Hanke Kehittämishanke - 180525 Julkisten ruokapalveluiden maakunnallinen kumppanuusmalli lähiruuan edistämiseksi Luonnonvarakeskus 01.01.2022 - 05.08.2024 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus 1.1.2023 käynnistyy Sote-palveluiden maakunnallinen toiminta. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen tukipalveluineen kunnilta siirtyy maakunnalle. Aikaisemmissa hankkeissa on luotu toimintamalli, jossa soteen liittyvien ruokapalveluiden jakaantuminen kuntien ja sotepalveluita tuottavan maakuntatoimijan kesken on otettu huomioon. Tässä hankkeessa tämä tieto ja siihen liittyvät uudet elintarvikehuollon toimintamallit siirretään kuntatasolle. Tämä tiedottaminen tarkoittaa käytännössä kaikkien Lapin 21 kunnan päättäjien ja elintarvikehankinnoista vastaavien tapaamista ja informoimista SOTE:n synnyttämästä tilanteesta ja siitä miten tähän tilanteeseen kunnan ja maakunnan näkökulmasta on hyvä ruokapalveluiden osalta reagoida. Nyt on aika katsoa yhteiseen tulevaisuuteen ja toteuttaa elintarvikehankinnat Lapin elintarvikealan vahvistaminen edellä. Koko Lapin yhteisellä tekemisellä toteutamme niitä strategioita ja ohjelmia, joihin olemme jo kaikki aiemmin sitoutuneet. Erityisiä kohderyhmiä tässä hankkeessa ovat kuntien päättäjät, keskeiset viranhaltijat, teknisen, ruokapalveluiden ja kehittämis- / elinkeinotoimintojen henkilökunta sekä alueiden yrittäjät. Teemana on uudenlainen jo aiemmin yhdessä luotu toimintamalli, jonka avulla elintarvikehuollon sote-järjestelyt saadaan aluetasolla hoidettua mahdollisimman kustannustehokkaasti, sekä rakennetaan toimiva markkinavuoropuhelu, joka antaa parempia mahdollisuuksia paikallisten elintarvikkeiden tuotannolle, jalostukselle ja käytölle. Tehtävänä on: 1.Viedä kuntatasolle käytäntöön aikaisemmissa hankkeissa rakennettu julkisten ruokapalveluiden maakunnallinen toimintamalli ja siihen liittyvä hankintaa ja tuotantoa kehittävä markkinavuoropuhelu yrittäjien ja keittiöiden välille. 2.Kunnallisten ja maakunnallisten päättäjien, ja asiaan liittyvien valmistelijoiden, sekä keittiöhenkilökunnan tiedottaminen muutokseen, SOTE- toimintamalliin liittyen. 3.Hankkeen tavoitteiden kannalta oleellisten sidosryhmien tiedottaminen Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 (siirtymäkausi 2021–2022) Hankenumero 180525 Aloituspäivämäärä 01.01.2022 Loppumispäivämäärä 05.08.2024 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 1.2 Tiedonvälitys ja esittelytoimet Toimenpiteen tyyppi Koulutus ja tiedonvälitys Toimenpiteen tarkenne Tiedonvälitys ja esittelytoimet, kehittäminen Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Asiasanat Elintarvikkeet lähiruoka Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Kommentit 1 Elintarvikehankintojen aakkoset -opas löytyy Lapin maaseudun nettisivuilta: https://maaseutu.fi/lappi/lisaa-lahiruokaa-lappiin-lapin-ruoka-hanke-jalkaantui-kuntiin-jakamaan-tietoa-ja-tuotti-elintarvikehankintojen-oppaan/ Opas löytyy myös Lapin elintarviketalo nettisivuilta hankkeiden materiaalipankista: https://lapinelintarviketalo.fi/hankkeiden-materiaalipankki/ ja suoraan ladattavaksi: https://lapinelintarviketalo.fi/wp-content/uploads/2023/11/Elintarvikehankintojen-aakkoset.pdf Lapin ruoka -hankkeen päätöswebinaari: tallenne 1/2 https://youtu.be/BUCg3P32BHQ tallenne 2/2 https://youtu.be/KcK502BqzgY Päätöswebinaaria seurattiin ympäri Suomea ja myös webinaarin tallennetta on katsottu jo useita kymmeniä kertoja muutaman päivän sisällä webinaarin pitämisestä. Päätöswebinaarin keskiössä oli Elintarvikehankintojen aakkoset – opas, jota esiteltiin yhdessä hankkeen henkilöstön, kuntien edustajien ja yrittäjien äänellä. Yritysesimerkit videoitu hankkeessa: Lähellä tuotettua perunaa lappilaisten kuntien keskuskeittiöihin – Jari Kiemunki https://youtu.be/TDfK4YtlfqM?si=9ZaOysq838vC28fP Paikallista leipää lappilaisten kuntien keskuskeittiöihin – Kemijärven leipomopalvelut https://youtu.be/HmeOA6Rzo5U?si=Is8gvVQS-sYGTrh9 Lähellä tuotettua lihaa lappilaisten kuntien keskuskeittiöihin – Meän liha https://youtu.be/5MZEBF6jWHQ?si=TTtI9_zE0Pvu-uKe Lähikalaa lähelle vai kauas? – Lapin Villikala https://youtu.be/pAN5AycRH7U?si=2xdEz_diW65WQ5fw Riistasta ja kalasta jalosteita läheltä? – Lohiapaja https://youtu.be/wxxRdd-0SnE?si=R0uQuMXfVlqPiyHa Luonnontuotteista lähiruokaa suurella palolla – Ikifood https://youtu.be/ALukZ4S0xxM?si=Pmd3GCgZuAOf0cE8 Premium poronlihatuotteita Nuorgamista – Tenon luonnontuote https://youtu.be/7NlIxO4owhg?si=HBu0E58otTZQMDlr Lappiin lappilaista kalaa – Mika Taali https://youtu.be/GmubEZ61WpI?si=FDzf8MQOLwKS5c5e EU:n pohjoisin julkinen ruokapalvelu – tarjotaanko lähiruokaa? – Utsjoen ruokapalvelu https://youtu.be/HyN_9VQqbeY?si=2KQ_f-hL9mzZJbUq Lapin kansassa on julkaistu hankkeen aikana kuusi artikkelia: 7.2.2022 Onko sote-alue lähiruoan mahdollistaja vai este? 20.5.2022 Mistä ruokamme tulee? 15.10.2022 Osaammeko hyödyntää lähiruokaa? 25.2.2023 “Onko lähiruoka vain juhlapuhetta?” 12.6.2023 Mistä hankimme luonnonmarjamme? 12.9.2023 Elintarvikkeiden hankinnalla elinvoimaa maakuntaan. Linkit juttuihin: https://drive.google.com/drive/folders/1E0Ip-jPTpO_RGGlkpjDwQhYz1LsFpa35?usp=drive_link Artesaaniruokayrittäjien tarinoita kirjoitettiin yhteensä 10 kappaletta: https://artesaaniruokasm.fi/yrittajatarinat/ Kirjaudu sisään vastataksesi Hankkeen tiedot ELY-keskus Lapin ELY-keskus Toteutuskunta ROVANIEMI Julkisen rahoituksen osuus: 100,00 % Jaa:
Elintarvikehankintojen aakkoset -opas löytyy Lapin maaseudun nettisivuilta: https://maaseutu.fi/lappi/lisaa-lahiruokaa-lappiin-lapin-ruoka-hanke-jalkaantui-kuntiin-jakamaan-tietoa-ja-tuotti-elintarvikehankintojen-oppaan/ Opas löytyy myös Lapin elintarviketalo nettisivuilta hankkeiden materiaalipankista: https://lapinelintarviketalo.fi/hankkeiden-materiaalipankki/ ja suoraan ladattavaksi: https://lapinelintarviketalo.fi/wp-content/uploads/2023/11/Elintarvikehankintojen-aakkoset.pdf Lapin ruoka -hankkeen päätöswebinaari: tallenne 1/2 https://youtu.be/BUCg3P32BHQ tallenne 2/2 https://youtu.be/KcK502BqzgY Päätöswebinaaria seurattiin ympäri Suomea ja myös webinaarin tallennetta on katsottu jo useita kymmeniä kertoja muutaman päivän sisällä webinaarin pitämisestä. Päätöswebinaarin keskiössä oli Elintarvikehankintojen aakkoset – opas, jota esiteltiin yhdessä hankkeen henkilöstön, kuntien edustajien ja yrittäjien äänellä. Yritysesimerkit videoitu hankkeessa: Lähellä tuotettua perunaa lappilaisten kuntien keskuskeittiöihin – Jari Kiemunki https://youtu.be/TDfK4YtlfqM?si=9ZaOysq838vC28fP Paikallista leipää lappilaisten kuntien keskuskeittiöihin – Kemijärven leipomopalvelut https://youtu.be/HmeOA6Rzo5U?si=Is8gvVQS-sYGTrh9 Lähellä tuotettua lihaa lappilaisten kuntien keskuskeittiöihin – Meän liha https://youtu.be/5MZEBF6jWHQ?si=TTtI9_zE0Pvu-uKe Lähikalaa lähelle vai kauas? – Lapin Villikala https://youtu.be/pAN5AycRH7U?si=2xdEz_diW65WQ5fw Riistasta ja kalasta jalosteita läheltä? – Lohiapaja https://youtu.be/wxxRdd-0SnE?si=R0uQuMXfVlqPiyHa Luonnontuotteista lähiruokaa suurella palolla – Ikifood https://youtu.be/ALukZ4S0xxM?si=Pmd3GCgZuAOf0cE8 Premium poronlihatuotteita Nuorgamista – Tenon luonnontuote https://youtu.be/7NlIxO4owhg?si=HBu0E58otTZQMDlr Lappiin lappilaista kalaa – Mika Taali https://youtu.be/GmubEZ61WpI?si=FDzf8MQOLwKS5c5e EU:n pohjoisin julkinen ruokapalvelu – tarjotaanko lähiruokaa? – Utsjoen ruokapalvelu https://youtu.be/HyN_9VQqbeY?si=2KQ_f-hL9mzZJbUq Lapin kansassa on julkaistu hankkeen aikana kuusi artikkelia: 7.2.2022 Onko sote-alue lähiruoan mahdollistaja vai este? 20.5.2022 Mistä ruokamme tulee? 15.10.2022 Osaammeko hyödyntää lähiruokaa? 25.2.2023 “Onko lähiruoka vain juhlapuhetta?” 12.6.2023 Mistä hankimme luonnonmarjamme? 12.9.2023 Elintarvikkeiden hankinnalla elinvoimaa maakuntaan. Linkit juttuihin: https://drive.google.com/drive/folders/1E0Ip-jPTpO_RGGlkpjDwQhYz1LsFpa35?usp=drive_link Artesaaniruokayrittäjien tarinoita kirjoitettiin yhteensä 10 kappaletta: https://artesaaniruokasm.fi/yrittajatarinat/