Projekt
Utvecklingsprojekt - 261366

Lähituotteilla makua lautaselle

Savonia-ammattikorkeakoulu oy

- 27.02.2026

Är igång

Offentlig projektbeskrivning

Hankkeessa parannetaan paikallisen ruuan saatavuutta ammattikeittiöille, edistetään paikallisen ruuan menekkiä ja autetaan pohjoissavolaisia ruoka-alan toimijoita verkostoitumaan paremmin. Hankkeen toimintojen avulla tehdään näkyväksi paikallisten raaka-aineiden kysyntä ja tarpeet ravintoloissa, parannetaan ravintoloiden ja tuottajien kohtaamista sekä parannetaan tuotteiden saatavuutta ammattilaisten käyttöön. Hankkeessa tuetaan tuottajien kykyä kehittää ravintola-alan tarpeita vastaavia raaka-aineita ja elintarvikkeita. Koko ruokaketjun yhteistyöllä voidaan parantaa ja vahvistaa lähellä tuotetun ruoan käyttöä, tunnettuutta ja saavutettavuutta. Yhteistyötä parannetaan kehittämällä ratkaisuja lähellä tuotetun ruoan jakelukanaviin, tuotekehitykseen ja saatavuuteen liittyviin haasteisiin, jotka ovat nousseet esiin edeltävissä hankkeissa ja selvityksissä. Nämä haasteet liittyvät vahvasti mm. ammattikeittiöiden hankintakanaviin, lähituotteiden tuotekehitykseen ammattilaisten tarpeita vastaaviksi, lähiruokamyymälöiden kannattamattomuuteen ja kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen. Edeltävissä hankkeissa, kuten Savolaisuus on makuasia ja ERG-hankkeet, tehdyissä selvityksissä on todettu, että paikallisten elintarvikkeiden käytön suurimmat esteet ovat saatavuus ja oikea jalostusaste. Samoin on todettu, että alueella tuotetut raaka-aineet riittävät myös ammattikeittiöiden tarpeisiin. Hankkeessa kehitetään erityisesti jatkojalostuksen sekä logistiikan toimivuutta yhdessä koko ruokaketjun ja tavarantoimittajien kanssa ja etsitään ratkaisuja pullonkauloihin. Läpileikkaavana teemana on kestävyys ruokaketjussa. Tavoitteena on lisätä yritysten ymmärrystä oman toiminnan vastuullisuudesta ja kestävyydestä. Jotta kuluttajat voivat kasvattaa omaa positiivista kädenjälkeään on ruokaketjun tuotettava kuluttajien kasvaviin vaatimuksiin sopivia kestävämpiä tuotteita. Toteuttajat: Savonia-amk, Sakky, Paok ja ProAgria/MKN

Mer information

Program/Fond

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Projektnummer

261366

Slutdatum

27.02.2026

Är det ett Leader-projekt?

ei

Typ av landsbygd

Inre stadsområde

Åtgärd

Utvecklingsprojekt

Underåtgärd

Samarbetsprojekt för unga jordbrukare och företagsverksamhet

Typ av åtgärd

Samarbetsprojekt

Åtgärdens specifierare

Koordinerings- och aktiveringsprojekt

Projektkaraktär

Lokal/Regional

Målområde

SO7

Aktuellt om projektet

Projektets kontaktpersoner