Hanke Kehittämishanke - 10441 Satakunnasta – Sikses parasta Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sr 01.08.2015 - 31.10.2019 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Satakunta on keskeisimpiä ruoantuotantoalueista Suomessa. Maakunnalle on ominaista vahvasti erikoistuneen alkutuotannon sopimustuotanto teollisuuden kanssa. Avomaan vihannesten, broilerin, kalkkunan, sokerin, perunatärkkelyksen ja viljeltyjen sienten tuotanto on Satakunnassa valtakunnan kärkitasoa. Maakunnasta löytyy lähes 200 elintarvikealan pk- ja pienyritystä sekä 3700 maatilaa. Lähiruokatuotannon kehityksen kärjessä ovat sopimustuotannon ulkopuolella olevat tuottajat ja noin 170 ns. mikroyritystä, jotka tuottavat ja jalostavat omaan erikoisosaamiseensa pohjautuvia tuotteita. Osa näistä toimijoista on jo saanut tuotteitaan maakunnallisiin ja valtakunnallisiin jakeluketjuihin, mutta suurin osa myy kuitenkin edelleen tuotteitaan paikallisesti, joko suoraan omalta tilaltaan tai muutamien lähialueen vähittäiskaupan tai ammattikeittiön kautta. Aluetaloudellisesti suurin kasvupotentiaali on juuri pienissä yrityksissä ja niiden kasvun tukemisella eri keinoin. Satakunnasta - Sikses parasta on tiedonvälityshanke, joka saattaa yhteen ruokaketjun toimijat eri asiakasrajapintojen kanssa.Ruokaketjun toimijoille Satakunnassa alkutuotannosta pöytään asti luodaan positiivinen ilmapiiri, joka pohjautuu korkeaan osaamiseen, ekologisesti kestävään tuotantoon ja maakunnan ruoantuotannon edelläkävijyyteen. Tiedonvälityksessä painotetaan positiivisia vahvuuksia, joiden avulla samalla rohkaistaan alan toimijoita kehittymään, kasvamaan ja verkostoitumaan. Satakuntalaisen ruokaketjun valtakunnallista merkittävyyttä nostetaan entistä tehokkaammin esiin, samoin ruoan tuotannon aluetaloudellisia vaikutuksia. Pienempien yritysten yhteistä näkyvyyttä myös lisätään. Ruokayrittäjyyden tunnettuutta lisätään myös tulevaisuuden ammattilaisille erityisesti alan ammatillisissa oppilaitoksissa. Satakunnasta -Sikses parasta on maakunnan kolmen keskeisen ruokaketjun kehittämistahon Pyhäjärvi-instituutin, Satafood Kehittämisyhdistyksen ja ProAgria Länsi-Suomen yhteistyössä toteuttama tiedonvälityshanke. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Hankenumero 10441 Aloituspäivämäärä 01.08.2015 Loppumispäivämäärä 31.10.2019 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 1.2 Tiedonvälitys ja esittelytoimet Toimenpiteen tyyppi Koulutus ja tiedonvälitys Toimenpiteen tarkenne Tiedonvälitys ja esittelytoimet, kehittäminen Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Asiasanat Biotalous Elintarvikejalostus Elintarvikevienti Elintarvikkeet Tuotekehitys lyhyet jakeluketjut lähiruoka markkinointi ruokamatkailu sosiaalinen media verkostot viestintä yritysryhmän kehittäminen Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Satakunnan ELY-keskus Toteutuskunta EURA Julkisen rahoituksen osuus: 100,00 % Jaa: