Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta on kansainvälisesti korkeatasoinen ja kansallisesti ainutlaatuinen tiedekunta. Tuotamme uutta tutkimukseen perustuvaa tietoa ja koulutamme kestävän biotalouden ja siihen liittyvän liiketoiminnan osaajia yhteiskunnan ja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tutkimuksemme ja koulutuksemme painottuvat uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön, maatalouteen ja ruokaan, metsään ja materiaaleihin, sekä vesistöihin ja veden käyttöön liittyviin kysymyksiin.
Tiedekuntamme sijaitsee Helsingissä Viikin kampuksella, johon kuuluvat myös Viikin tutkimustila, kasvihuoneet sekä arboretum. Ruralia-instituutti toimii Seinäjoella ja Mikkelissä. Hyytiälän metsäasema Juupajoella palvelee erityisesti metsä- ja ilmakehätieteisiin liittyvää tutkimusta ja opetusta.
Suomen korkein maatalousopetus siirrettiin nykyiseen Helsingin yliopistoon vuonna 1896. Viikin opetus- ja koetila perustettiin 1930-luvulla antamaan korkeakoulutasoista maatalousopetusta ensimmäisenä Suomessa. Vuonna 1949 Helsingin yliopisto päätti maatalousopetuksen keskittämisestä Viikin kampukselle. Kampus on laajentunut voimakkaasti 1990- ja 2000-luvuilla.
Profilointi
Viikin tutkimustila ei ole varsinainen koulutila, eivätkä opiskelijat tee tilalla töitä, sillä käytännön töiden opettaminen yliopisto-opiskelijoille ei ole tarkoituksenmukaista. Viikin tutkimustilan tavoitteena on nimensä mukaisesti toimia tutkimusalustana, eli tarjota maatilainfrastruktuuri alan tutkijoiden käyttöön. Viikin tutkimustilalla on vahvasti esillä lypsykarjatutkimus, ruokintatutkimuksissa painottuvat tällä hetkellä etenkin lypsykarjan metaanipäästöjen vähentäminen. Myös peltopuolella tutkimuksen painopiste on ilmastoasioissa, keihäänkärkenä muutaman vuodesta 2021 toiminnassa ollut, peltomaan ilmastovaikutuksia tutkiva SMEAR-Agri-mittausasema.
Toiminnan kohteet
Lypsykarjan metaanintuotannon vähentäminen
Peltomaan ilmastovaikutukset (SMEAR-Agri)
Biohiili (Pohjoimaiden pitkäaikaisimmat biohiilikokeet)
Viljelyn monimuotoisuus
Tapahtumat
Lehmien laitumelle lasku yhteistyössä Valion kanssa, luokkaa 5000 kävijää
Perustiedot
Tuotannon tyyppi
Tavanomainen
Tuotantosuunta
Peltokasvien viljely, Kotieläintuotanto
Peltopinta-ala
155 ha
Eläimet
lypsylehmät 65 kpl
Yhteistyö
Harjoittelutilat
Satunnaista yhteistyötä
Yritykset
Säännöllistä yhteistyötä
Muut oppilaitokset
Satunnaista yhteistyötä
Paikalliset toimijat
Satunnaista yhteistyötä
Erilaiset hankkeet
Säännöllistä yhteistyötä