Hanke Kehittämishanke - 28619 Ylijäämäelintarvikkeiden hyödyntäminen osana kiertotaloutta Luonnonvarakeskus 01.01.2017 - 30.01.2020 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Ruoan tuotannolla ja kulutuksella on merkittävä kuormittava vaikutus ympäristöön, ja tutkimusten mukaan ruoan osuus kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta on kolmannes. Ruokahävikki kertoo ruokaketjun tehottomuudesta, kun ruoan tuotannossa käytetyt panokset, tuotannossa muodostuvat ympäristövaikutukset ja tuotannon kustannukset ovat syntyneet turhaan ruoan päätyessä hävikiksi. Tutkimusten mukaan Suomessa syntyy ruokahävikkiä jopa 460 miljoonaa kiloa vuodessa. Potentiaali vähentää ruokahävikkiä on kuitenkin huomattava ja tehokkaammalla hyödyntämisellä voidaan kasvattaa nykyistä tai luoda uutta liiketoimintaa. Ylijäämäelintarvikkeiden hyödyntäminen osana kiertotaloutta -hankkeen tavoitteena on aktivoida Pohjois-Pohjanmaan ruokaketjun toimijat pohtimaan synnyttämäänsä ylijäämäelintarvikkeiden määrää ja mahdollisuuksia luoda sen pohjalle uutta liiketoimintaa tai muita ruokahävikin jakelukanavia. Hankkeessa kartoitetaan ruokahävikin vähenemistä ja vähenemispotentiaalia. Ensisijaiseksi kohteeksi on valittu ruokahävikkiä tuottava osa ruokaketjussa sekä potentiaaliset ylijäämäelintarvikkeita hyödyntävät tahot (elintarvikealan jakeluketju, julkiset keittiöt, ravintolat, ruoka-apu). Välillisenä kohteena ovat alkutuottajat, joiden peltopinta-alan hukkakäyttö vähenee, mikäli ruokahävikki ketjun muissa osissa pienenee. Hankkeessa tehostetaan ruokaketjun kiertotaloutta kartoittamalla ylijäämäverkostoa ja potentiaalisia teollisia symbiooseja. Hankkeessa muodostetaan kokonaiskuva ruokahävikkitilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla, minkä myötä voidaan: a) vähentää kaupan hävikkiä ja kustannuksia, b) löytää ratkaisuja kiertotalouden tehostamiseksi ruokaketjussa, c) tukea vähähiilisyystavoitteita. Tietoa ylijäämäelintarvikkeiden erilaisista hyödyntämismahdollisuuksista jaetaan ruokaketjun eri toimijoille hankkeessa laadittavan Ruokahävikki-oppaan muodossa. Lisäksi tuotetaan tutkimusraportti, joka julkaistaan Luonnonvarakeskuksen Raportti-sarjassa. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Hankenumero 28619 Aloituspäivämäärä 01.01.2017 Loppumispäivämäärä 30.01.2020 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 16.10 Muut yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tyyppi Yhteistyö Toimenpiteen tarkenne Valtiontukea sisältämätön hanke (100 %) Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Asiasanat Elintarvikkeet Uusi liiketoiminta jäte resurssitehokkuus Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Toteutuskunta OULU Julkisen rahoituksen osuus: 100,00 % Jaa: