Offentlig projektbeskrivning
Blue Products 3.0 -ohjelman visio on, että laadukasta kotimaista kalaa hyödynnetään entistä kestävämmin, monipuolisemmin ja laajemmin kalaelintarvikkeiden raaka-aineena, ja että Suomeen on syntynyt kotimaisesta kalaraaka-aineesta korkean lisäarvon tuotteita valmistavia arvoketjuja. Suomessa on lisäksi toimiva osaamisverkosto, joka yritysten, tutkijoiden, viranomaisten ja kuluttajien yhteistyönä edistää kalaelintarvikkeiden ja lisäarvotuotteiden kehittämistä. Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteena on kaksinkertaistaa kotimaisen kalan käyttö ja lisätä kotimaisen tuotannon arvoa. BP 3.0 -ohjelma tukee edistämisohjelman toteuttamista. BP 3.0 -ohjelman keskeisenä tavoitteena on lisätä erityisesti silakan, mutta myös muiden vajaasti hyödynnettyjen kalojen kuten muikun, kuoreen ja särkikalojen sekä jalostusteollisuuden sivuvirtojen käyttöä elintarvikkeina tai lisäarvotuotteina. Tämä edellyttää kalan laadun parantamista läpi arvoketjun, mutta erityisesti alkutuotannossa. Kotimaisen kalan arvo ja arvostus lisääntyvät, mikäli niistä tuotetaan laadukkaita, sopivan hintaisia ja kuluttajia kiinnostavia elintarvikkeita ja lisäarvotuotteita. BP 3.0 kehittää kalan hyödyntämistä uusin teknologioin ja tukee tutkimuksen ja yritysten yhteistyönä syntyvää uutta liiketoimintaa, joka perustuu kalasta valmistettuihin elintarvikeisiin ja lisäarvotuotteisiin kotimaan markkinoille ja vientiin. BP 3.0 edistää tutkimuksen, yritysten, viranomaisten ja kuluttajien vuorovaikutteista yhteistyötä. Tavoitteena on luoda aktiivinen osaamisverkosto, joka tukee uusien tuotantoteknologioiden ja tuotteiden kehittämistä kestävän kehityksen ja kuluttajien tarpeet ja vaatimukset huomioiden. Blue Products ohjelman painopistealueet ovat: 1) Kalan laadun parantaminen läpi arvoketjun 2) Kalan tuotekehityksen ja uusien tuotantomenetelmien edistäminen 3) Kalan arvojakeiden kaupallistamisen vauhdittaminen 4) Verkostomaisen yhteistyön kehittäminen.
Mer information
Program/Fond
Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston Suomen ohjelma 2021–2027
Projektnummer
246189
Startdatum
06.06.2023
Slutdatum
29.06.2026
Är det ett Leader-projekt?
ei
Åtgärd
Hållbart vattenbruk, beredning och saluföring
Underåtgärd
2.2 Främja saluföring, kvalitet och mervärde för fiskeri- och vattenbruksprodukter samt beredning av sådana produkter
Typ av åtgärd
Främja saluföring, kvalitet och mervärde
Åtgärdens specifierare
Innovationer, utveckling och rådgivning om förädling av fisk
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto