Muhoksen yksikkö
Koulutuskuntayhtymä OSAOn Muhoksen yksikkö sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Oulujoen varressa. Muhokselle keskittyvät OSAOn maatalousalan koulutukset. Näiden lisäksi tarjonnassa on myös metsä- ja autoalojen perustutkinnot, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto sekä tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA.
Historia
v. 1856 Suomen keisarillinen senaatti päätti kuuden maanviljelyskoulun perustamisesta Suomeen. Kaksi kouluista tulisi Oulun läänin alueelle ja toinen niistä olisi Koivikon maanviljelyskoulu Muhoksella. Niinpä v. 1858 perustettiin Koivikon maatalousoppilaitos.
Oppilaitoksen toiminta jatkui kymmeniä vuosia aina siihen saakka, kunnes se muutettiin valtion opistoksi v. 1979.
V. 1995 opisto siirrettiin valtiolta Oulun seudun ammatillisen koulutuksen kuntayhtymälle (OSAKK). Myöhemmin nimi muuttui Oulun seudun koulutuskuntayhtymäksi (OSEKK).
V. 1996 opisto muuttui ammattikorkeakouluksi ja Koivikosta tuli osa Oulun ammattikorkeakoulua (OAMK). Viimeiset agrologit valmistuivat Koivikosta v. 1998.
Vuosina 2000-2004 Koivikko oli yhdistettynä Kempeleen puutarhaoppilaitoksen sekä Oulun metsäoppilaitoksen kanssa. Tuolloin Oulun metsäoppilaitos siirtyi myös Muhokselle. Oppilaitoksen nimi muutettiin Oulun seudun luonnonvara-alan oppilaitokseksi (OSLA).
V. 2005 Koivikko yhdistettiin Pohjois-Pohjanmaan oppilaitoksen, Muhoksen toimipisteen kanssa. Yhdistäminen Kempeleen kanssa purettiin. Nimeksi tuli silloin Oulun seudun ammattiopisto, Muhoksen yksikkö.
Nykyisin oppilaitos on koulutuskuntayhtymä OSAO, Muhoksen yksikkö ja luonnonvara-alan koulutusta järjestetään maatalousalalla ja metsäalalla.
Monenlaista on näiden vuosien aikana ehtinyt tapahtumaan ja oppilaitos on muuttunut moneksi. Kuitenkin yli 160 vuoden ajan samalla paikalla on koulutettu työntekijöitä maatalouteen.
Aiemmat nimet
v. 1858 Koivikon maatalousoppilaitos
v. 1995 OSAKK, Oulun seudun ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, myöhemmin OSEKK Oulun seudun koulutuskuntayhtymä, johon v. 1996 OAMK ja v. 2000 OSLA sekä v. 2005 Oulun seudun ammattiopisto OSAO, Muhoksen yksikkö kuuluivat
v. 2020 Koulutuskuntayhtymä OSAO, Muhoksen yksikkö
Luonnonvara-alan esittely
OSAO Muhoksen yksikön luonnonvara-alan koulutus keskittyy oman koulutilan ympärille. Peltoa oppilaitoksella on 120 hehtaaria, jossa viljellään pääsääntöisesti säilörehua sekä viljaa omalle karjalle. Osa nurmista käytetään laidunnukseen.
Muhoksen yksikön navetassa on noin 60 lypsävää lehmää ja lisäksi nuorta karjaa. Karja koostuu länsisuomenkarjasta, ayrshirestä ja holstein-friisiläisistä. Navetta on pihattonavetta, jossa on lypsyrobotti ja 3-paikkainen tandem-lypsyasema. Opiskelijat osallistuvat opinnoissaan sekä pelto- että navettatöihin.
Seura- ja harraste-eläintiloissa elää monipuolinen valikoima erilaisia lemmikkieläinlajeja: kaneja ja jyrsijöitä, lemmikkilintuja, matelijoita, akvaarioita ja selkärangattomia. Lisäksi eläinvalikoimaan kuuluvat lampaat, vuohet, siipikarjaa sekä minipossut. Eläintiloissa osallistutaan kaikkien koulutilan seura- ja harraste-eläinten hoitoon käytännössä. Koululla ei ole omia koiria, mutta oppilaitoksen koirahoitolassa opitaan asiakkaiden koirien käsittelyä ja asiakaspalvelutyöskentelyä.
Muhoksen yksiköllä on urakointisopimus koneellisesta puutavarankorjuusta valtakunnallisesti merkittävän toimijan kanssa. Koneiden käyttöä opiskellaan nykyaikaisilla hakkuukoneilla ja metsätraktoreilla. Hyvänä apuna metsäkoneopetuksessa ovat metsäkonesimulaattorit. Ne ja yksikön metsäkoneet edustavat Suomessa eniten käytössä olevia metsäkonemerkkejä. Manuaaliseen puunkorjuuseen on raivaus- ja moottorisahat.
Vuonna 2020 yksikön konepihaan valmistui koneopetusrakennus, jossa on hyvät tilat maatalouskoneiden sekä metsäkoneiden huolto- ja kunnossapidon opetusta varten.
Maatalousalan perustutkinnossa voi opiskella maatilatalouden, eläintenhoidon sekä maatalousteknologian osaamisaloja. Lisäksi järjestetään eläintenhoidon ammattitutkintoa, tarjolla on koirahieronnan, eläinhoitolan sekä eläinten trimmaamisen osaamisalat.
Metsäalan perustutkinnossa on tarjolla metsäkoneenkuljetuksen osaamisala.