Osaamiskeskus Loue (Tervola)
Tällä hetkellä Ammattiopisto Lappian Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskus Tervolan Louella on maamme pohjoisin maatalous-, puutarha- ja eläintenhoitoalan koulutusta tarjoava oppilaitos. Toimipaikkaa on lähdetty kehittämään osaamiskeskus toimintaperiaatteella. Tavoitteena on saada Louesta koulutuksen, yritystoiminnan, tutkimuksen, neuvonnan ja maaseudun hanketoiminnan keskus. Loue on verkostoitunut alueen elinkeinoelämän, tutkimuslaitosten, Lapin amk:n, Lapin yliopiston, Ely-keskuksen ja MTK:n sekä Pro Agrian kanssa. Loue on mukana myös Luonnonvara- ja Energia-alan klusteritoiminnassa.
Ammattiopisto Lappia on aktiivinen elinkeinoelämäyhteistyön toimija ja kehittäjä. Yritysyhteistyö on noussut erittäin tärkeäksi koulutuksen, yritystoiminnan ja maaseudun kehittämistyössä. Osaamiskeskuksessa toimii naudan- ja lampaanlihan jalostusyksikkö Meän Liha Oy sekä maidon jatkojalostusyritys Arctic Ice Cream Factory. Erikoiskasvien kasvatuksessa tehdään yhteistyötä Aromtech Ltd:n 2 hehtaarin tyrni- sekä alueen pienpanimoiden kanssa humalaköynöskoealalla. Yritysten ja oppilaitoksen välinen yhteistyö avaa monenlaisia mahdollisuuksia kaikkien osapuolten toiminnan kehittämiseen. Kongreettisena esimerkkinä Elintarvikejalostuksen ammattitutkinnon toteutus yhteistyössä Meän Liha Oy:n kanssa.
Arctic Ice Cream Factory Oy:lla on tuotantotilat Louen koulutilan yhteydessä. Jäätelöitä valmistetaan omassa maitoalan laitoksessa neljän työntekijän voimin. Arctic Ice Cream Factory valmistaa omalla brändillään arktisia herkuttelujäätelöitä.
Ammattiopisto Lappian Louen toimipaikan nopea kehittyminen Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskukseksi on tapahtunut yritysten ja tutkimuslaitosten myötävaikutuksella. Louen vahvaa osaamista ovat pohjoinen maa-, metsä- ja puutarhatalous, kiertotalous ja maaseutuelinkeinojen kehittäminen. Osaamiskeskuksessa on hyvät tilat ja oppimisympäristöt maa- ja puutarhatalouden pohjoiselle tutkimustoiminnalle. Tutkimuslaitosyhteistyö Luonnonvarakeskuksen kanssa mahdollistaa tutkimustiedon jalkauttaminen opiskelijoille ja tiloille nopeammin.
Luken ja Lappia Ammattiopiston yhteistyöllä turvataan pohjoissuomenkarjan eli lapinlehmien, suomenlampaiden, kainuunharmaslampaiden ja niiden jälkeläisten geenivarojen säilytys ja ylläpito. Luke ja Ammattiopisto Lappia tekevät yhteistyötä alkuperäisrotujen perinnöllisen monimuotoisuuden ylläpitämiseksi ja kokoavat geneettistä materiaalia eläingeenivarojen pitkäaikaissäilytystä varten.
Peräpohjolan Maanviljelysseuran kiertävä karjanhoitokoulu –Tervolan maatalousoppilaitoksen alkukoti
Kun opetus päättyi Liedakkalan kylässä Niemelän tilalla 1916, maanviljelysseuran johtokunta käynnisti kiertävän karjanhoitokoulun 1917. Vuosien 1917-1934 aikana ehdittiin pitämään noin 80 kurssia, joissa opiskelijoita oli noin 800. Koko 1930 luvun koulutus oli vakaata ja säännöllistä. Sota-aika toi mukanaan ongelmia, mutta koulutusta järjestettiin mahdollisuuksien mukaan.
Vuosi 1951 oli käänteentekevä koulun historiassa, sillä vuoden alusta koulu sijoitettiin Tervolan Louelle Saaren tilalle, jonka omisti Tervolan kotitalous- ja karjanhoitokoulun kannatusyhdistys. Siitä alkaen maatalousalan opetusta on annettu Louella. Muutaman vuoden kuluttua kotitalous- ja karjanhoitokoulu sai rinnalleen maanviljelyskoulun.
Ajanjakso 1960 –luvulta tähän päivään
Tervolan kotitalous- ja karjanhoitokoulu siirtyi valtion omistukseen 1962 ja opetustarjontaa laajennettiin. Vuonna 1968 aloitettiin uuden navetan rakentaminen koulun nykyiselle paikalle Kätkävaarantien varteen. Koulun nimi muutettiin Tervolan maatalousoppilaitokseksi 1970. Vuonna 1975 siirryttiin kaksivuotiseen maatilatekniseen koulumuotoon, jossa yleisjakson lisäksi erikoistumislinjoina olivat viljelijä- ja karjatalouslinja.
Maatilatalouden peruslinjan ensimmäiset yleisjaksot aloitettiin 1984. Syksyllä 1985 Tervolassa käynnistettiin maatalouslomittaja-, karjanhoitaja-, maatilaemäntä- ja viljelijälinjat. Tämä lopetti vähitellen ympäri maakuntaa hajautetun maatalouskoulutuksen ja koulutus keskittyi Tervolaan, Rovaniemelle ja Kittilään. Vuonna 1991 Tervolan maatalousoppilaitos yhdistettiin Rovaniemellätoimineeseen Lapin maatalousoppilaitokseen. Maatalousalan koulutus eteni 1990 luvun alkuun alenevilla opiskelijamäärillä. Tervolan toimipiste oli yhtenä vaihtoehtona avovankilan perustamispaikaksi vuonna 1994. Suunnitelmissa olisi ollut maaseutuopiston tilojen yhteiskäyttö oppilaitoksen ja vankilan kesken. Avovankila perustettiin kuitenkin Ylitornion kuntaan rajavartiolaitokselta vapautuneisiin tiloihin.
Uusi lehti Lapin maatalousalan koulutuksessa käännettiin, kun Lapin maaseutuopiston Tervolan toimipiste siirtyi vuonna 1995 Länsi-Lapin ammattioppilaitoksen alaisuuteen. Siirtoa ennen käytiin kovaa kädenvääntöä mm. opistotasoisen agrologikoulutuksen sijoituspaikasta, jonka Rovaniemi voitti.
Kuntayhtymään siirtymisen myötäjäisinä valtio antoi 488 hehtaarin maatilan, josta viljeltyä maata oli satakunta hehtaaria, rakennuspinta-alaa 10 636 neliömetriä, 77 lehmää, 126 sikaa ja 16 lammasta. Määrätietoisella työllä ja koulutuksen sekä maatilatoiminnan kehittämisellä opiskelijamäärät saatiin kasvu-uralle.
Vuonna 2003 otettiin merkittävä askel maatalousalan koulutuksen kehittämisessä maakunnassa, kun oppilaitokseen rakennettiin uusi pihatto 70 lehmälle ja 50 hieholle ja vasikalle sekä hankittiin ruokinta- ja lypsyrobotti ensimmäisten joukossa Lapissa. Tästä alkoi Tervolan toimipaikan edelläkävijärooli maatalouden kehittämisessä. Pellot siirrettiin luomutuotantoon muutosta jo ennakoiden vuonna 1996 ja peltopinta-alaa lisättiin vuokrapelloilla, navetan yhteyteen rakennettiin biokaasulaitos, kaksi aurinkopaneelijärjestelmää ja kaksi pientuulivoimalaa ja viime vuosina oppilaitoksen yhteyteen on syntynyt maidon ja lihan jatkojalostukseen liittyvää yritystoimintaa. Lisäksi toimipaikka on ollut keskeinen toimija maatalouteen liittyvissä EU –kehittämishankkeissa.
Peltopinta-ala on kasvatettu vuokraamalla opetusmaatilan ympärillä olevia peltoja. Ensi kesänä viljelyssä on 170 hehtaaria, pääosin turvepeltoja. Opetusmaatilan pellot ovat olleet luomussa jo kaksikymmentä vuotta. Vuosittain tehdään viljelysuunnitelma Visu -ohjelmistolla luomuvaatimukset huomioiden.
Vuoden 2022 syksyllä Ammattiopisto Lappia, Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa käännettiin uusi historian sivu, kun Pelson vankilan geenipankkieläimet lapinlehmät, suomenlampaat ja kainuunharmaslampaat sijoitettiin Louelle.
Oppilaitoksen aiemmat nimet ja vuodet
Tervolan kotitalous- ja karjanhoitokoulu 1951-1970
Tervolan maatalousoppilaitos 1970-1991
Lapin maatalousoppilaitos 1991-1995
Länsi-Lapin ammatti-instituutti 1995-2007
Ammattiopisto Lappia 2007à
Luonnonvara-alan esittely
Louella voit opiskella:
- Maatalousalan perustutkinto (maaseutuyrittäjä, eläintenhoitaja osaamisalat),
- Metsäalan perustutkinto (metsuri-metsäpalveluiden tuottaja osaamisala),
- Puutarha-alan perustutkinto (puutarhuri; viherala, puutarhatuotanto, kukka- ja puutarhakauppa osaamisalat).
Aikuiskoulutuksena voit opiskella:
- Eläintenhoidon ammattitutkinto (eläinten kouluttamisen, eläinten trimmaamisen ja koirahieronnan osaamisalat),
- Maatalousalan ammattitutkinto (maatalouslomittamisen, maatilan hoitamisen ja tuotantoeläinten hoitamisen osaamisalat),
- Metsäalan ammattitutkinto ja
- Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto (liha-alan osaamisala)
Profilointi
Tällä hetkellä Ammattiopisto Lappian Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskus Tervolan Louella on maamme pohjoisin maatalous-, puutarha- ja eläintenhoitoalan koulutusta tarjoava oppilaitos. Toimipaikkaa on lähdetty kehittämään osaamiskeskus toimintaperiaatteella. Tavoitteena on saada Louesta koulutuksen, yritystoiminnan, tutkimuksen, neuvonnan ja maaseudun hanketoiminnan keskus. Loue on verkostoitunut alueen elinkeinoelämän, tutkimuslaitosten, Lapin amk:n, Lapin yliopiston, Ely-keskuksen ja MTK:n sekä Pro Agrian kanssa. Loue on mukana myös Luonnonvara- ja Energia-alan klusteritoiminnassa. Louen 10 vuoden kehittämissuunnitelmassa 2023-2032 painopisteenä on lähiruokatuotannon ja siihen liittyvän osaamiskeskuksen perustaminen sekä elintarvikealan koulutuksen kehittäminen. Tavoitteena on, että Ammattiopisto Lappian Louen toimipaikasta muodostuu Lapin Fiskars osaamis- ja palvelukeskus.Toiminnan kohteet
LUKE nurmikoealueet, erikoiskasvit pohjoisessa, pohjoisen alueen lajikekokeita (vilja, nurmi) Pohjoisen alueen kasvi- ja eläingeenipankki Tällä hetkellä Ammattiopisto Lappian Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskus Tervolan Louella on maamme pohjoisin maatalous-, puutarha- ja eläintenhoitoalan koulutusta tarjoava oppilaitosMuut kohteet
Koulutilan taimi ja lähiruokapuotiTapahtumat
Maaseudulta käsin elokuun viimeinen vloppu, Puodissa teemaviikkoja (joulu, pääsiäinen, juhannus), Laitumelle lasku kesäkuussaPerustiedot
Tuotannon tyyppi
LuomuTuotantosuunta
Peltokasvien viljely, Puutarhanhoito, Kotieläintuotanto, Metsätalous, Hevostalous, MehiläistalousEnergiantuotanto
Aurinkopaneelit, Biokaasu, TuulivoimaPeltopinta-ala
170 haMetsäpinta-ala
300 haEläimet
Lampaita 185, lapinlehmiä 147, hevosia 5, mehiläisiä 3 pesääKoulutus
Avoimet verkkokurssit (organisaation ulkopuolisille)
Yhteistyö
Harjoittelutilat
Säännöllistä yhteistyötäYritykset
Säännöllistä yhteistyötäMuut oppilaitokset
Säännöllistä yhteistyötäPaikalliset toimijat
Säännöllistä yhteistyötäErilaiset hankkeet
Säännöllistä yhteistyötäKasvinviljely
LUKEn kanssa virallinen 7 ha nurmikoetoiminta, vehnälajike hopeahaprajuola monivuotinen lajike, kauran koealueita tulossa kesä 2024, lajikekokeita tulossa lisää
Tilalla erikoiskasveja
- Tyrni 2 hehtaarin alueella 4 000 pensasta
- Humalaköynnös 650 köynöstä 17 eri lajiketta
- Nokkonen 200 aaria 4 eri lajiketta
- Pohjan punaherukka geenipankkikasvi 30 pensast
- Ryvässipulit geenipankki 7 eri lajiketta
- 55 Pohjoista alkuperää olevaa puutarhakasvia (Luken Apukan arboretumin kasvit siirretty Louelle 0,5 ha Kun)
Viljelykierto
4 vuoden viljelykierto, 4 vuotta nurmi + suojavilja kaura+herneViljely
Erikoiskasvit
Tyrni, humalaköynnös, nokkonen, punaherukkaKoristekasvit
Kasvigeenipankin ylläpito, 55 pohjoisen alueen kasviaRuokakasvit
Yrttejä, viinimarjatTuotteiden jälleenmyynti
KylläViherrakentaminen
Puutarha-alan perustutkinnon yksi osa-alue on viherrakentaminenMaalajit
Eloperäiset maat
Ojitustyypit
Sarkaojat
uudistetaanSalaojitus
n. 35 haMetsä
Metsät
Opetusmetsiä
300 haTalousmetsiä
300 haKäyttöoikeusmetsiä
EiMetsänhoito
Tehdään itse, UlkoistettuMetsänhakkuut
Koneketju, MetsuriJatkuva kasvatus
KylläErityiskohteet
Suometsät
Retkeilykohteita, esim. laavu
Eläimet
Tilalla 147 kpl lapinlehmiä, 185 lammasta ja 79 uuhta