Hanke
Kehittämishanke - 261565

TIETÄVÄ TILA – Uutta tietoa karjatiloille eläinten terveydestä, hyvinvoinnista sekä eläinten ja niiden ympäristön seurantateknologioista ja eläimiä koskevasta datasta

Oulun Yliopisto

- 31.12.2025

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Karjatalous on kehittynyt nopeasti teknologioiltaan. Digitaalisuus ja data ovat tulossa koko ajan vahvemmin mukaan. Viljelijöillä on myös paljon kiinnostusta uusiin teknologioihin ja halukkuutta osallistua kokeiluihin ja kehitystyöhön. Kainuun maataloudelle karjatalous ja erityisesti maitotalous ovat tärkeitä. Maakunnassa näiden uusimpaan teknologiakehitykseen suuntautuneita hankkeita ei ole silti ollut. Uutta teknologiaa on kyllä esitelty osana muita tapahtumia ja aktiviteetteja. Hankkeen toteuttajalle, Mittaustekniikan yksikölle on karttunut uusimman teknologian tietämystä ja näkemystä kehityssuunnista valtakunnallisissa EIP-hankkeissa ja kansainvälisessä yhteistyössä. EIP-hankkeita lukuun ottamatta muun kerätyn tiedon välittämiseen hankkeissa ei ole ollut riittävästi resursseja. Tämä hanke on tiedonvälityshanke uudesta teknologiasta karjan terveyden ja hyvinvoinnin, sekä karjan käyttäytymisen ja elinympäristön seurannan osalta. Tietämystä terveydestä ja hyvinvoinnista tuo mukaan myös Mittaustekniikan yksikössä työskentelevä elinlääkäri (eläinlääketieteen tohtori). Tiedonvälitystoimenpiteet ovat tapahtumaesiintymisiä (esitelmän, keskustelut, esittelypöydät), kirjallisen materiaalin (ammattilehtiartikkelit, verkkoartikkelit, blogikirjoitukset, sosiaalinen media) tuottamista, seminaaripäivän ja webinaarien järjestämistä. Hanke järjestää itse seminaaripäivän, mutta se haluaa painottaa eritoten yhteistyötä muiden kainuulaisten toimijoiden kanssa ja osallistua näiden järjestämiin tilaisuuksiin ohjelman tuottajana. Hanke asettaa toimenpiteiden määrälle kategorioittain ja tapahtumien tavoittamalle ihmismäärälle selvät numeeriset tavoitteet. Hankkeen materiaali tulee olemaan helposti löydettävissä Maaseutuverkoston hankerekisterin hankkeen ajankohtaissivulta

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Hankenumero

261565

Loppumispäivämäärä

31.12.2025

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Maaseututyyppi

Ulompi kaupunkialue

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

Tiedonvälityshankkeet

Toimenpiteen tyyppi

Tiedonvälityshankkeet

Toimenpiteen tarkenne

Tiedonvälityshanke

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Kohdealue

SO0

Ajankohtaista hankkeesta

Toukokuun alku on Tietävä tila- tiedonvälityshankkeen tiimoilta ollut rauhallinen. Huhtikuun intensiivisten tiedonvälitystapahtumien ja muiden toimenpiteiden jälkeen hieman kiireettömämpi hetki on mahdollistanut hankkeen viimeisen puolen vuoden tapahtumien ja toimenpiteiden suunnittelun. Kirjoittaakin olemme hankkeen tiimoilta ehtineet ja toukokuun Tietävä tila-tietoisku ennakoi tulevaa kesää tiivistäen tärkeimmät seikat lypsylehmien lämpöstressistä ja sen ennaltaehkäisystä. Tutustu tietoiskuun, hankkeen muihin ajankohtaisiin asioihin sekä menneisiin tapahtumiin Tietävä tila hankerekisterin Ajankohtaista-osiosta.

Hankkeen lopun toimenpiteinä kokoamme vielä huhtikuussa olleiden EU CAP Networkin temaattisen ryhmän ”Economic vulnerability of farming ” ja fokusryhmän ”Alternative solutions for livestock differentiation” tärkeimmät havainnot ja matkakuulumiset jaettavaksi ja julkaistavaksi.  Suunnittelutyö hankkeen loppuseminaarin järjestämiseksi on myös alkanut. Tietävä tila-tiedonvälityshankkeen loppuseminaari järjestetään Kajaanissa loppuvuodesta. Seminaarin ajankohdasta ja ohjelmasta tiedotetaan myöhemmin lisää.

Tietävä tila – tietoisku: Kesä, kärpäset ja lehmien lämpöstressi

Toukokuun alku toi mukanaan västäräkit ja pääskyset myös Kainuuseen – pääskysestä ei päivääkään eli kesä on täälläkin! Valitettavasti kesä, kärpäset ja korkea lämpötila luovat omat haasteensa navetassa asuville lehmäystävillemme, joita lämpöstressi voi pikkuhiljaa alkaa vaivata. Lämpöstressin vaikutukset näemme lehmän vähentyneenä maitotuotoksena ja rehunsyöntinä, kohonneena maidon somaattisena solulukuna sekä heikentyneenä hedelmällisyytenä ja vastustuskykynä.

Lypsylehmät sietävät hyvin kylmää lämpötilaa ja ympäristön optimilämpötila lehmän kannalta olisikin 5–21 °C lämpötilan välillä. Ympäristön lämpötilan ollessa mainituissa lukemissa ei lehmän tarvitse kuluttaa energiaa elimistön lämmittämiseen tai viilentämiseen. Kun lämpötila kipuaa yli 21 °C lehmä alkaa kärsiä lämpöstressistä. Korkea ympäristön suhteellinen ilmankosteus lisää lehmän lämpöstressin kokemista. Lämpötilan ja suhteellisen ilmankosteuden yhteisvaikutusta lämpöstressin syntyyn kuvataan lämpötila-kosteusindeksillä (engl. temperature humidity index, THI), jonka kriittinen yläraja lypsylehmän hyvinvointia ajatellen on 69 ja 72 välillä. Lämpötila-kosteusindeksi voidaan laskea kaavalla , jossa IL on ilman lämpötila (°C) ja SK suhteellinen ilmankosteus (%). Eräässä italialaistutkimuksessa todettiin lämpötila-kosteusindeksin ylittäneen indeksiarvon kriittisen ylärajan yli 70 % ajasta kesäkausina vuosina 2020–2022 päiväsaikaan tehdyissä mittauksissa (Messeri ym. 2023). Tämä vähensi merkittävästi lypsylehmien aktiivisuutta sekä syönti- ja märehtimisaikaa (Messeri ym. 2023).

Yli 21°C lämpötilassa lehmä pyrkii sopeutumaan ympäristön korkeaan lämpötilaan hikoilemalla ja nostamalla hengitystiheyttä. Lämmön vapauttaminen elimistöstä näiden keinojen avulla menettää tehokkuuttaan, mitä korkeampi on suhteellinen ilmankosteus. Hikoilemisen ja hengitystiheyden nostamisen lisäksi lehmä pyrkii sopeutumaan ympäristön korkeaan lämpötilaan ja lisäämään lämmön vapauttamista elimistöstään vähentämällä rehunsyöntiä ja muuttamalla ruokailutottumuksiaan (lehmä syö harvemmin, mutta isompia annoksia) sekä seisomalla ja juomalla enemmän. Näiden sopeutumiseen tähtäävien käyttäytymismallien sekä hikoilun ja hengitystiheyden kasvun vuoksi lehmän elimistössä tapahtuu myös haitallisia ilmiöitä. Hikoilun mahdollistava ääreisverenkierron lisääntyminen vähentää verenkiertoa ruuansulatuskanavassa. Ruuansulatuskanavan kudokset alkavat kärsiä hapen puutteesta, joka lisää ruuansulatuskanavan seinämän läpäisevyyttä. Saman aikaisesti vähentyneen syönnin seurauksena lehmän märehtiminen, syljen tuotanto ja pötsissä muodostuvien haihtuvien rasvahappojen imeytyminen verenkiertoon vähenee. Lopputulemana pötsi alkaa happamoitua ja verenkiertoon vapautuu ruuansulatuskanavan kuolleiden bakteerien pintamolekyylejä, endotoksiineja. Endotoksiinit aiheuttavat lehmälle systeemisen endotoksemian eli elimistön matala-asteisen tulehduksen. Näitä reaktioita alkavatkin seurata utare- ja kohtutulehdukset, tiinehtymisen vaikeudet ja ontumatapaukset.

Lämpöstressin haitallisista seurauksista huolimatta lehmä pystyy sopeutumaan korkeisiinkin lämpötiloihin ajan kanssa. Valitettavasti tähän vaaditaan kuitenkin useita viikkoja aikaa ja Suomen kesässä esiintyvät nopeat hellejaksot eivät tätä sopeutumista mahdollista. Lämpöstressin synnyn ennaltaehkäisyksi navetan tehokas ilmanvaihto ja tuulettimet ovat avainasemassa. Navetan ilmanvaihtoa ja tuuletusta tuleekin tehostaa lämpötilan jo lähennellessä kriittistä ylärajaa 21°C lämpöstressin synnyn ehkäisemiseksi. Mikäli navetassa on käytössä olosuhdeseuranta ja suhteellisen ilmankosteuden tarkkailumahdollisuus, voi lämpötila-kosteusindeksin avulla tarkkailla lehmän lämpöstressin kokemisen kriittistä pistettä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös yöaikaan – lämpimät ja kosteat kesäyöt eivät mahdollista päivän aikana lehmän elimistöön keräytyneen lämmön poistamista yöllä, vaikka aurinko olisikin maillaan. Tällöin navetan tuuletus ja ilmanvaihdon tehostaminen myös yön tunteina on paikallaan lehmän hyvinvoinnin takaamiseksi.

 

Kirjallisuusviitteet

Amaral ym. Heat stress modulates polymorphonuclear cell response in early pregnancy cows: I. interferon pathway and oxidative stress. 2021. PLoS ONE 16, e0257418.

Becker ym. Physiological and behavioral effects of heat stress in dairy cows. 2020. J Dairy Sci. 103, 6751 – 6770.

Burhans ym. Lethal heat stress: the putative pathophysiology of a deadly disorder in dairy cattle. 2022. J Dairy Sci, 105, 3716 – 3735.

CIGR. 2014. The design of dairy cow and replacement heifer housing. Report of the CIGR Section II Working Group N° 14 Cattle Housing, 2014. Noudettu osoitteesta: https://raumberg-gumpenstein.at/jdownloads/Forschungsberichte/Dairy_Cattle_Report.pdf

Dairyland Initiative, 2024. Heat Abatement and Ventilation of Adult Cow Facilities. University of Wisconsin-Madison. Noudettu osoitteesta: https://thedairylandinitiative.vetmed.wisc.edu/home/housing-module/adult-cow-housing/ventilation-and-heat-abatement/

Hulsen, J. ja Rodenburg, J. 2010. Future farming – building for the cow. Roodbunt Publishers, Zutphen, Alankomaat.

Kadzere ym. Heat stress in lactating cows, a review. 2022. Livest Prod Sci. 77, 59 – 91.

Kappes, R., Knob, D. A., Scheid, A. L., Barreta, B. E., Perazzoli, L., Mendes, B. B., Alessio, D. R. M., Neto, A. T. 2022. Rumination time, activity index, and productive performance of Holstein and crossbred Holstein × jersey cows exposed to different temperature-humidity indexes. Int J Biometeor. 2022(66): 791–801.

Leliveld, L. M. C., Riva, E., Mattachini, G., Finzi, A., Lovarelli, D., Provolo, G. 2023. Dairy cow behavior is affected by period, time of day and housing. Animals. 2023(12): 512.

Lemal ym. From heat stress to disease – immune response and candidate genes involved in cattle thermotolerance. 2023. J Dairy Sci, 106, 4471 – 4488.

Maa- ja metsätalousministeriö. 2001. Maa- ja metsätalousministeriön rakentamista koskevat määräykset ja ohjeet. Liite 10 MMM:n asetukseen tuettavaa rakentamista koskevista määräyksistä ja suosituksista (100/01): Maatalouden tuotantorakennusten lämpöhuolto ja huoneilmasto, MMM-RMO C2.2. (ei enää voimassa, vain ohjeellinen). Noudettu osoitteesta: https://mmm.fi/documents/1410837/1853806/L10-rmoC22-01.pdf/8f0e7d9d-8c62-4c72-a1ef-fa9dd78bf4d0/L10-rmoC22-01.pdf?t=1446462610000

Messeri, A., Mancini, M., Bozzi, R., Parrini, S., Sirtori, F., Morabito, M., Crisci, A., Messeri, G., Ortolani, A., Gozzini, B., Orlandini, S., Fibbi, L., Cristofori, S., Grifoni, D. 2023. Temperature-humidity index monitoring during two summer seasons in dairy cow sheds in Mugello (Tuscany). Int. J Biometeor. 2023(67): 1555–1567.

Rolando, P. L., Sandoval-Monzón, R. S., Montenegro, M. P., Ruiz-García, L. F. 2022. Temperature-humidity index and reproductive performance of dairy cattle farms in Lima, Peru. Open Vet J. 2022(12): 399–406.

Schüller, L. K., Burfeind, O., Heuwieser, W. 2014. Impact of heat stress on conception rate of dairy cows in the moderate climate considering different temperature-humidity index thresholds, periods relative to breeding, and heat load indices. Theriogen. 2014(81): 1050–1057.

Weerasinghe, W. P. C. G., Rajapaksja, E., Samarakone, T. S. 2023. Effect of Temperature Humidity Index (THI) on resting pattern of dairy cows in different regions of Sri Lanka. Trop Anim Health Prod. 2023(56): 24.

Wildridge, A. M., Thomson, P. C., Garcia, S. C., John, A. J., Jongman, E. C., Clark, C.  E. F., Kerrisk, K. L. 2018. Short communication: The effect of temperature-humidity index on milk yield and milking frequency of dairy cows in pasture-based automatic milking systems. J Dairy Sci. 2018(101): 4479–4482.

Zhou, M., Aarnink, A. J.A., Hyunh, T. T. T., van Dixhoorn, I. D. E., Kroot Koerkamp, P.W.G. 2022. Effects of increasing air temperature on physiological and productive responses of dairy cows at different relative humidity and air velocity levels. J Dairy Sci. 2022(105): 1701–1716.

Osallistuin EU CAP Networkin koordinoimaan temaattiseen ryhmään ”Economic vulnerability of farming” kevään 2025 aikana. Temaattisen ryhmän tavoitteena oli miettiä, mitä maatalouden taloudellisella haavoittuvuudella tarkoitetaan, tunnistaa haavoittuvuuden riskitekijöitä, pohtia maatilayritysten mahdollisuuksia ja toimenpiteitä taloudellisilta riskitekijöiltä suojautumiseksi sekä peilata EUn yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) toimivuutta, käytänteitä ja sen mahdollisia parannuskohteita taloudellisten riskitekijöiden ennaltaehkäisyksi. Temaattinen ryhmä kokosi neljäkymmentä asiantuntijaa ympäri Eurooppaa keskustelemaan aiheesta. Kutsun ryhmään osallistumisesta sain eläintautien taloudellisiin vaikutuksiin liittyvän COST Action hakemuksen myötä.

Kuva: EU CAP Network

Temaattinen ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran 22. tammikuuta etätapaamiseen. Ensimmäisen etätapaamisen tarkoituksena oli tutustua taloudellisten riskitekijöiden ulottuvuuksiin maataloudessa ja yhteisen maatalouspolitiikan keinoihin maatalouden taloudelliseksi tukemiseksi. Lisäksi tapaamisessa pohdittiin, mitä maatilayritysten taloudellinen haavoittuvuus kunkin osallistujan kokemusten perusteella tarkoittaa ja sen riskitekijöitä osallistujien toimintaympäristössä ja jäsenvaltiossa.

Etätapaamista seurasi pienryhmissä työskentely, jossa etätapaamisten muodossa työstettiin toimenpide- ja suosituskoosteita neljän aihealueen ympärille: varautuminen ja ennaltaehkäisevät toimet, vakuutukset ja sijoitusrahastojen käyttö, liiketoiminnan kasvattaminen lisääntyneen yhteistyön kautta ja maataloutta tukevan keskusteluympäristön luominen. Nämä koosteet esiteltiin koko temaattiselle ryhmälle päätöskokouksessa Brysselissä 8.4.2025 ja jätettiin EU CAP verkostolle hyödynnettäväksi seuraavan yhteisen maatalouspolitiikkakauden valmistelussa.

Kokouspäivä Brysselissä oli tiivis. Päivän aloitukseksi pääsimme esittelemään itsemme ja organisaatiomme lyhyen tutustumisleikin muodossa. Aamupäivä jatkui lyhyillä puheenvuoroilla eri jäsenvaltioissa toteutetuista, hyväksi havaituiksi keinoista taloudellisten riskitekijöiden ennaltaehkäisyksi. Italialainen esimerkki käsitteli Euroopan maatalouden kehitysrahaston (EAFRD) tukeman kansallisen vakuutusrahaston hyödyntämistä taloudellisten riskitekijöiden ennaltaehkäisyssä ja niiden realisoitumisen hallinnassa. Myös puolalainen esimerkki käsitteli kasvinviljelyyn keskittyvän vakuutusrahaston muodostamista viljelijöiden tueksi. Hollannista esiteltiin viljelijöille muodostettuja opintoryhmiä, joissa muiden teemojen ohella viljelijät pääsivät keskustelemaan tuotantotilojensa taloudesta, taloudellisten riskien ennaltaehkäisystä sekä vertailemaan taloudellisia tunnuslukuja. Viimeisenä esiteltiin eri Euroopan maista laatuketjuja ja elintarvikesertifikaatteja, joihin osallistumalla tuottaja voi ansaita lisäarvoa tuottamalleen raaka-aineelle tai elintarvikejalosteelle. Suomesta esimerkiksi oli päässyt mukaan Kesko-yhtymän Tuottajalle kiitos-toimintamalli, jossa yhtymän kauppiaat voivat tukea paikallisia ruuantuottajia ottamalla näiden tuotteita myyntivalikoimaansa ja tilittämällä tuotteen hinnassa olevan lisäosan suoraan tuottajille.

Aamupäiväkahvin jälkeen aloitimme ryhmätyöskentelyn ja jatkoimme toimenpidekoosteiden viimeistelyä. Toimenpidekoosteiden aihealueet olivat laajoja, joten niiden sisältö oli rajattu kunkin aihealueen sisällä pienempään kokonaisuuteen. Osallistuin aihealueen varautuminen ja ennaltaehkäisevät toimet toimenpide-ehdotusten suunnitteluun, jossa keskityimme suunnittelemaan maatilojen tulonlähteiden monipuolistamista tuotannon ja yritystoiminnan hajauttamisen muodossa. Pienryhmässä esitettiin esimerkkejä tuotannon ja yritystoiminnan hajauttamisesta muun muassa muodostamalla maatilayrityksen yhteyteen maatilamatkailua tai tuotteiden suoramyyntiä ja jalostusta, monipuolistamalla kasvatettavien peltokasvien tai kotieläinten lajivalikoimaa, suosimalla kestäviä ja tuotanto-olosuhteisiin sopivia kasvilajeja sekä tuottamalla uusiutuvia energianlähteitä, kuten biokaasua tai aurinkoenergiaa. Ryhmäämme osallistui tšekkiläinen maanviljelijä, joka toteutti tuotannon hajauttamista viljelemällä eri viljalajeja sekä kasvattamalla sikoja ja lehmiä. Häneltä ryhmämme sai käytännön tietoa siitä, mitä viljelijä tuotannon hajauttamiseen tarvitsee: aikaa, motivaatiota, rahallisia resursseja ja tietotaitoa.

Kuva: EU CAP Network

Lounastauon pääsimme nauttimaan lämpimässä ja aurinkoisessa säässä. Lounaan päätteeksi kuulimme tuloksia EU CAPin toteutumista valvovan yksikön toteuttamasta kyselystä jäsenvaltioille CAPin eri keinojen hyödyntämisestä maatalouden taloudellisten riskitekijöiden ennaltaehkäisemisessä. Kyselyyn oli saatu mukaan näkemyksiä kuudestatoista toteutustavasta ja näkemyksistä. Myös Suomi oli vastaajien joukossa. Esityksen jälkeen pääsimme keskustelemaan ajatuksistamme kyselyssä esitettyjen teemojen ympärillä. Päivän päätteeksi oli aika esitellä valmiit toimenpidekoosteet. Leikkimielisen kilpailun parhaasta toimenpidekoosteesta voitti ryhmä, joka pohti keinoja vakuutusten ja sijoitusrahastojen tehokkaammaksi käytöksi maatalouden taloudellisten riskitekijöiden turvaamisessa.

Temaattisessa ryhmässä mukanaolo tarjosi mielenkiintoisen opintomatkan EU-tason asiantuntijaryhmässä toimimiseen. Ryhmän osallistujat edustivat useita jäsenvaltioita, ammattiryhmiä, organisaatioita sekä osaamisalueita. Tämä näkyi keskusteluissa, joissa näkemyksiä riitti jaettavaksi ilmastonmuutoksesta, vuoristoalueiden maataloudesta, mehiläiskasvatuksesta ja kotieläintuotannosta aina energia- ja datatalouteen. Suomesta lisäkseni ryhmään osallistui Maa- ja metsätalousministeriön virkamies ja hänen kanssaan keskustelin pitkästi CAPin hyödyntämisestä Suomen tuotanto-olosuhteissa. Valtaosa osallistujista edusti Etelä-, Keski- ja Itä-Euroopan maita ja suurin osa osallistujista oli maatalouden hallinnonalan, rahoituslaitosten tai etujärjestöjen edustajia. Mielelläni olisin kuullut laajemminkin viljelijöiden näkemyksiä taloudellisten riskitekijöiden hallinnasta. Kiinnostavaa oli kuitenkin kuulla esimerkiksi maltalaisen nuorten tuottajien ja kestävän maatalouden edistämistä ajavan yhdistyksen edustajan Jeanette Borgin kanssa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta sikäläiseen tuotantoon. Hän kertoi ympäristön ja luonnon osin jo aavikoituvan Maltalla ja tämä muutos on kehittynyt vain muutamassa vuodessa.

Matkat ja majoitus Brysselissä oli järjestetty EU CAP verkoston toimesta. Lentoaikataulut mahdollistivat tutustumisen keväiseen Brysseliin ja sen nähtävyyksiin kokouspäivän ohella. Verkoston järjestämät matkat on hyvin organisoitu ja osallistujia informoidaan hyvin hotellin ja tapahtumapaikan sijainnista sekä siirtymisistä lentokentältä majoitus- tai tapahtumapaikalle. Hotelli olikin mukavan kävelymatkan päässä EU CAP verkoston toimitiloista, jossa kokous järjestettiin.

Temaattisen ryhmän toiminnasta ja tuloksista viestitään ja niitä jaetaan tiedonvälitystoimenpiteenä Tietävä tila-tiedonvälityshankkeen tiimoilta kevään 2025 aikana. Tiedonvälitysmateriaalin löytää hankkeen kotisivuilta Maaseutuverkoston hankerekisteristä. Temaattisen ryhmän materiaalin löydät ryhmän internetsivustolta ”Economic vulnerability of farming”.

 

Anri Timonen,

Tietävä tila-hanke

Utaretulehdus on lypsylehmien monisyinen ja yleinen tulehdussairaus, jonka aiheuttaa vedinkanavan kautta utarekudokseen tunkeutunut mikrobi. Tilatasolla lypsylehmien sairastuminen utaretulehdukseen voi aiheuttaa jopa kymmenien tuhansien eurojen vuosikustannukset. Utaretulehdusten ennaltaehkäisy onkin tehokas keino hallita sairastumisen aiheuttamia kustannuksia sekä edistää lehmien terveyttä ja hyvinvointia.

Lypsykarjan utareterveyden ylläpito perustuu uusien utaretulehdusten synnyn ehkäisyyn samanaikaisesti hoitamalla olemassa olevat utaretulehdukset tehokkaasti, jolloin lehmän sairastamisen aika lyhenee. Uusien utaretulehdustapausten ennaltaehkäisemiseksi ympäristön puhtauteen, lehmän hyvään vastustuskykyyn sekä oikeaoppiseen lypsytapahtumaan tulee kiinnittää huomiota. Puhtaassa elinympäristössä tartuntapaine on vähäisempi ja siten riski sairastua utaretulehdukseen vähenee. Lehmän hyvä vastustuskyky taasen edesauttaa taudinaiheuttajien eliminointia utarekudoksesta ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa tulehdusta. Oikeaoppinen lypsytapahtuma vähentää lypsyn aiheuttamaa rasitusta lehmän utareelle ja ehkäisee taudinaiheuttajien siirtymistä lehmältä toiselle lypsylaitteiston välityksellä. Lehmän tehokas hoito vaatii oikeita päätöksiä lääkkeellisen hoidon sekä lehmän tai utareneljänneksen umpeutuksen välillä. Lehmän hyvä vastustuskyky edesauttaa myös hoidon onnistumista.

Hyvästä vastustuskyvystä ja lehmän oikeasta hoidosta huolimatta taudinaiheuttaja ja utaretulehdus joskus vie voiton ja lehmä jää kroonisesti sairaaksi, joudutaan poistamaan karjasta tai lopettamaan vaikean sairauden vuoksi. Kroonisesti utaretulehdusta potevat lehmät ovat silminnähden terveitä, mutta niiden maito sisältää elimistön somaattisia soluja yli sallitun määrän 200 000 solua/millilitra maitoa.

Utareterveyden ylläpito vaatii päivittäistä ja kuukausittaista seurantaa, sillä äkillinen rikko lannanpoistojärjestelmässä, ruokinnan muutos tai ostetun lypsylehmän mukana tullut uusi utaretulehduksen aiheuttaja voi nopeastikin heilauttaa lypsykarjatilan utareterveystilanteen hyvästä heikommaksi. Utaretulehdukseen sairastunut lehmä tulee havaita nopeasti, jotta lehmän hoito ei viivästy ja sen hyvinvointi voidaan turvata. Nykypäivänä teknologia auttaa utareterveyden seurannassa ja esimerkiksi lypsyrobotit mahdollistavat lehmien utareterveyden päivittäisen seurannan helpottaen utareterveyden ylläpitoa lypsykarjassa. Lehmän sairastumista utaretulehdukseen voikin seurata esimerkiksi lypsyrobotin mittaaman maitomäärän, maidon solumäärän, maidon värin ja lämpötilan ja maidon sähkönjohtavuuden perusteella.

Tilatasolla kuukausittainen utareterveyden tunnuslukujen seuranta auttaa havainnoimaan utareterveyden laajaa kokonaisuutta. Esimerkiksi kuukaudessa seurattava utaretulehdukseen sairastuneiden lehmien osuus, kroonisesti utaretulehdusta sairastavien lehmien osuus, tankkimaidon somaattinen solumäärä ja keskimääräinen lehmäkohtainen somaattinen solumäärä sekä lääkkeellisesti eli antibiootilla hoidettujen utaretulehdusten määrä tilalla auttavat tilatason utareterveystilanteen hahmottamisessa. Ennaltaehkäisytoimenpiteiden kohdistaminen ja niiden onnistumisen havainnointi helpottuu myös kuukausittain utareterveystilannetta seuraamalla.

Utareterveyden ylläpito lypsykarjatilalla on laaja kokonaisuus ja vaatii tilallisen työpanosta navetan perusrutiinien ylläpitämiseksi. Tilallisen apuna tässä laajassa kokonaisuudessa ovat lypsykarjatilan asiantuntijat, kuten eläinlääkärit, tuotantotilaneuvojat, ruokinnansuunnittelijat, sorkanhoitajat ja jalostusneuvojat. Monialainen yhteistyö kannattaa utareterveyden ylläpidossa, sillä niin hyvä lehmän perimä, yleinen hyvinvointi ja terveys kuin myös terveet sorkat, laadukkaan ruokinnan tuoma vastustuskyky, toimiva navettarakennus sekä työtehokkaat rutiinit tilalla edesauttavat utareterveyden ylläpitoa. Utareterveyden ylläpidon slogan voisikin olla ”tiimityöllä terveyttä”!

 

Kirjallisuusviitteet

Aghamohammadi M, Haine D, Kelton DF, Barkema HW, Hogeveen H, Keefe GP, Dufour S. Herd-Level Mastitis-Associated Costs on Canadian Dairy Farms. Front Vet Sci. 2018 May 14;5:100. doi: 10.3389/fvets.2018.00100. PMID: 29868620; PMCID: PMC5961536.

Alasirniö ja Tamminen. VaDia-neuvontapalvelun kehittäminen. 2018. Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö, Oamk.

Amaral ym. Heat stress modulates polymorphonuclear cell response in early pregnancy cows: I. interferon pathway and oxidative stress. 2021. PLoS ONE 16, e0257418.

Aydin ym. Effects of flooring types on teat end bacteria counts, milk quality, hygiene and behaviour of dairy cows housed in tie-stall closed barn. 2023. Vet. Ital. doi: 10.12834/VetIt.2742.17966.2.

Becker ym. Physiological and behavioral effects of heat stress in dairy cows. 2020. J Dairy Sci. 103, 6751 – 6770.

Bradley ja Green. The importance of the nonlactating period in the epidemiology of intramammary infection and strategies for prevention. 2004. Vet. Clin. Food Pract. 20, 547-68.

Burhans ym. Lethal heat stress: the putative pathophysiology of a deadly disorder in dairy cattle. 2022. J dairy Sci, 105, 3716 – 3735.

Dean ym. Exploring associations between the teat apex metagenome and Staphylococcus aureus intramammary infections in primiparous cows under organic directives. 2024. Appl Environ Microbiol. 90(4), e0223423

Dingwell ym. Association of cow and quarter-level factors at drying-off with new intramammary infections during the dry period. 2004. Prev. Vet. Med. 63, 75-89.

Doehring ja Sundrum. The informative value of an overview on antibiotic consumption, treatment efficacy and cost of clinical mastitis at farm level. 2019. Prev. Vet. Med.

Erskine. Vaccination Strategies for mastitis. 2012. Vet. Clin. Food Anim. Pract. 257-270.

Exel ym. A stochastic modelling approach to determine the effect of diverse Staphylococcus aureus strains on the economic and epidemiological outcomes of mastitis intervention strategies in dairy cattle. 2022. Prev Vet Med. 199, 105566.

Green, toim. Dairy Herd Health. CAB International; 2012.

Hagner ym. Role of mastitis in on-farm deaths of Finnish dairy cows. 2024. J Dairy Sci. 22, S0022-0302(24)00622-2.

Hemling. 7 Point Plan for Mastitis Control. 12.12.2017. M2-Magazine.

Hogan ja Smith. Managing environmental mastitis. Vet Clin Food Anim Pract. 2012. 217-224-

Hogeveen ym. Economic aspects of mastitis: New developments. New Zealand Veterinary Journal. 2011;59:1:16-23.

Hogeveen ym. Treating Mastitis: Balancing Cure, Money, Welfare and Resistance. Konferenssiesitysten kokoelmassa: Proceedings of the National Mastitis Council 53rd Annual Meetings; 26.-28.1.2014; Fort Worth, Texas.

Hovinen ja Pyörälä. Invited Review: Udder health of dairy cows in automatic milking. 2011. J. Dairy Sci. 94, 547-562.

Hulsen ym. Udder Health. A practical quide to first-rate udder health. Large herd edition. Hipra; 2013.

IDF 2011. International Dairy Federation (IDF) Suggested Interpretation of Mastitis Terminology. 2nd ed. International Dairy Federation (IDF); Brussels, Belgium: 2011. Bulletin of the IDF 448.

Kadzere ym. Heat stress in lactating cows, a review. 2022. Livest Prod Sci. 77, 59 – 91.

Katsafadou ym. Mammary Defences and Immunity against Mastitis in Sheep. 2019. Anim. 9, 726.

Keefe. Update on control of Staphylococcus aureus and Streptococcus agalactiae for management od mastitis. 2012. Vet. Clin. Food Pract. 203-216.

Leach ym. Improvement of mammary gland health in 81 ’sentinel herds’ in England and Scotland between 2012 and 2021. 2024. Vet Rec. 194(4):e3605.

Leite de Campos J, Gonçalves JL, Kates A, Steinberger A, Sethi A, Suen G, Shutske J, Safdar N, Goldberg T, Ruegg PL. Variation in partial direct costs of treating clinical mastitis among 37 Wisconsin dairy farms. J Dairy Sci. 2023 Dec;106(12):9276-9286. doi: 10.3168/jds.2023-23388. Epub 2023 Aug 23. PMID: 37641286.

Lemal ym. From heat stress to disease – immune response and candidate genes involved in cattle thermotolerance. 2023. J Dairy Sci, 106, 4471 – 4488.

LUKE. 2024. Maatalous- ja puutarhatuotteiden tuottajahinnat, syyskuu 2024 (ennakko). Osoitteessa: https://www.luke.fi/fi/tilastot/maatalous-ja-puutarhatuotteiden-tuottajahinnat/maatalous-ja-puutarhatuotteiden-tuottajahinnat-syyskuu-2024-ennakko

Mein, G.A. The role of the milking machine in mastitis control. 2012. Vet. Clin. Food Anim. Pract. 307-320.

MgDougall ja Castle. Cow-level risk factors for clinical mastitis in the dry period in cows treated with an internal teat sealant alone at the end of lactation. 2021. N Z Vet J. 69,327-336.

Movet. 2025. Laboratoriokäsikirja: Maitonäytteenotto. https://www.movet.fi/tutkimukset/maitonaytteenotto/

Petersson-Wolfe C.S, Leslie, K. E. Swartz, T.H. 2018. An Update on the Effect of Clinical Mastitis on the Welfare of Dairy Cows and Potential Therapies. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 34, 525-535.

Poskiparta. Lypsyrobotin soluseurantalaitteiden toiminnan ja hankinnan kannattavuuden arviointi [ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö], Mustiala: Hämeen ammattikorkeakoulu; 2009.

Puerto ym. The hidden cost of disease: I. Impact of the first incidence of mastitis on production and economic indicators of primiparous dairy cows. 2021. J. Dairy Sci. 104, 7932-7943.

Rhoda ja Pantoja. Using mastitis records and somatic cell count data. 2012. Vet. Clin. Food Anim. Pract. 347-362.

Rowe ym. Longitudinal study of herd udder hygiene and its association with clinical mastitis in pasture-based dairy cows. 2021. J. Dairy Sci, 104, 6051-6060.

Ruegg. New perspectives in udder health management. 2012. Vet Clin. Food Pract. 149-164.

Swartz ym. Intergenerational cycle of disease: Maternal mastitis is associated with poorer daughter performance in dairy cattle. 2021. J. Dairy Sci. 104, 4537-4548.

Timonen ym. Dynamics of the within-herd prevalence of Mycoplasma bovis intramammary infection in endemically infected dairy herds. 2020. Vet. Microbiol.

Timonen ym. Within-herd prevalence of intramammary infection caused by Mycoplasma bovis and associations between cow udder health, milk yield, and composition. 2017. J. Dairy Sci. 100, 6554–6561.

Torppa. Utaretulehduksen hoito lypsykaudella: kirjallisuuskatsaus [lisensiaatin tutkielma]. 2014. Helsinki: Helsingin yliopisto.

Vlasova ja Saif. Bovine Immunology: Implications for Dairy Cattle. 2021. Front. Immunol. 12. Doi: 10.3389/fimmu.2021.643206

Wagemann-Fluxá ym. Associations of cow- and herd-level factors during the dry period with indicators of udder health in early-lactation cows milked by automated milking systems. 2024. J. Dairy Sci. 107, 459-475.

Watter ym. Associations of herd- and cow-level factors, cow lying behavior, and risk of elevated somatic cell count in free-stall housed lactating dairy cows. 2013. Prev Vet Med. 111, 245-55.

Wieland ja Skarbye. A retrospective cohort study investigating the association of individual quarter dry-off with udder health, milk production, and culling risk. 2024. J Dairy Sci. 6, S0022-0302(24)00080-8.

Wieland ym. Influence of cow characteristics and premilking udder preparation on milk flow and teat condition. 2016. Manager.

Zhang ym. Selenium Deficiency Promotes Oxidative Stress-Induced Mastitis via Activating the NF-κB and MAPK Pathways in Dairy Cow. Biol Trace Elem Res. 2022. 200, 2716-2726. doi: 10.1007/s12011-021-02882-0.

Zhao ja Lacasse. Mammary tissue damage during bovine mastitis: Causes and control. 2008. J Anim Sci. 86, 57-65.

Maaliskuu hurahti nopeasti ja muiden hankkeiden ohella Tietävä tila-hankekin eteni toimenpiteiltään eteenpäin. Kainuun ammattiopiston KantriVoima-hankkeen kanssa yhteistyössä järjestettävät tuottajakoulutukset pääsivät käyntiin, kun 19.3 järjestettiin Utareterveyden ylläpito lypsykarjatilalla-työpaja. Jatkoa näille yhteistyötapahtumille on tiedossa huhtikuun alussa, jolloin vuorossa on webinaari Lypsykarjan aineenvaihduntasairaudet ja niiden ennaltaehkäisy. Tämän webinaarin voit tilata myös jälkikäteen tallenteena! EIP-AGRI ohjelman asiantuntijaryhmän Economic vulnerability of farming tapaamiset jatkuivat maaliskuun aikana ja pääsimme työstämään ajatuksiamme pienryhmissä huhtikuun tapaamista pohjustaen. Pienryhmämme pohti maatalouden varautumista ja ennaltaehkäiseviä toimia maatalousyritysten taloudellisen tilanteen ylläpitämiseksi, parantamiseksi ja kriisitilanteista selviämiseksi. Huhtikuun tapaamisessa Brysselissä jatkamme aiheen työstöä ja pääsemme esittämään pohdintojamme koko asiantuntijaryhmälle. Maaliskuussa osallistuttiin myös Maa- ja metsätalousministeriön järjestämään alueelliseen keskustelutyöpajaan Oulussa ministeriön Kestävän ja kannattavan ruokajärjestelmä-strategian tiimoilta. Tilaisuus kokosi eri sidosryhmien edustajia keskustelemaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen erityispiirteistä ruuantuotannossa sekä visioimaan, miltä alueemme ruuantuotanto näyttäisi vuonna 2040.

Tietävä tila-hankkeen hanketoimijat ovat mukana EIP-AGRI ohjelman asiantuntijaryhmässä Economic vulnerability of farming, jossa keskitytään maatalouden taloudellisten haasteiden ja riskitekijöiden innovatiivisiin ratkaisumalleihin ja Euroopan yhteisen maatalouspolitiikan rooliin näiden haasteiden edessä. Ryhmässä 40 asiantuntijaa ympäri Eurooppaa pohtivat tätä teema-aihiota kevään tapaamisissa, joiden lopputuloksena syntyy kooste asiantuntijasuosituksista. Asiantuntijaryhmän ensimmäisessä tapaamisessa 22.1.2025 keskityttiin maatilojen taloudellisen haavoittuvuuden riskitekijöiden tunnistamiseen sekä toimintatapoihin, joilla näitä riskitekijöitä voidaan vähentää tai poistaa. Keskustelussa nousi esiin kolme pääteemaa aiheisiin liittyen; maataloustuotannon riskinarviointi ja -hallinta, maatalouspolitiikan johdonmukaisuus ja sen pitkäaikaisuus sekä maataloustoiminnan kestävyyden, kannattavuuden ja resilienssin kasvattaminen. Ryhmän ensimmäisen tapaamisen materiaaleihin ja keskusteluiden yhteenvetoon voit tutustua temaattisen ryhmän ensimmäisen tapaamisen verkkosivuilla. Asiantuntijaryhmän keskustelut jatkuvat kevään aikana ja ryhmän toiminta päättyy tapaamiseen Brysselissä huhtikuun 8. päivä. Asiantuntijaryhmän tuloksista viestitään ja niitä jaetaan Tietävä tila-hankkeen tiimoilta myöhemmin keväällä.

Vasikan elämä mullistuu radikaalisti syntymän myötä, kun vasikka siirtyy emän turvallisesta, lämpimästä ja ravintoa tarjoavasta kohdusta navettaympäristöön. Vasikan hyvän vastustuskyvyn saavuttamisessa ja riittävän energian saannin takaamisessa ternimaito ja myöhempi maitojuotto ovat avainasemassa.

Vasikan ensimmäiset elintunnit ovat kilpajuoksua ternimaidon vasta-aineiden imeytymisen ja ympäristön taudinaiheuttajien suolistoon päätymisen välillä. Ternimaito on ainoa vasta-aineiden lähde vasikalle, sillä emän elimistössä tuotetut vasta-aineet eivät siirry vasikan elimistöön istukan välityksellä. Ternimaidon vasta-aineet voivat imeytyvät vasikan suolen seinämän kautta verenkiertoon ensimmäisten 24 elintunnin aikana. Niiden imeytyminen vähenee kuitenkin merkittävästi jo kuudessa tunnissa vasikan syntymän jälkeen, jolloin enää noin puolet vasta-aineista imeytyy vasikan verenkiertoon. Hyvälaatuinen ternimaito sisältää vasta-aineita yli 50 g/l. Ternimaidon vasta-ainepitoisuuden voi mitata Brix-refraktometrillä (ominaispainomittarilla), jonka lukema 22 % vastaa vasta-ainepitoisuutta 50 g/l. Suositusten mukaisesti vasikalle tulisikin juottaa ternimaitoa Brix-lukemaltaan yli 23 %. Ternimaidon mikrobiologinen laatu on myös hyvä huomioida ja lypsää ternimaito mahdollisimman puhtaasti. Mitä korkeampi bakteeripitoisuus ternimaidossa on, sitä enemmän vasta-aineita sitoutuu bakteereihin vähentäen niiden imeytymistä vasikan verenkiertoon.  Ternimaidon kokonaisbakteerimäärä tulisikin jäädä alle 100 000 pmy/ml ja koliformien määrä alle 10 000 pmy/ml (pmy = pesää muodostava yksikkö).

Vasta-aineiden lisäksi ternimaito sisältää monia muita vasikan elimistön kehittymisen kannalta tärkeitä ravinteita, kasvutekijöitä ja antimikrobisia yhdisteitä. Ternimaidon on ensimmäinen ja välttämätön energianlähde vastasyntyneelle vasikalle. Lisäksi ternimaidon sisältämät kasvutekijät stimuloivat ohutsuolen seinämän solujen kehittymistä, jonka ansiosta ravintoaineiden imeytyminen suolistosta lisääntyy. Ternimaidossa olevat valkosolut osallistuvat vasikan vastustuskyvyn aktivoimiseen, oligosakkaridit edistävät vasikan suoliston hyödyllisen mikrobiomin kehittymistä ja laktoferriini sitoo rautaa heikentäen mikrobien kasvu- ja lisääntymiskykyä vasikan suolistossa.

Vastasyntynyt vasikka tarvitsee ternimaidon vasta-aineita yhteensä 250–300 g ensimmäisten kuuden elintuntinsa aikana. Tämän määrän saavuttamiseksi vasikan pitäisi juoda viidestä kuuteen litraan Brix-arvoltaan 22% ternimaitoa kuuden tunnin sisään syntymästä. Mikäli vasikka on emän vierihoidossa, tulee varhainen ja riittävä ternimaidon saanti vasta-aineiden määrää silmällä pitäen varmistaa ihmisen toimesta.

Vasikka hyötyy mahdollisimman pitkästä ternimaitojuotosta. Ternimaitoa tai niin sanottua välimaitoa tulisi juottaa vasikalle vähintään kolme ensimmäistä elinpäivää ja suositusten mukaan jopa kaksi viikkoa. Vaikka ternimaidon sisältämät vasta-aineet eivät tässä vaiheessa enää imeydy vasikan suolistosta, jatkavat sen sisältämät muut ainesosat työtään tukien vasikan elimistön kehitystä. Eivät vasta-aineet täysin hyödyttömiä ole vasikan suolistossa ensimmäisen elinvuorokauden jälkeenkään, sillä ne toimivat paikallisesti sitoen ja tuhoten ympäristöstä vasikan suolistoon kulkeutuneita taudinaiheuttajia.

Ternimaidon jälkeen vasikan luontainen ravinnon lähde on oman emän tuottama täysmaito ja se onkin suositeltavin vaihtoehto vasikan maitojuomaksi läpi juottokauden. Vähintään ensimmäisten neljästä viiteen elinviikon aikana vasikan tulisi saada maitoa vapaasti eli vasikalla tulisi olla mahdollisuus juoda maitoa niin paljon, kuin se haluaa. Vapaan maitojuoton on todettu edistävän vasikan kasvua ja kehitystä, lisäävän vasikan metabolista aktiivisuutta ja stimuloivan suoliston vastustuskyvyn kehittymistä. Lisäksi vapaasti maitoa saavilla vasikoilla riski sairastua vasikkaripuliin on pienempi ja elinikäistuotos parempi verrattuna rajoitetusti maitoa saaviin vasikoihin. Mikäli vapaa maitojuotto ei ole mahdollista, tulisi vasikan saada vähintään 20 % elopainostaan täysmaitoa ensimmäisten neljän elinviikon aikana. Suomen kylmissä ilmasto-olosuhteissa tulee myös huomioida, että vasikka tarvitsee 25 % lisää maitoa ympäristön lämpötilan tippuessa alle vasikan optimilämpötilan 12 °C, jotta vasikka ei ala käyttää energiavarastojaan elimistön perustoimintojen ja ruumiinlämmön ylläpitämiseksi.

Vapaalla maitojuotolla vasikka keskimäärin juo 12 litraa päivässä. Vasikan nälän tunteen tyydyttymistä tulee silti seurata, sillä isokokoiset vasikat voivat juoda enemmänkin. Juoma-automaatin ”turhien” vierailukertojen lukumäärää voi käyttää arviointimenetelmänä vasikoiden nälän tunteen tyydyttymisen täyttymiseksi. Mikäli vasikan vierailut juoma-automaatilla ilman saatua maitoannosta hipovat kymmenen-kahdenkymmenen vierailukerran luokkaa tai ovat jopa korkeampia, voi vasikan ajatella olevan nälkäinen. Vertailuksi vapaalla maitojuotolla oleva vasikka vierailee keskimäärin 2.1 kertaa juoma-automaatilla saamatta maitoa. Liiallinen nälän tunne ja maidon saamisen rajoitus heikentävät vasikan hyvinvointia.

Toisen elinkuukauden alkaessa vasikka voi siirtyä hapanmaitojuotolle tai juomaan hyvälaatuista juomarehua vieroitukseen asti, mikäli täysmaidon juotto ei ole mahdollista. Vasikan 13. elinviikon alkaessa ja sen syödessä vähintään 1,4 kg väkirehua päivässä vasikka on valmis vieroitukseen. Tällöin vasikan etumahat ja syöntikapasiteetti ovat kehittyneet hyödyntämään korsi- ja väkirehusta saatavia ravintoaineita tehokkaasti ja vasikka voi nostaa kuiva-aineen syöntiään nopeastikin vastaamaan maidosta aikaisemmin saamaansa energiamäärää ilman suuria päiväkasvun notkahduksia. Tämä toki vaatii väki- ja korsirehun syönnin opettelua heti ensimmäisistä elinpäivistä ja -viikoista alkaen sekä raikkaan veden jatkuvaa tarjolla oloa. Asteittainen vieroitus esimerkiksi vähentämällä juotettavan maidon määrää noin 2 litraa viikossa mahdollistaa vasikalle stressittömän siirtymisen maitojuotolta karkea- ja väkirehun syöntiin.

 

Kirjallisuusviitteet

EFSA Panel on AHAW (European Food Safety Authorization Panel on Animal Health and Animal Welfare), S.S. Nielsen, J. Alvarez, D.J. Bicout, P. Calistri, E. Canali, J.A. Drewe, B. Garin-Bastuji, J.L. Gonzales Rojas, C. Gortazar Schmidt, M. Herskin, V. Michel, M.A. Miranda Chueca, B. Padalino, P. Pasquali, H.C. Roberts, H. Spoolder, K. Stahl, A. Velarde, A. Viltrop, M.B. Jensen, S. Waiblinger, D. Candiani, E. Lima, O. Mosbach-Schulz, Y. Van der Stede, M. Vitali, C. Winckler. Welfare of calves. EFSA J. 21:7896. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2023.7896

Foster, D. M., Smith, G. W. 2009. Pathophysiology of diarrhea in calves. Vet Clin North Am Food Anim Pract, 25, 13-36.

Godden, S. M., Lombard, J. E., Woolums, A. R. (2019): Colostrum Management for Dairy Calves. Vet Clin Food Anim 35 535–556. https://doi.org/10.1016/j.cvfa.2019.07.005.

Lorenz, I. (2021): Calf health from birth to weaning – an update. Irish Vet J 74:5. https://doi.org/10.1186/s13620-021-00185-3.

Lorenz, I. 2024. Luentokokoelma: Suomen Eläinlääkäripäivät 2024, s. 57–67.

Lorenz, I., Gentile, A. 2014. D-lactic acidosis in neonatal ruminants. Vet Clin North Am Food Anim Pract, 30, 317-31, v.

Lorenz, I., Huber, R., Trefz, F. M. (2021): A High Plane of Nutrition Is Associated with a Lower Risk for Neonatal Calf Diarrhea on Bavarian Dairy Farms. Animals 2021, 11(11), 3251. https://doi.org/10.3390/ani11113251.

Lorenz, I., Mee, J. F., Earley, B., More, S. J. (2011): Calf health from birth to weaning 1. General aspects of disease prevention. Irish Vet J 64:10. https://doi:10.1186/2046-0481-64-10.

Maier, G. U.; Breitenbuecher, J.; Gomez, J. P., Samah, F., Fausak, E., Van Noord, M. (2022): Vaccination for the Prevention of Neonatal Calf Diarrhea in Cow-Calf Operations: A Scoping Review. Vet Anim Sci 19,15.

PraeRi (2020): Tiergesundheit, Hygiene und Biosicherheit in deutschen Milchkuhbetrieben – eine Prävalenzstudie (PraeRi). Abschlussbericht, 30.06.2020, https://ibei.tiho-hannover.de/praeri/pages/69#_AB

Silverlås, C., Björkman, C., Egenvall, A. 2009. Systematic review and meta-analyses of the effects of halofuginone against calf cryptosporidiosis. Prev Vet Med, 91, 73-84.

Welk A, Otten ND, Jensen MB. Invited review: The effect of milk feeding practices on dairy calf behavior, health, and performance-A systematic review. J Dairy Sci. 2023 Sep;106(9):5853-5879. doi: 10.3168/jds.2022-22900. Epub 2023 Jul 18. PMID: 37474370

Westhoff, T. A., Borchardt, S., Mann, S. (2024): Invited review: Nutritional and management factors that influence 7. colostrum production and composition in dairy cows. J Dairy Sci 107:4109–4128 https://doi.org/10.3168/jds.2023-24349.

Uusi vuosi pyörähtää Tietävä tila-hankkeenkin osalta käyntiin ja paljon mielenkiintoista on luvassa. Kevään aikana teemme yhteistyötä Kajaanin ammattioppilaitoksen KantriVoima koulutushankkeen kanssa ja järjestämme kaksi lypsykarjatuottajille suunnattua koulutusta. Utareterveyden työpaja koulutuspäivä järjestetään 19.3 ja lypsykarjan aineenvaihduntasairauksiin liittyvä webinaari 3.4. Tervetuloa oppimaan lisää! Ilmoittautua voi KantriVoima-hankkeen verkkosivujen kautta.

Kuluvan vuoden aikana tulemme tehostamaan tiedonvälitystä myös hankerekisterin kautta Tietävä tila-tietoiskujen muodossa. Ajankohtaisista nautojen terveyteen ja hyvinvointiin tai maatalouden teknologiaan liittyvistä aiheista kirjoitamme tiiviitä tietoiskuja hankerekisterin Ajankohtaista osioon. Ensimmäisen tietoiskun aiheena on vasikoiden maitojuotto, johon liittyen uusimpaan tutkimustietoon perustuva päivitys oli esillä Suomen Eläinlääkäripäivillä 13.-15.11.2024. Jatkoa tietoiskuille on luvassa maaliskuussa.

Tietävä tila-hankkeen tiimoilta vierailtiin Eläinlääkäripäivillä Helsingissä marraskuun puolivälissä. Hankkeen toteuttajien posteriesityksessä esitteltiin variksenmarjan solukon sisältä eristettyjen antimikrobisten peptidien tehoa vedinkastoliuoksissa nautojen utaretulehdusta aiheuttavia mikrobeja vastaan.

Vuoden 2024 Eläinlääkäripäivien yleisteemana oli eläinten hyvinvointi ja eläinlääkinnän etiikka. Yleisteeman mukaisesti luennoilla keskityttiin monen muun luentoteeman ohessa eläinten hyvinvoinnin tutkimukseen Suomessa, potilasystävällisiin hoitotoimenpiteisiin, hevosten eläinsuojelullisiin näkökulmiin, vasikoiden terveyden ylläpitoon sekä elintarvikeketjun käyttämiin hyvinvointimerkkeihin. Suuri aihekokonaisuus luennoilla oli myös teurastettavien eläinten hyvinvoinnin todentaminen ja takaaminen. Eläinlääkäripäivien parhaana antina on päivittynyt osaaminen erityisesti vasikoiden terveyden ylläpidosta. Tätä tietoutta tullaan jakamaan hankkeen myötä yhteistyökumppaneille ja tuottajille Tietävä tila-hankkeen toimenpideperiaatteiden mukaisesti.

Eläinlääkäripäivillä esillä olleiden postereiden tiivistelmät pääset lukemaan osoitteesta: https://www.elainlaakaripaivat.fi/nayttelyt/posterinayttelyn-tiivistelmat-2024

Tietävä tila-tiedonvälityshanke on aktiivisesti ollut käynnissä kuluvan vuoden huhtikuusta alkaen. Hankkeen aikana tehtävien tiedonvälitystoimenpiteiden kirjo on laaja sisältäen tapahtumaesiintymisiä ja niiden esitysmateriaalin valmistelua, ammattilehtiartikkeleiden ja blogitekstien kirjoitusta sekä muun materiaalin tuottamista. Paljon onkin mahtunut hankkeen ensimmäiseen puoleen vuoteen!

ProAgria Itä-Suomen neuvojatapaamisissa on ollut ilo olla jakamassa uusinta tietämystä lypsykarjan utareterveyden ylläpidosta ja sorkkasairauksien ennaltaehkäisemisestä. Niin ikään ProAgrian elokuisilla Pellonpiennarpäivillä Sotkamossa pääsimme tapaamaan paikallisia tuottajia ja keskustelemaan heidän kanssaan jo päättyneiden sekä meneillään olevien hankkeiden tuloksista eläinterveyteen, naudoilla käytettävien kuivikkeiden laatuun sekä tilalla tehtävään säilörehun kuiva-ainemittaukseen liittyen.

Ensimmäiset ammattilehtiartikkelit hankkeen tiimoilta kirjoitimme lypsylehmien kiimanseurantaan käytettävien aktiivisuusantureiden toimintaperiaatteesta ja niiden käyttökokemuksista virolaisilla lypsykarjatiloilla. Artikkelit julkaistiin laajasti luetussa maatilayrittäjien ammattilehdessä Käytännön Maamies. Maksulliset sähköiset artikkelit löytyvät osoitteista https://kaytannonmaamies.fi/aktiivisuusantureiden-toimintaperiaate/ ja https://kaytannonmaamies.fi/aktiivisuusanturit-apuna-lypsylehmien-seurannassa/

Paljon on hankkeen tiimoilta jo tehty ja vähintään yhtä paljon on suunnitteilla. Loppuvuoden aikana hanketoimenpiteenä esittelemme posterissa variksenmarjan solukon bakteereista eristettyjen antimikrobisten peptidien tehoa lypsylehmien utaretulehdusta aiheuttavia mikrobeja vastaan Suomen Eläinlääkäripäivillä. Posteritiivistelmä on luettavissa vuoden ajan osoitteessa https://www.elainlaakaripaivat.fi/nayttelyt/posterinayttelyn-tiivistelmat-2024 marraskuusta 2024 alkaen. Eläinlääkäripäiviltä tuliaisina jaettavaksi tarttuu matkaan uusinta tietoa vasikoiden terveydenhoidosta ja tuotantoeläinten hyvinvointimerkeistä. Ajatuksia tämän tulevan uuden tiedon jakamiseksi jo onkin!

Lisäksi ensi keväälle olemme suunnitelleet Kajaanin ammattioppilaitoksen KantriVoima-hankkeen kanssa tuottajille suunnatut koulutukset Lypsykarjan aineenvaihduntasairaudet ja niiden ennaltaehkäisy sekä Utareterveyden ylläpito lypsykarjatilalla – työpaja. Lisätietoa koulutuksista ja ilmoittautumaan pääset KantriVoima-hankkeen sivuilta osoitteesta https://www.kao.fi/kajaanin-kaupungin-koulutusliikelaitos/kehittaminen/hankkeet/kantrivoima-hanke/

Tietävä tila-hankkeen tiimoilta olemme mukana Pellonpiennarpäivillä Sotkamossa 21.8.2024. Asiaa rehun ja kuivikkeiden kuiva-ainemittauksesta, apeseoksen räätälöinnistä rehujen kuiva-ainepitoisuuteen perustuen, kuivikkeiden laadusta ja navetan olosuhdetekijöistä, sekä paljon muuta!

Tapahtuman tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta https://www.proagria.fi/tapahtumat/pellonpiennarpaiva-sotkamossa-21-8-2024

Mitä vaaditaan innovaatiohankkeen menestymiseksi ja hanketulosten hyödyntämiseksi käytännössä? Tästä voit lukea blogitekstistä osoitteessa https://www.innoblogi.com/blogi/miten-syntyy-hyva-innovaatiohanke-jopa-yksi-euroopan-parhaista

Hankkeen yhteyshenkilöt