Opetustila
Virolahti

Harju

Harjun oppimiskeskus

Harju

Harjun oppimiskeskus on yksityinen luonnonvara-alan oppilaitos Virolahdella. Oppilaitos on rakentunut idylliseen kartanomiljööseen, jonka historia alkaa 1800-luvun lopulta. Harjun käytössä olevan 900 hehtaarin koulutilan alueella on monipuoliset puitteet koulutuksen järjestämiseen. Alueelta löytyy toista sataa karsinapaikkaa ja opetuskäytössä 45 hevosen lisäksi kaksi maneesia, kaksi ratsastuskenttää, täysimittainen harjoitusravirata, valjakko- ja maastoesterata, yksi hevosten kävelytyskone, nykyaikainen aktiivipihatto sekä kaksi uuden sukupolven esteratsastussimulaattoria. Lähes 7 hehtaarin puistoalueiden, kasvimaiden ja arboretumin lisäksi myös puistotyöhalli ja floristiikkatalo.

Harjun historia alkaa jo 1800-luvun lopulta. Oppilaitostoiminta on käynnistynyt virallisesti kun Harjuun perustettiin maatalousoppilaitos vuonna 1889, sillä laajassa Viipurin läänissä katsottiin olevan liian vähän maatalouskoulutusta antavia oppilaitoksia. Opiskelu alkoi 1.11.1889. Vuonna 1896 Harju oli yksi viidestä maanviljelyskoulusta, joissa aloitettiin uusi kaksivuotinen karjanhoitajakoulu. Maamiestalvikurssit olivat ensimmäiset laatuaan Suomessa ja pian niitä ruvettiin pitämään muuallakin.
Valtio luovutti oppilaitoksen ylläpidon vuonna 1996 Harjun oppimiskeskus Oy:lle, jonka osakkeista puolet on lähikuntien omistuksessa ja toisen puolen omistavat alan järjestöt, kuten MTK, ProAgria ja hevosjalostusliitto. Koulutilan alueet ovat yhteyskäytössä ns. kolmikannalla, eli Harjulla, Reserviupseerikoululla ja Metsähallituksella.

Suomen valtio 1885 -1995​​
-Harjun maatalouskoulu​
-Harjun maatalousoppilaitos 1963-​​
-Harjun maatalous- ja puutarhaoppilaitos 1979-​​
-Harjun Oppimiskeskus Oy 1995 –​​

Luonnonvara-alan esittely

Harjussa annetaan hevostalouden, puutarha-alan, maatalouden, metsäalan sekä luonto- ja ympäristöalan ammatillista koulutusta. Hevostalouden perustutkinnosta voi valmistua hevostenhoitajaksi, ratsastuksenohjaajaksi ja hevospalveluohjaajaksi. Hevostalouden ammattitutkinnosta voi valmistua ratsastuksenopettajaksi, kengittäjäksi, hevospalvelujentuottajaksi ja valjassepäksi. Puutarha-alan perustutkinnossa voi opiskella puutarhuriksi ja ammattitutkinnosta Viheraluerakentajaksi, Puistopuutarhuriksi ja Floristiksi. Maatalousalan perustutkinnosta valmistuu maaseutuyrittäjäksi.
Metsäalan perustutkinnossa voi opiskella metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi tai metsäenergian tuottajaksi.
Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnosta valmistutaan luonto-ohjaajaksi tai luonnonvaratuottajaksi. Kaikki perustutkinnot voi suorittaa myös kaksoistutkintona.

Profilointi
Harjun suurin opetusala on hevostalous. Harjun hevostalouden oppimisympäristöissä hyödynnetään modernia teknologiaa ja opiskelijat työskentelevät paljon aktiivipihatossa. Kaksi uuden sukupolven esteratsastussimulaattoria ovat myös opiskelijoiden käytössä oppitunneilla. Maneesissa meillä on käytössä ratsukon paikannusjärjestelmä, jota hyödynnetään ratsastuksen opetuksessa. Lisäksi teemme paljon yhteistyötä ja tutkimusta eri korkeakoulujen ja yhteistyötahojen kanssa mm. Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus jne.
Toiminnan kohteet
Metsässä kaksi tarkkailumetsää - mänty- ja kuusimetsät, joissa tehdään kukintoinventointi vuosittain Luken toimesta.
Muut kohteet
Harju tarjoaa monipuoliset matkailu- ja juhlapalvelut idyllisessä kartanomiljöössä. Harjun historia alkaa jo 1700-luvulta Venäjän keisarinna Katariina Suuren ajoilta. Harjusta löytyy 200 majoituspaikkaa, monipuoliset ravintolapalvelut, kokous- ja juhlapalvelut sekä laaja kirjo erilaisia ohjelmapalveluita aina opastetuista kierroksista kalliolaskeutumiseen saakka. Harjun pihapiirin läpi kulkee Salpalinja ja maastossa löytyy kiemurtelevaa taistelu- ja yhdyshautaa, jykeviä panssarikiviestelinjoja tai teräsbetonisia linnoitteita. Salpalinja on 1200 kilometrin pituinen massiivinen puolustuslinja, joka rakennettiin vuosina 1940–1941 ja 1944 Suomen itärajan puolustamiseksi. Salpalinja alkaa Harjusta ja kulkee itärajaamme myötäillen Suomenlahdelta Sallaan ja sieltä kevyemmin linnoitettuna Jäämerelle saakka. Hevosajoneuvomuseo Kiessi esittelee noin 100 erilaista hevosajoneuvoa kyntöaurasta ja muista työvälineistä ajelurilloihin ja kilpakärreihin. Harjun oppimiskeskuksen tapahtuma-alueella sijaitseva luontonäyttämö Vahtivuori on 15-metrinen kallioseinämä, joka muodostaa muodostaa näyttävän taustan esiintymisareenalle katsomoineen. Alueelle on rakennettu myös katsomo, luontokeittiö, valaistus sekä parannettu sinne vievää tietä.
Tapahtumat
Harjussa järjestetään monipuolisia tapahtumia niin Harjun kuin ulkopuolisten asiakkaiden puolesta. Harjun vuosittaisia tapahtumia ovat Harjun kevät, Vahtivuoren Kekri ja Matkalla Jouluun – yleisölle avoimet tapahtumat. Lisäksi alueella järjestetään useita hevosalan tapahtumia sekä erilaisia hevosalan kursseja. Tämän lisäksi alueella järjestetään vuosittain koiranäyttelyitä, rallitapahtumia ja hää- sekä muita juhlia.
Sertifikaatit
Green Flag Award on kansainvälinen viheralueiden tunnus, joka tunnistaa ja palkitsee hyvin ylläpidetyt ja hallinnoidut viheralueet ja asettaa tason kansainvälisesti ensiluokkaisille viheralueille niin Suomessa kuin koko maailmassa. Harjun oppimiskeskukselle on myönnetty Green Flag-tunnus ensimmäisen kerran kesällä 2023.

Perustiedot

Tuotannon tyyppi
Tavanomainen
Tuotantosuunta
Hevostalous, Peltokasvien viljely
Energiantuotanto
Aurinkopaneelit
Peltopinta-ala
174 ha
Metsäpinta-ala
Omaa 58,71 ha ja metsähallituksen 600 ha
Eläimet
Hevosia 46

Koulutus

Simulaattorit
Kaksi uuden sukupolven esteratsastussimulaattoria.

Yhteistyö

Teemme paljon yhteistyötä toisen asteen oppilaitosten kanssa (mm. Haminan lukio sekä ammatilliset oppilaitokset), ammattikorkeakoulujen kanssa (Savonia, HAMK) sekä yliopistojen (LUT, HY) että tutkimusorganisaatioiden kanssa (mm. Luke, Ilmatieteenlaitos).
Harjoittelutilat
Säännöllistä yhteistyötä
Yritykset
Säännöllistä yhteistyötä
Muut oppilaitokset
Säännöllistä yhteistyötä
Paikalliset toimijat
Säännöllistä yhteistyötä
Erilaiset hankkeet
Säännöllistä yhteistyötä

Linkkejä

Harjun Oppimiskeskus

Kasvinviljely

Viljelykierto
Viljelykierto perustuu 5-vuotissuunnitelmaan, jossa nurmi-ja viljakasvit vuorottelevat. Rehunurmet pidetään pääsääntöisesti 4 vuotta ja näiden välissä 2-3 vuotta kaksi tai kolme vuotta vilja- tai öljykasveja.

Viljely

Erikoiskasvit
Öljykasvit.
Viherrakentaminen
Viherrakentaminen on osana puutarha-alan koulutusta.
Floristiikka
Puutarha-alan ammattitutkinto, floristiikan osaamisala alkanut 2023

Maalajit

Kivennäismaat
134,86 ha
Savimaat
23,92 ha
Eloperäiset maat
15,07 ha

Ojitustyypit

Sarkaojat
3,98 ha
Salaojitus
168,44 ha
Ojattomana
Ojattomana 1,3 ha

Linkkejä

Ravijoen valuma-alueen kunnostushanke

Metsä

Harjun alueen opetusmetsät ovat pääasiassa mänty- ja kuusivaltaisia talousmetsiä. Pieneltä osin löytyy myös koivikoita.

Harjun alueella on taimikoita, joita hyödynnetään metsäalan opetuksessa esim. tekemällä varhaisperkaus- ja taimikonharvennustöitä. Kasvatusmetsiköissä opiskelijatyönä tehdään lähinnä ensiharvennuksia, joissa opiskelijat pääsevät harjoittelemaan puutavaran valmistusta ja puutavaran metsäkuljetusta. Varttuneemmat kasvatusmetsät ja uudistettavat metsät, sekä poimintahakkuut ym. hakkuut ovat pääasiassa metsähallituksen hoidossa, koska suurin osa metsäpinta-alasta on metsähallituksen hallinnassa. Uudistettavien alueiden ennakkoraivaukset ja istutustyöt kuuluvat myös opetukseen, jos opiskelijoilla ei ole työssäoppimispaikoissa harjoituskohteita. Metsien merkitystä ilmaston kannalta painotetaan myös opetuksessa. Jatkuva kasvatus, metsät hiilinieluina, puurakentaminen ja päästöjen vähentäminen. Nämä ovat tärkeitä asioita, joita painotetaan opetuksessa.

Metsät

Opetusmetsiä
sis. sekä oman että Metsähallituksen metsät yht. 658,71 ha
Talousmetsiä
Ei
Käyttöoikeusmetsiä
Metsähallituksen metsiä 600 ha
Metsänhoito
Tehdään itse
Metsänhakkuut
Metsuri

Erityiskohteet

Merkittyjä retkeilyreittejä
Retkeilykohteita, esim. laavu

Linkit

Salpapolku

Eläimet

Green Care
Luontoperustaiset hyvinvointipalvelut- tutkinnon osa, luonto- ja ympäristöalan tutkinnon osa
Luonnonvara-alan koulutus
Tutkintonimikkeet luonto-ohjaaja ja luonnonvaratuottaja Hevosavusteinen nepsyvalmentaja-koulutus, Puutarha-alan perustutkinto - viherala ja kukka-ja puutarhakaupan osaamisalat sekä puutarha-alan ammattitutkinnot: viheralueiden rakentamisen osaamisala, viheralueiden kunnossapidon osaamisala ja floristiikan osaamisala.

Eläintoiminta

Tilan eläimet
Hevoset
Laitumet
15,25 ha
Rakennukset
Karsinatalli, Pihatto, esim. aktiivi, Ryhmäkarsinat

Hevostalous

Hevosten kasvatus
Eläinaineksen säilyttäminen, suomenhevoset
Ravihevosia
Ratsuhevosia
Hevosalan tutkimustoimintaa

Linkkejä

AIRIDE – Ratsastusalan uudet älykkäät oppimismenetelmät ja teknologiat Harjun hevosalan koulutus- ja tutkimuskeskushanke EERCF Hevosavusteinen nepsyvalmentaja-koulutus

Teknologia

Kotieläintuotannon teknologia

Ruokinta-automatti, väkirehut
Dataa hyödynnetään
Ruokinta-automaatti, karkearehut
Dataa hyödynnetään
Eläinten paikannus
Dataa kerätään, Dataa hyödynnetään, Dataa on jaettu muille
Kameravalvonta
Dataa kerätään, Dataa hyödynnetään, Dataa on jaettu muille

Kasvintuotannon teknologia

Sääasema
Dataa hyödynnetään
Ajo-opastin
Dataa hyödynnetään
Automaattiohjaus / ajoautomatiikka
Dataa hyödynnetään
ISOBUS-työkone
Dataa hyödynnetään
ISOBUS-traktori
Dataa hyödynnetään

Konekanta

Traktorit
Valtra T175E, Valtra N104, Valtra N143, John Deere 4720
Puimurit
Sampo-Rosenlew C8 Comia
Kuormaajat ja kurottajat
Kurottaja JCB 540-170, pyöräkuormaaja Kramer 5065
Muuta mainittavaa
Lisäksi Bobcat 773-4, John Deere Gator XUV 855D, Polaris Sportsman 570 EFI 2 kpl, Polaris Sportsman Forest 500 1 kpl, Sähköautot ClubCar Carryall 502 2 kpl, Sauvaohjattava ruohonleikkuri Toro Z-Master

Linkkejä

Simulaattorivalmennus

Ilmastotoimet

Ilmastotoimet

Metsäkadon ehkäisy
Metsähallitus omistaa pääsääntöisesti Harjun oppimiskeskuksen opetuskäytössä olevat metsät. Metsien käyttöä suunnitellaan yhdessä Metsähallituksen kanssa. Olemme antaneet metsäkadon hillitsemiseen tähtäävän lausunnon Metsähallituksen hakkuusuunnitelmaan.
Lahopuun hiilivaraston lisäys
Metsähallitus omistaa pääsääntöisesti Harjun oppimiskeskuksen opetuskäytössä olevat metsät. Metsien käyttöä suunnitellaan yhdessä Metsähallituksen kanssa. Olemme antaneet metsäkadon hillitsemiseen tähtäävän lausunnon Metsähallituksen hakkuusuunnitelmaan.
Metsän uudistumisen varmistaminen
Olemme muokanneet maata, tehneet heinäntorjuntaa, istutettu uutta metsää sekä olemme tehneet taimikon varhaisperkausta.
Luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen ja edistäminen
Niittyjen ylläpito, luonnonhoitopeltojen ylläpitäminen, talviaikainen kasvipeitteisyys sekä riistapeltojen ylläpito.
Peltojen hyvästä kasvukunnosta huolehtiminen
Toimenpiteinä peltojen vesitaloudesta huolehtiminen kuten salaojitus. Suorakylvö mahdollistaa jatkuvan kasvipeitteisyyden. Viljelykierto, kasvilajivalikoima, tasapainoinen lannoitus, orgaaniset lannoitteet (hevosen lanta).
Peltojen hiilensidonnan edistäminen
Suorakylvö, jolloin ei tule tarpeetonta muokkausta. Viljelykierto, kasvipeitteisyys ja runsasjuuriset kasvit kuten nurmet.
Vesitalouden hallinta
Salaojituksen täydennys- ja uusintaojitukset.
Vesien suojelutoimenpiteet
Suojakaistat vesistöön rajoittuviin peltoihin. Olemme mukana toteuttamassa Ravijoen vesiensuojeluhanketta yhdessä Saimaan Vesiensuojeluyhdistyksen kanssa. Toimenpiteinä mm. Ravijoen vedenlaadun seuranta, hulevesien hallinnan parantaminen, kaksitasouomien rakentaminen.

Kuvagalleria