Nyhet
11.03.2024

Yrkeshögskolorna samarbetar och gör aktuell klimatexpertis tillgänglig för alla

Jord- och skogsbruket i Finland har en nyckelroll när det gäller att uppnå klimatmålen. Jord- och skogsbruksministeriets projekt Fånga kolet har sammanfört nio yrkeshögskolor som nu strävar efter att göra klimatkompetens mer tillgänglig för alla.

Klimatexpertis inom markanvändningssektorn tillgänglig för alla – de bästa metoderna från Fånga Kolet-projekten i spetsen för KOMIO-projektet

KOMIO, ett samarbetsprojekt för klimatkompetens inom markanvändningssektorn, tar klimatmålen inom markanvändningssektorn närmare än någonsin tidigare. Projektet bidrar med kunskap, färdigheter och konkreta lösningar till den öppna lärplattformen för lantbrukare, rådgivare, studerande, lärare och alla som är intresserade av klimatfrågor. I KOMIO-projektet utvecklas mångsidigt studiematerial och olika studiehelheter. Informationen används för att lösa utmaningar som gäller gårdarnas hållbarhets-, ekonomi- och ledningskompetens i samarbete med målgrupperna. 

Nätverkssamarbetet mellan yrkeshögskolorna som genomför KOMIO-projektet leder till att profileringen inom naturbruksbranschen kartläggs och en helhetsbild av olika aktörers arbete skapas. Nätverkssamarbetet möjliggör en bred spridning av projektresultaten, både geografiskt och mellan olika målgrupper. Resultaten av projektet kommer att föras över till AgriHubi och du kan också hitta de öppna lärresurserna senare på aoe.fi. Det här är din chans att få tillgång till spetskompetens!

Vill du lära dig mer om klimatfrågor till exempel i traktorhytten? Är du redo att ta med dig klimatinformation överallt? KOMIO-projektet kommer bland annat att publicera podcasts och videomeddelanden som är lätta att lyssna på och titta på var som helst.

Den totala budgeten för KOMIO-projektet är cirka 652 000 €. Projektet finansieras av jord- och skogsbruksministeriets klimatåtgärdspaket Fånga kolet för markanvändningssektorn och genomförs i samarbete med Seinäjoki yrkeshögskola SeAMK (projektägare), Savonia,  XAMK, HAMK, Karelia,  OAMK, Yrkeshögskolan Novia, LAPIN AMK och JAMK.

Projektet genomförs under tiden: 1.8.2023-30.9.2024.

Projektets hemsida på finska: KOMIO – SeAMK Projektit

Kontaktperson: Marjastiina Teixeira, projektchef Seamk: marjastiina.teixeira@seamk.fi

Novia, projektledare: Christel Holmlund-Norrén; christel.holmlund-norren@novia.fi