Uutinen
19.11.2023

Äänestä Suomi voittoon Euroopan hankekilpailussa!

Kolme suomalaishanketta pääsi Euroopan hankekilpailun finaaliin: Aikaa on, KoroKausi ja Vaatelaastari. Euroopan parhaat maaseutuhankkeet palkitaan kansainvälisessä hankekilpailussa Brysselissä 4.12. Lounais-Suomessa toteutetussa Aikaa on -hankkeessa kehitettiin maatilayrittäjien osaamista. Nyt voit antaa äänesi parhaalle hankkeelle!

Aikaa on -hanke toteutettiin Lounais-Suomessa vuosina 2018–2022. Hanke tavoitti lähes 600 maatilayrittäjää, jotka saivat hankkeeseen kuuluneen pienryhmätoiminnan avulla kehitettyä sekä tilojensa kannattavuutta että omaa osaamistaan: esimerkiksi johtamistaitoja, digitaitoja ja ajanhallintaa. Osa hankkeessa mukana olleista yrittäjistä pystyi uuden osaamisen avulla säästämään viikossa jopa 20 työtuntia ilman, että maatilan tulokset kärsivät. Myös yrittäjien hyvinvointi lisääntyi, kun aikaa jäi muuhunkin kuin työntekoon.

Hankkeessa kehitetty pienryhmätoiminnan malli on saanut kansainvälistäkin huomiota ja se on hankkeen jälkeen otettu käyttöön Islannissa ja Norjassa. Hanketta koordinoinut ProAgrian valtakunnallinen huippuosaaja Anu Ellä on tyytyväinen hankkeen toimintaan, tuloksiin ja yhteistyöhön.

– Maatalousyrittäjät otettiin alusta saakka mukaan ideoimaan ja aktiivisesti kehittämään uudenlaista kokemusten vaihtoon perustuvaa pienryhmämallia sekä kansainvälistä yhteistyötä. Ideoimme yhdessä esimerkiksi uudenlaista viljelijävaihtoa pienryhminä eri maiden välillä, kertoo Ellä.

Maaseututoimijoiden taidot -sarjassa Suomea edustaa Aikaa on -hanke

Älykäs ja kilpailukykyinen maatalous -sarjassa Suomen edustaja on KoroKausi-hanke. Ympäristön suojelu -sarjassa nähdään FabPatch Oy:n Suomessa valmistettu Vaatelaastari. Maaseututoimijoiden taidot -sarjassa Suomea edustajaa Aikaa on -hanke. Lisäksi kilpailussa on neljäs sarja, maaseudun sosioekonominen rakenne, johon Suomi ei saanut tänä vuonna finalistia. Jokaisesta sarjasta palkitaan asiantuntijaraadin valitsema voittaja, ja lisäksi gaalassa palkitaan yleisöäänestyksen voittaja. Äänestys on auki kilpailun verkkosivuilla 1.12. asti.

Agricultural & Rural Inspiration Awards -kilpailun tavoitteena on tuoda Euroopan laajuista näkyvyyttä EU:n maaseuturahoituksen tuella toteutetuille hankkeille. Jokainen EU:n jäsenmaa sai lähettää ARIA-kilpailuun yhteensä kahdeksan ehdokasta, joiden joukosta valittiin 24 finalistia. Suomessa EU:n maaseuturahoitusta myöntävät ELY-keskukset ja Leader-ryhmät.

Suomi on menestynyt kilpailussa aiempina vuosina hienosti. Viime vuonna yleisön suosikiksi valittiin Suomea edustanut Puolangan pessimistit -hanke.

Äänestämään pääset täältä:

Agricultural & Rural Inspiration Awards (ARIA) 2023 | European CAP Network (europa.eu)