu pelkästään biokaasuntuotantopotentiaalin tarkasteluun, vaan se sisältää kokonaisvaltaisen tarjonnan ja kysynnän tarkastelun, sekä tehokkaan ravinteiden kierrätyksen toteutumisen. Tavoitteena on myös tarkastella toimintaympäristön muutostekijöitä skenaariotarkastelun avulla. Projektin tuloksena syntyvä tieto palvelee maatalous- ja energiasektorin yrityskenttää sekä toimijoita, joiden tehtävänä on tukea ja edistää ympäristö- ja ilmastotyötä.