Neuvonta yrittäjän apuna

Neuvonnalla on pitkä historia suomalaisen maatalouden ja puutarhatuotannon apuna ja maassamme on kattava ja monipuolinen neuvontasektori. Yhdessä yrittäjien kanssa haetaan ratkaisuja tilojen haasteisiin ja kehitystavoitteiden asettamiseen sekä niiden saavuttamiseen. Täältä löydät tietoa neuvontaorganisaatioista ja maatilojen neuvonnan tuesta.

Neuvonta yrittäjän tukena

Laajaa ja monipuolista neuvontaa

Neuvontaa on saatavilla suomeksi sekä ruotsiksi. Neuvontaorganisaatiot kattavat koko maan aina Ahvenanmaalta Lappiin saakka. Alueellinen tuntemus auttaa yrittäjää, kun pohditaan kullekin viljelyvyöhykkeelle sopivia vaihtoehtoja. Nykyiset yhteydenpitotavat mahdollistavat syvemmän asiantuntijuuden hankkimisen tilalle myös kauempaa.

Ruokaviraston neuvojarekisteri

Ruokavirasto ylläpitää neuvojarekisteriä, josta voi hakea neuvojien yhteystietoja aihealueittain.

Maatilojen neuvontakorvaus

Jokainen suomalainen maatila voi saada neuvontaa 10 000 euron edestä vuosina 2023–2027. EU-maaseuturahastosta korvataan neuvontakäynnin hinnasta 75 euroa/tunti. Jos neuvonta maksaa enemmän, neuvoja sopii hinnasta viljelijän kanssa. Viljelijä maksaa neuvonnasta mahdollisen 75 euroa/tunti ylittävän osuuden ja arvonlisäveron osuuden.

Neuvontaa tarjolla

ProAgria

ProAgria on valtakunnallinen neuvontaorganisaatio, jolla on alueelliset keskukset. ProAgrian kautta on saatavissa monipuolisesti neuvontaa ja asiantuntemusta. Järjestö toteuttaa myös alueellisia ja kansainvälisiä hankkeita, jotka tuottavat uutta tietoa.

Faba

Faba on karjanomistajan kumppani eläinten jalostuksessa, lisääntymisessä ja terveydessä sekä eläinaineksen tuottavuuden kehittämisessä. Faba osk:n ja suomalaisen kotieläinjalostus- ja siemennystoiminnan historia ulottuu yli 120 vuoden taakse useiden osuuskuntien ja yhdistysten kautta.

 

Siipikarjaliitto

Siipikarjaliitto on puolueeton siipikarja-alan keskusjärjestö, joka toimii alan organisaatioiden ja tuottajien sekä viranomaisten välisenä yhdyssiteenä. Siipikarjaliitto palvelee jäsenistöä siipikarja-alan toiminnan mahdollistajana ja alan ymmärryksen lisääjänä eri sidosryhmien keskuudessa. Toiminnan tavoitteena on siipikarja-alan taloudellisen kilpailukyvyn parantaminen, eläinten hyvän terveystilanteen ylläpito ja tuotteiden laadun kehittäminen. Lähde: siipi.net

Svenska lantbrukssällskapens förbund

SLF är centralorganisation för den svenskspråkiga landsbygdsrådgivningen i Finland. Rådgivningsorganisationen bildar ett nätverk där SLF svarar för samordning av verksamheten och utveckling av rådgivningsmaterial och dataprogram.

Till SLF hör förutom lantbruks- och hushållningssällskapen 31 övriga organisationer som medlemmar. Finlands Svenska 4H hör även till SLF. www.slf.fi

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto HML ry

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto on alan yrittäjien valtakunnallinen toimialajärjestö. Liiton jäsenmäärä on tällä hetkellä yli 600. Liiton tehtävänä on lisätä yrittäjien yhteistoimintaa ja kehittää maamme hedelmän- ja marjanviljelyä sekä huolehtia yleisten tuotantoedellytysten säilymisestä. Liitto kokoaa yhteen koko sektorin, mukana on viljelijöitä, yrityksiä ja tutkijoita.

Yksityiset neuvontaorganisaatiot

Wikli Group

Wikli Group Oy tarjoaa talouden ja liiketoiminnan asiantuntijapalvelut maatalousyrittäjille. Yritys toimii valtakunnallisesti.

Finanssila

Finanssila on maatalousyritysten taloushallintoon ja -suunnitteluun erikoistunut tilitoimisto.

Envitecpolis

Envitecpolis on laskenta- ja asiantuntijapalveluita tuottava yritys.

Neuvontaa älymaataloudesta

Älymaatalouden parissa kehitys on nopeaa. Älymaatalouteen erikoistuneita neuvojia on ja onneksi nykyiset yhteydenpitovälineet mahdollistavat ajatustenvaihdon helposti pitkistä välimatkoista huolimatta.

AgriHubin älymaatalouden teemaryhmä