Oamk vie älymaatalouden lentoon

Oulun ammattikorkeakoulu on vahvistanut bio- ja kiertotalouden osaamista voimakkaasti. Alueen aktiivisella hanketoimijalla on monenlaisia älymaatalouden palveluita myös yrityksille.

Oulun ammattikorkeakoulu tarjoaa informaatioteknologian, kulttuurin, liiketalouden, luonnonvara-alan, sosiaali- ja terveysalan sekä tekniikan alan koulutusta Oulussa Linnanmaan ja Kontinkankaan kampuksilla sekä Oulaisten kampuksella. Luonnonvara-alalla kaikki lehtorit osallistuvat hanketyöhön ja tutkimus- ja kehitystoiminta on vahvasti kytköksissä opetukseen. Viime aikoina erityisesti bio- ja kiertotalouden osaamista on vahvistettu voimakkaasti.

Älymaatalouden puitteita ja palveluita yrityksille Oamkissa tarjoaa muun muassa Arctic Drone Labs, jolla on erilaista lentokalustoa, sensoreita ja ohjelmia datan käsittelyyn. Arctic Drone Labs on osa Allied ICT Finland:ia ja jäsen RPAS Finland Ry:ssä ja AFDA:ssa. Oamk myös vetää Suomessa Drone DIH:ä. Lisäksi Oamkissa on osana PrintoCent -verkostoa PrinLab, painettavan elektroniikan laboratorio, joka toimii muun muassa PrintoFood -projektissa yhteistyössä Oulun yliopiston, VTT:n ja LUKE:n kanssa. NuveLab kehittää autonomisia työkoneita. Erilaisia polttoaineita voi testata moottoritestiympäristössä ja robotiikkalaboratoriossa toteuttaa opiskelijaprojekteja. Demonstraatio- ja koepalveluja sivuvirtojen hyödyntämiseen tarjoaa Bio- ja kiertotalouden tuote- ja ympäristölaboratorio BKTY.

Oamk tekee yhteistyötä alueen muiden luonnonvara-alaa kehittävien TKI-organisaatioiden kuten ProAgria Oulun, Suomen metsäkeskuksen, Luken, SYKE:n ja Oulun yliopiston sekä yhteistyömaatilojen, ruokaketjun jalostavan teollisuuden ja lukuisten teknologiayritysten kanssa. Koulutus- ja hankeyhteistyötä on myös Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun luonnonvara-alalla toimivien ammattiopistojen kanssa. Oamk toimii lisäksi kansainvälisissä Agrifood ja ERIAFF -verkostoissa.

Parhaillaan Oamkin luonnonvara-alalla on meneillään 20 hanketta maatilatalouden, ruokaketjun, bio- ja kiertotalouden sekä maaseudun kehittämisen teemoissa. Älymaataloutta kehitetään muun muassa Biotalouden Digi Pilotit, Ruokajälki, Ruokariihi, Ympäristöviisas viljelijä ja Luova Kampus 2020 -hankkeissa. Kpedun Luova kampus 2020 -hankkeessa Oamk on toiminut partnerina suunnitellen niin sanotun digisillan navetan toiminnan seuraamiseen, tutkimiseen ja ohjaamiseen.

Lue lisää Oulun ammattikorkeakoulun tki-toiminnasta

Jos alla oleva video ei näy, näet sen myös täältä.