Opetustila
Kajaani

Seppälän koulutila

Kainuun ammattiopisto

Seppälän koulutila

Järjestämme Kainuun ammattiopistossa (KAO) toiseen asteen ammatillista koulutusta nuorille ja aikuisille. Perustehtävän, ammatillisen koulutuksen vastuullisen järjestämisen lisäksi, toimimme aktiivisesti elinkeinoelämän kehittämiseksi ja kasvualojen tukemiseksi yhteistyössä eri tahojen kanssa.

KAO tarjoaa ammatillista koulutusta monipuolisesti. Perustutkinnon suoritettuasi ja työelämässä kannuksia hankittuasi voit erikoistua omalla alallasi tai täydentää osaamista ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. Voit myös opiskella pelkän tutkinnon osan ja jatkokehittää juuri tarvitsemaasi osaamisaluetta. Omaa ammattitaitoasi voit ylläpitää ja kehittää myös muulla kuin tutkintoon tai sen osaan valmistavalla koulutuksella. Ammatillista lisäkoulutusta järjestämme sekä oppilaitoksessa että oppisopimuskoulutuksena. Kehittämishankkeissa järjestämme lyhytkoulutuksia.

Toteutamme ammatillista koulutusta valtakunnallisesti. Vakituiset toimipaikat sijaitsevat Kajaanissa, Kuusamossa, Vantaalla ja Vuokatissa. KAOssa opiskelee vuosittain noin 3000 opiskelijaa yli 190 Suomen kunnasta sekä ulkomailta.

Seppälän maanviljelys- ja meijerikoulu perustettiin 1897. Ensimmäiset vuosikymmenet keskityttiin maatalouteen; peltoviljelyyn sekä karjanhoitoon. Sittemmin mukaan tuli kotitalousopetus sekä puutarhakoulu. 2000 -luvulla Seppälään yhdistyneen Vuokattiopiston myötä myös metsäala sekä luonto-ja ympäristöala.

Aiemmat nimet

Seppälän maanviljelys- ja meijerikoulu 1897-1906
Seppälän maamies- ja karjakkokoulu 1905-1929
Kainuun tietopuolinen karjanhoitokoulu 1928-1959 (itsenäinen)
Seppälän kotitalouskoulu 1928-1975 (itsenäinen)
Seppälän maamieskoulu 1929-1959
Seppälän maataloudelliset koulut 1959-1963
Seppälän maataloudelliset oppilaitokset 1963-1969
Seppälän maatalousoppilaitos 1969-1987
Seppälän maatalous- ja puutarhaoppilaitos 1987-1993
Vuokattiopisto, Seppälän toimipaikka 1994-1996
Kainuun ammattioppilaitos
Kainuun ammatti-instituutti
Kainuun ammattiopisto 1997-

Luonnonvara-alan esittely

Luonnonvara-alalla järjestetään perus- ja ammattitutkintokoulutusta luonto- ja ympäristöalalla, puutarha-alalla, maatalousalalla sekä metsäalalla.

Profilointi
Puutarha-ala: Vertikaaliviljely, yritysyhteistyö Maatalousala: maidontuotanto; geenivaratyö, luomuviljely Luonto- ja ympäristöala: yritysyhteistyö, luonnonmateriaalien hyödyntäminen, jatkojalostus, Green Care
Toiminnan kohteet
Vertikaalipuutarhan tutkimustoiminta Itäsuomenkarjan tutkimustoiminta
Muut kohteet
Puutarhamyymälä, urheilunurmialue ja frisbeegolfrata
Tapahtumat
Maalaismarkkinat syyskuun puolivälissä. 12 000 - 14 000 kävijää kahden päivän aikana
Sertifikaatit
Okka säätiö Kestävä kehitys, Valio Carbo®

Perustiedot

Tuotannon tyyppi
Luomu
Tuotantosuunta
Kotieläintuotanto, Hevostalous, Puutarhanhoito, Maatalous, Kasvihuonetuotanto, Metsätalous
Energiantuotanto
Aurinkopaneelit
Peltopinta-ala
85 ha
Metsäpinta-ala
307 ha
Eläimet
Lypsylehmä 35, nuorikarja 35, hevonen 8

Koulutus

Simulaattorit
Metsäkone simulaattorit 2 kpl ja traktorisimulaattori
Opetuskielet
Suomi

Yhteistyö

KantriVoima 2024-2026 Seppälän metsäkoneiden ajoharjoitteluympäristö 2023-2024 Vertikaalipilotti- energiatehokasta kasvintuotantoa kerrosviljelyllä 2020-2023 (Luke) Impilinnan frisbeegolfkeskus 2022-2024 (Kajaanin kaupunki) Tilalta tietoon ja työelämään 2021-2023 (Kamk, Luke, Kao) KantriKestävä 2022-2024 (Itäsuomen maa- ja kotitalousnaiset) KantriKasvu 2022-2023 Seppälän hyvinvointinavetan esiselvitys 2021-2022 (Oulun yliopisto) Vertikaalipilotti- energiatehokasta kasvintuotantoa kerrosviljelyllä 2020 – 2022 (Valtio, Kainuun kunnnat, Luke)
Harjoittelutilat
Säännöllistä yhteistyötä
Yritykset
Säännöllistä yhteistyötä
Muut oppilaitokset
Säännöllistä yhteistyötä
Paikalliset toimijat
Säännöllistä yhteistyötä
Erilaiset hankkeet
Säännöllistä yhteistyötä

Linkkejä

Miten Kainuun ammattiopiston Seppälän kampuksen vertikaalipuutarha toimii Kainuun ammattiopiston aurinkopaneelikenttä Seppälän Green Care: Eläinavusteisuus työllisyyden hoidon tukena

Kasvinviljely

Viljelykierto
Nurmenviljely: Suojavilja +mv nurmi, 3 nurmen sadonkorjuuvuotta, puitava vilja (vehnä, kaura), suojavilja jne. Laidunkierto: mv nurmen perustaminen yksivuotisen laitumen kanssa, 3 kolme nurmivuotta jne

Viljely

Viljelytapa
Kasvihuone, Vertikaaliviljely
Erikoiskasvit
Apilat, herne viljan seassa uudistuksissa, jotain uutta mielellään kokeillaan vuosittain
Koristekasvit
Joulutähti, Amaryllis, ryhmäkasvit
Ruokakasvit
Yrtit, vihannesten taimet
Tuotteiden jälleenmyynti
Kyllä
Viherrakentaminen
Puutarha-alan viherrakentamisen opetusryhmä alkamassa keväällä 2024. Palvelujen myynti riippuu ryhmän koosta ja resursseista. Myös se vaikuttaa ovatko oppisopimusopiskelijoita.
Floristiikka
Puutarhamyymälä ja kukkakauppa

Maalajit

Eloperäiset maat
5 ha
Kivennäismaat
80 ha

Ojitustyypit

Sarkaojat
15 ha
Salaojitus
70 ha

Linkkejä

Instagram kaoseppalanpuutarha Facebook Seppälän Puutarha Tarkastelussa Seppälän koulutilan laitumet

Metsä

Seppälän metsäomaisuus on monipuolisessa käytössä. Toimipisteen lähialueella on virkistyskäyttöön sopivia ulkoilureittejä sekä alueelle on valmistumassa uusi 18-väyläinen frisbeegolfrata. Ulkoilureittien lähistöllä on myös liito-oravan elinympäristö, joka on tietenkin otettu huomioon kaikissa metsänhoitotoimenpiteissä. Alueella järjestetään koulutuksia, joilla lisätään tietoisuutta liito-oravan elinympäristöistä. Seppälän alueen metsiä hyödynnetään myös Terveysmetsinä, henkilökunta on kouluttautunut Terveysmetsäoppaiksi ja voi hyödyntää osaamistaan niin opetuksessa kuin opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemisessa. Myös opiskelijoiden erilaiset luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksiin liittyviä opintokokonaisuuksia voidaan toteuttaa alueen Terveysmetsissä. Seppälän alueen talousmetsäkuvioilla voidaan harjoitella opetustarjontaamme kuuluvaa kuormatraktorin käyttöä sekä puutavaran lähikuljetusta.

Toinen Seppälän omistama metsätila sijaitsee Sotkamon ja Kajaanin rajan tuntumassa, Kontinkankaalla. Alueella on runsaasti metsälain erittäin tärkeitä elinympäristöjä, mm. avosuoalueita, lehtoja sekä ruohoisia suoalueita. Kontinkankaan metsikkökuviot ovat ikä- ja kehitysluokkarakenteeltaan monipuolisia. Suojeluarvojen ja luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeiden alueiden lisäksi Kontinkankaalla tehdään myös tavanomaisia metsätalouden toimenpiteitä. Opetuskäyttöön soveltuvia metsikkökuvioita löytyy uudistusalojen istutustyömailta, taimikonhoitoon ja harvennushakkuisiin. Metsien hoidossa luontoarvot otetaan huomioon.

Metsät

Opetusmetsiä
307 ha
Talousmetsiä
307 ha
Käyttöoikeusmetsiä
Ei
Metsänhoito
Tehdään itse
Metsänhakkuut
Metsuri, Koneketju
Jatkuva kasvatus
Kyllä

Erityiskohteet

Luonnonsuojelualueet
Suometsät
Merkityt retkeilyreitit

Eläimet

Kainuun ammattiopiston Seppälän maatilan navetassa on lypsykarjana itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä. Kyyttö tarkoittaa naudan väritystä, valkeaa selässä ja ruskeaa kyljissä. Suomen maa- ja metsätalouden kansallisen eläingeenivaraohjelman päätavoite on turvata meillä perinteisesti kasvatettujen kotieläinlajien perinnöllinen monimuotoisuus. Seppälän itäsuomenkarja on osa tätä geenivaratyötä, siksi koulutilan ykkösprioriteetti on säilyttää sukulinjoja. Kyyttö tuottaa maitoa vähemmän kuin valtarodut. Luonteeltaan ne ovat uteliaita ja vilkkaita sekä sisua.

Seppälän opetusnavetassa on noin 30 lypsylehmää. Nuorkarjaa on myös noin 30 kpl. Lehmävasikat jäävät uudistukseen ja sonnivasikat lähtevät. Geenipankki karja on tullut Seppälään Sukevan vankilasta huhtikuussa 2008. Lisäksi uusia kyyttöjä muutti kesäkuussa 2023 Tampereen Ahlmannilta. Navetassa asuu myös kissoja.

Seppälän tallissa on yhteensä 12 karsinaa. Niistä kolme on ponikarsinoita, loput hevoskarsinoita. Tallissa on neljä suomenhevosta ja kolme gotlanninruss-ponia. Suomenhevoset ovat pääosin ratsuja, osalla voi myös ajaa. Ponit ovat enemmän ajokäytössä, mutta niillä voi myös ratsastaa. Opiskelijat hoitavat ja käsittelevät hevosia aamu- ja iltatalleissa osana opetusta. Tallissa asuu myös tallikissa.

Vuonna 2012 hevostallissa tehtiin iso remontti; lattiaa laskettiin alemmaksi, jotta korkeus saatiin riittäväksi. Myös karsinaelementit, sähköistykset ja ilmanvaihto uusittiin. Karsinoihin hankittiin heinäautomaatit (heinätin) vuoden 2018-2019 vaihteessa. Niiden avulla hevoset saavat heinät kuudesti vuorokaudessa. Tarhoihin asennettiin lämmitetyt vesiastiat vuonna 2018, jotta hevosilla on aina sula juomavesi tarjolla sekä rakennettiin katokset 2021-2022 välillä, jotta hevosilla on ulkoillessa vapaa pääsy sääsuojaan.

Eläinhoitola, eläinklinikka ja koirapalveluita tarjoava yritys sijaitsevat Seppälän tontilla, samoin virkakoirien harjoitustilat. Opetusta toteutetaan yhteistyössä yritysten kanssa. 

Green Care
Tarjoamme Green Care -osaamista omille opiskelijoille ammatillisen koulutuksen sisällä integroituna sopiviin tutkinnon osiin luonnonvara- ja hyvinvointialalla. Erilaisin hankkein on pilotoitu Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ja Sosiaalipedagoginen koiratoiminta täydennyskoulutukset.
Luonnonvara-alan koulutus
luonnonvaratuottaja, luonto-ohjaaja, luonnontuotejalostaja/luonnontuoteneuvoja

Eläintoiminta

Tilan eläimet
Naudat, Hevoset
Lypsyjärjestelmä
Asemalypsy
Navetta
Kylmäpihatto
Laitumet
5 ha
Pellot
5 ha
Rakennukset
Karsinatalli

Pieneläintoiminta

Eläinhoitola
Eläinlääkäripalvelut/klinikka
Koirapalveluita (koulutus -ja hyvinvointi)

Naudat

Tuotantosuunta: Maidontuotanto
Itäsuomenkarja

Hevostalous

Ratsuhevosia

Linkkejä

Instagram seppalankyytot Instagram kaoluonnonvara Facebook - Talli - Kainuun ammattiopisto Geenipankkikarja esittelyvideo Kainuun ammattiopisto

Teknologia

Kotieläintuotannon teknologia

Ruokinta-automatti, väkirehut
Dataa kerätään, Dataa hyödynnetään
Märehtimisen seuranta
Dataa kerätään, Dataa hyödynnetään
Aktiivisuusmittari
Dataa kerätään, Dataa hyödynnetään
Ilmanvaihtoautomatiikka
Dataa kerätään

Konekanta

Traktorit
10kpl,Valtra, John Deere, Massey Ferguson, New Holland, Valmet
Kuormaajat ja kurottajat
2kpl, Kramer, Dieci
Muuta mainittavaa
mönkijä, Ponsse vanha ja uusi, John Deere uusi

Ilmastotoimet

Ilmastotoimet

Metsäkadon ehkäisy
Metsien käsittely hyvin ja voimassa olevien hoitosuositusten mukaisesti
Suometsien ilmastokestävä käyttö
Metsien nopea ja tehokas uudistuminen
Metsätuhojen ja -tuholaisten ehkäisy
Metsän uudistumisen varmistaminen
Luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen ja edistäminen
Hyvä viljelykierto, monipuoliset kasvilajiseokset, kerääjäkasvit, luomuviljely
Peltojen hyvästä kasvukunnosta huolehtiminen
Peltojen hiilensidonnan edistäminen
Vesitalouden hallinta
Uudet kasvatusalustat

Kuvagalleria

Asiasanat