AhlmanEdu
AhlmanEdu tarjoaa ammatillista koulutusta, taideaineita, pelikoulutusta ja –valmennusta sekä lähiruokaa maaseutumiljöössä, aivan Tampereen keskustan tuntumassa. Visiomme mukaisesti tavoitteenamme on olla välittävin yhteisö oppia, kasvaa ja kehittyä.
Valmennamme ruokaketjun ammattilaisia, kuten maatalousyrittäjiä, eläintenhoitajia, kokkeja ja tarjoilijoita, matkailun ja elämysten moniosaajia laajasti kaupungeista erämaihin sekä elämyksiä tuottavia floristeja, muusikoita, pelinkehittäjiä, kuvataiteilijoita, kirjoittajia ja puutarhojen rakentajia. Tarjoamme myös Suomen tasokkaimman Esport valmentautumislinjan. Peruskoulun päättäville oppivelvollisille on tarjolla Kansanopistovuosi, jossa voi pohtia lukuvuoden ajan omaa jatko-opintopolkua kirjoittamisen tai esportin parissa.
Ahlmanin perustamisen ja toiminnan käynnistämisen mahdollisti kruununvouti, asessori Gabriel Ahlman (1737–1799), joka testamenttasi puolet omaisuudestaan käytettäväksi Tamperetta ympäröivän maaseudun lasten maatalouden ja kotitalouden opetuksen antamiseen. Testamentin toimeenpanijaksi määrätty Suomen Talousseura pystytti ensin kansakouluja Tampereen ympäristöön ja kun yhteiskunnan ylläpitämä kansakoululaitos 1800-luvun lopulla ryhtyi tätä toimintaa hoitamaan, käynnistyi nykyisellä paikalla, silloisen Messukylän kunnan Seppälän tilalla maamies- ja emäntäkoulu 10.10.1904.
Suomen Talousseura vastasi toiminnasta vuoteen 1923 asti, jonka jälkeen se luovutti Seppälän tilan ja koulut Kannatusyhdistyksen ylläpidettäväksi. Nykyisin Ahlmanin toiminnasta vastaa vuonna 1949 perustettu Ahlmanin koulun Säätiö. Ahlman on edelleen merkittävä yksityinen oppilaitos, jonka koulutustehtävä vastaa tähän aikaan sovellettuna Gabriel Ahlmanin testamentin ehtoja.
Yli sadan vuoden historiansa aikana oppilaitos on uudistunut ja kehittynyt osaavana ja vahvana organisaationa siten, että maamies- ja emäntäkoulun perinteet näkyvät edelleen niin arvoissa kuin koulutuksessakin. Emäntäkoulun toimintaa jatkavilla matkailu-, ravitsemis- ja talousaloilla voi valmentautua esimerkiksi kokiksi, tarjoilijaksi, vastaanottovirkailijaksi tai matkailun ohjelmapalvelujen tuottajaksi. Maamieskoulun perinteitä jatkaa maatalous- ja luonnonvara-ala, jolla opiskellaan muun muassa eläintenhoitajaksi, maatalousyrittäjäksi ja luonto-ohjaajaksi.
Säätiö järjestää työelämän kehittämistoimintaa monipuolisten kehittämishankkeiden sekä yritys- ja organisaatiokohtaisten koulutusten tai valmennusten avulla. Ahlman on myös Suomen merkittävin maatalouslomittajien ja -lomahallinnon kouluttaja.
Oriveden opisto yhdistettiin Ahlmanin koulun Säätiöön vuonna 2015.
AhlmanEdun nimet kautta aikojen:
AhlmanEdu alkaen 3.1.2022
Ahlmanin ammattiopisto
Ahlmanin maatalous- ja kotitalousoppilaitos
Ahlmanin maamieskoulu, Ahlmanin maanviljelijäopisto, Ahlmanin maatilatekninen koulu, Ahlmanin emäntäkoulu
Ahlmanin maamieskoulu, Ahlmanin emäntäkoulu
Luonnonvara-alan esittely
AhlmanEdulla tarjotaan maatalous- ja eläintenhoitoalalla sekä perus- että ammattitutkintoja sekä lyhytkursseja.
Maaseutuyrittäjän ammattitutkinnon voi opiskella kokonaan verkossa ja se täyttää Ruokaviraston koulutukselle määrittämät ehdot. Koulutuksen kohderyhmässä ovat mm. maatalousyrittäjät, jotka ovat hankkineet tai ovat hankkimassa maatilan, tekevät sukupolvenvaihdoksen tai haluavat kehittää omaa liiketoimintaosaamistaan. Tukena tässä on maatilalle tehtävä kehittämissuunnitelma ja erilaiset laskelmat.
Maatalousalan perustutkinnossa eläintenhoitoalan osaamisalalla voi opiskella eläintenhoitajaksi 1,5-2,5 vuodessa. Eläintenhoidon osaamisalalla voi erikoistua tuotantoeläinten sekä seura- ja harraste-eläinten hoitamiseen ja hyvinvointiin. Oppimisympäristöinä tutkinnossa toimivat AhlmanEdun pieneläintila sekä elävänä eläingeenipankkina toimiva länsisuomenkarja, joka tuottaa maitoa oppilaitoksen navetassa.
Klinikkaeläinhoitajan ammattitutkinnon suorittamalla saa pätevyyden toimia elinklinikkatyössä, eläinlääkärin vastaanotolla tai muissa eläinalan tehtävissä. 1,5 vuotta kestävän koulutuksen aikana opiskelija perehtyy mm. asiakaspalvelu- ja laboratoriotyöskentelyyn, röntgenkuvantamiseen eläinklinikolla, anestesiaan, leikkaussalityöskentelyyn sekä puhtaanapitoon ja hygieniaan.
AhlmanEdu toteuttaa maatalousyrittäjille suunnattuja koulutuksia, työpajoja ja tapahtumia myös erilaisten hankkeiden kautta.
Toiminnan kohteet
Länsisuomenkarjan geenipankkikarjatoiminta yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa. Bioaktiiviseen kompostointiin liittyvä koetoiminta.Tapahtumat
Vuosittain järjestettävä isoin tapahtumamme on toukokuun puolivälin tienoille sijoittuva lehmien laitumellelasku, joka kerää paikalle tuhansia katselijoita. Järjestämme ajoittain teematapahtumia liittyen esim. lähiruokaan tai satokausisesonkeihin. AhlmanEdussa järjestetään säännöllisesti myös eri opetusalojen avoimia ovia ja muita tapahtumia, joissa voi tulla tutustumaan eri oppialojen tarjontaan.Perustiedot
Tuotannon tyyppi
TavanomainenTuotantosuunta
Peltokasvien viljely, Puutarhanhoito, Kotieläintuotanto, Metsätalous, PieneläimetEnergiantuotanto
AurinkopaneelitPeltopinta-ala
68,08 haMetsäpinta-ala
303,8 haEläimet
n. 40 lypsävää, nuorkarja. Pieneläimet.Koulutus
Virtuaalioppimisympäristöt
Simulaattorit
Poikimasimulaattori. Itse valmistettu traktorisimulaattori.Avoimet verkkokurssit (organisaation ulkopuolisille)
Verkkokauppamme kautta voi ostaa lyhytkursseja ja muita koulutuksia, jotka ovat avoinna muille kuin tutkinto-opiskelijoille. https://ahlmanedu.fi/kauppa/Opetuskielet
SuomiYhteistyö
Harjoittelutilat
Säännöllistä yhteistyötäYritykset
Säännöllistä yhteistyötäMuut oppilaitokset
Säännöllistä yhteistyötäPaikalliset toimijat
Säännöllistä yhteistyötäErilaiset hankkeet
Säännöllistä yhteistyötäLinkkejä
Kaikki koulutuksetKasvinviljely
Viljelykierto
AhlmanEdun omassa omistuksessa olevat pellot sijaitsevat välittömässä maatilan läheisyydessä kampusalueella. Pellot ovat pysyvässä laidunkäytössä. Laitumia hoidetaan tilannetajuisesti rotaatiolaiduntamalla. Mineraalilannoitteiden käyttöä vähennetään tekemällä erilaisia kokeiluja projekteissa valmistettavalla bioaktiivisella kompostilla, kompostiekstraktilla ja -teellä. Nurmiseos on monilajinen ja tarvittaessa laitumille tehdään täydennyskylvö. Vuokramailla on tavanomaista nurmentuotantoa. Myös vuokralohkoilla on menossa kokeiluja kompostin käytöstä mineraalilannoitteiden korvaajana.Viljely
Viljelytapa
Pysyvä penkkiviljely, Avomaa, KasvihuoneKoristekasvit
KylläRuokakasvit
Vuosittain vaihtuva laaja valikoima pysyvällä penkkiviljelmälläTuotteiden jälleenmyynti
KylläViherrakentaminen
KylläFloristiikka
KylläOjitustyypit
Salaojitus
Metsä
Metsissä on museoviraston kiinteäksi muinaisjäännökseksi luokittelema rautakautinen linnavuori Kirvunlinna.
Metsät
Opetusmetsiä
EiTalousmetsiä
303,8 haKäyttöoikeusmetsiä
EiMetsänhoito
UlkoistettuMetsänhakkuut
KoneketjuErityiskohteet
Luonnonsuojelualueet
Suometsät
Kaupunkimetsät
Merkittyjä retkeilyreittejä
Eläimet
AhlmanEdu on yksi Suomen kolmesta suomenkarjan geenipankkikarjasta. Oppimisympäristönä toimivassa navetassamme on 41 lypsävää, jotka kaikki edustavat länsisuomenkarjan harvinaisia sukulinjoja. Lisäksi navetassa on nuorkarjaa reilut 40 yksilöä.