Opetustila
Hattula

Lepaa

Hämeen ammatti-instituutti Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy

Lepaa

Lepaan kampuksella toimivat Hämeen ammatti-instituutti (HAMI) sekä Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK). Kampuksella koulutetaan tulevaisuuden asiantuntijoita puutarhatalouden ja rakennetun ympäristön aloille.

Lepaalla on pitkät perinteet, jonka ansiosta puutarha-alan ammattilaisia on koulutettu jo yli sadan vuoden ajan, vuodesta 1910 alkaen. Lepaan kampukselta löytyy mm. isot kasvihuonetomaattiviljelmät, laajoja avomaaviljelmiä, viinitila sekä oma golfkenttä.

HAMK on Suomen suurin luonnonvara-alan ammattikorkeakoulu. Luonnonvara- ja biotekniikan alaa voi opiskella puutarhatalouden ja rakennetun ympäristön koulutusten lisäksi maatalouden, metsätalouden, kestävän kehityksen ja bio-ja elintarviketekniikan koulutuksessa. HAMKissa opiskelee yhteensä noin 9000 opiskelijaa seitsemällä kampuksella, verkossa ja kansainvälisesti. Koulutuksessa on keskiössä maailman parastaminen, eli tulevaisuudennäkökulmasta oikeiden tekojen tekeminen ja niihin tarvittavien työkalujen tarjoaminen opiskelijoille. HAMK tuottaa tutkimuksen puolella ratkaisuja raaka-ainetuotantoon, kiertotalouteen, kestävään rakentamiseen ja rakennettuun ympäristöön sekä tulevaisuuden osaamiseen ja koulutukseen. Näiden teemojen ympärille muodostuu kolme tutkimuksen kärkiekosysteemiä: SmartBio, SmartBuilt ja SmartEdu. Monialaisissa kärkiekosysteemeissä HAMK yhdistää korkeatasoisen soveltavan tutkimuksen osaamisen, yritysten liiketoiminnalliset tavoitteet ja muuttuvan maailman tarpeet.

Hämeen ammatti-instituutti (HAMI)  syntyi vuonna 1996, kun Lepaan puutarha-, Evon metsä-, Mustialan maatalous- sekä Hämeenlinnan meijerioppilaitos yhdistyivät. Myöhemmin oppilaitokseen liitettiin myös liikenneopettajien koulutus sekä johtamisen ja lähiesimiestyön koulutus.

HAMI on monialainen toisen asteen ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa maatalous-, metsä-, puutarha-, elintarvike- sekä luonto-ja ympäristöalan perustutkintoja. Lisäksi tarjolla on useita ammatti-ja erikoisammattitutkintoja sekä täydennyskoulutusta ja kehittämispalveluja.  Koulutuksemme keskeisenä ajatuksena on kouluttaa ammattitaitoisia kestävän tulevaisuuden moniosaajia. HAMI on Hämeen ammattikorkeakoulun tytäryhtiö.

Luonnonvara-alan esittely

Lepaan kampuksella on mahdollisuus opiskella puutarha-alan toisen asteen perus-, ammatti-tai erikoisammattitutkintoja. Kampuksella voi opiskella myös korkeakouluasteen hortonomitutkinnon joko puutarhatalouden tai rakennetun ympäristön aihealueelta. Puutarhataloutta voi opiskella myös englanniksi kansainvälisessä Professional Horticulture- koulutuksessa. Hämeen ammattikorkeakoulu on ainoa korkeakoulu Suomessa, joka tarjoaa hortonomitutkintoja.

Kampusalue tukee opintojen käytännönläheisyyttä, sieltä löytyy täysmittainen kasvihuone, jossa tuotetaan pääasiassa tomaatteja kaupalliseen myyntiin sekä toteutetaan opiskelijoiden ja tutkimuksen projekteja. Kampukselta löytyy myös omenatarha, taimisto, laajat puistoalueet sekä puistohalli käytännön opiskelun toteuttamiseksi.

HAMKin koulutukset Lepaalla

HAMIn koulutukset Lepaalla

  • puutarha-alan perustutkinto, viherala
  • puutarha-alan perustutkinto, puutarhatuotanto
  • puutarha-alan ammattitutkinto, golfkentänhoito
  • puutarha-alan erikoisammattitutkinto, golfkenttämestari
  • elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, alkoholijuomien valmistus
  • maatalousalan ammattitutkinto, mehiläistarhaus
  • yrittäjyyden ja johtamisen erilaisia koulutuksia

 

Profilointi
Puutarha-alan koulutus toisella asteella (HAMI) ja korkeakouluasteella (HAMK). Puutarhatuotannon ja viheralan/rakennetun ympäristön osaamisen kehittäminen sekä koulutuksen, tutkimuksen että hankkeiden kautta.
Muut kohteet
Puutarhamuseo, jota hallinnoi Puutarhaperinneyhdistys. https://www.museoraitti.fi/museot/lepaan-puutarhamuseo/ Viinitila ja myymälä https://hami.fi/lepaan-viinitila/ Pienpanimo viinitilan yhteydessä (avattu 2023). Matkailupalveluita Lepaan kartanossa ulkopuolisen vuokralaisen toimesta. https://lepaankartano.fi/ Lepaan puisto toimii oppimisympäristönä, joka on avoinna myös matkailijoille. 9-reikäinen Pay and play golfkenttä. Vahopään luonnonsuojelualue. Lajikenäytemaat omenasta ja herukasta. Kampusalueen kasvit on nimetty.
Tapahtumat
Lepaa-näyttely yhteistyössä Kauppapuutarhaliiton kanssa vuosittain.
Sertifikaatit
Lepaan puisto on saanut Green Flag Award ensimmäisenä Suomessa vuonna 2016 ja siitä lähtien joka vuosi. Auditointi tehdään vuosittain. Green Flag Award on viheralueiden kunnossapidon ja hallinnoinnin laadun tunnistava palkintojärjestelmä, jota hallinnoi kansainvälisesti Iso-Britannian ympäristöhyväntekeväisyysjärjestö Keep Britain Tidy, Suomessa Viherympäristöliitto ry. HAMI sai Okka-säätiön myöntämän Kestävän kehityksen sertifikaatin ensimmäisten ammatillisten oppilaitosten joukossa vuonna 2022.

Perustiedot

Tuotannon tyyppi
Tavanomainen
Tuotantosuunta
Peltokasvien viljely, Puutarhanhoito, Mehiläistalous, Marjojen ja hedelmien tuotanto, Kasvihuonetuotanto
Peltopinta-ala
57 ha

Yhteistyö

Hankkeet ovat hyödyllisiä, ja tuottavat edetessään tarpeellista tutkimus- ja kehittämistietoa. HAMKin hankkeet: https://www.hamk.fi/tutkimus/hankkeet/ HAMIn hankkeet https://hami.fi/hankkeet-2/
Harjoittelutilat
Säännöllistä yhteistyötä
Yritykset
Säännöllistä yhteistyötä
Muut oppilaitokset
Säännöllistä yhteistyötä
Paikalliset toimijat
Säännöllistä yhteistyötä
Erilaiset hankkeet
Satunnaista yhteistyötä

Linkkejä

HAMK - Lepaan kampus Lepaa winery Lepaan kartano

Kasvinviljely

Viljelykierto
Omena ja mustaherukka pysyvät kasvit. Viljakiertoesimerkki: ohra-ruis-kumina 3 vuotta-ohra. Viljan ja kuminan sato myydään ulkopuolelle. Viljelykierto on lohkokohtainen.

Viljely

Viljelytapa
Avomaa, Kasvihuone
Erikoiskasvit
Kumina, ruusukvitteni ja viiniköynnöksen koealue. Pensamustikka ja vadelma itsepoimintana.
Koristekasvit
Ryhmäkasvit keväisin kasvihuoneessa, perennat + puuvartiset kasvit taimistolla.
Ruokakasvit
Tomaattia viljellään talvikaudella kasvihuoneessa. Avomaalla tärkeimmät omena ja marjakasvit.
Tuotteiden jälleenmyynti
Kyllä
Viherrakentaminen
On osa koulutusta, palveluita ei myydä oppilaitoksen kautta

Maalajit

Kivennäismaat
12,67 ha
Savimaat
40,43 ha
Eloperäiset maat
1,95 ha

Ojitustyypit

Sarkaojat
1,59 ha
Salaojitus
54,46 ha

Linkkejä

Lepaan viinitila

Metsä

Metsiä hoidetaan metsänhoitosuunnitelman mukaisesti.

Metsät

Opetusmetsiä
Ei
Talousmetsiä
Kyllä
Käyttöoikeusmetsiä
Ei
Metsänhoito
Ulkoistettu
Jatkuva kasvatus
Kyllä

Erityiskohteet

Luonnonsuojelualueet
Puistot
Arboretum
Merkittyjä retkeilyreittejä
Opastettuja kierroksia

Eläimet

Lepaalla on 25 mehiläispesää. Mehiläisten hunaja ja muut mehiläistuotteet myydään Lepaan viini-ja puutarhatilalla.
Lepaan omat mehiläiset hoitaa alueella olevan ulkopuolisen toimijan tunnelivadelman ja Lepaan omien viljelmien pölytyksen.

Luonnonvara-alan koulutus
Yksittäisiä tutkinnon osia luonto- ja ympäristöalan perustutkinnosta Evolta: Kalastuspalveluissa toimiminen, Ulkoilualueiden rakentaminen ja hoitaminen sekä Maastoruokailun järjestäminen. Maatalousalan ammattitutkinto; Mehiläistarhauksen osaamisala, Golfkenttämestareiden koulutus Puutarha-alan ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa.

Mehiläistalous

Opetus
Omia mehiläispesiä
Jatkojalostus
Pölytyspalvelut

Linkkejä

Golf

Teknologia

Kasvintuotannon teknologia

Sääasema
Dataa kerätään, Dataa on jaettu muille
Maaperäanturi
Dataa kerätään, Dataa hyödynnetään

Konekanta

Kuormaajat ja kurottajat
Traktorikaivuri MF 860 ja Avantit 745 ja 860
Puimurit
Sampo Rosenlew 690
Traktorit
John Deeret 5080M, 6610 , Valtrat 365,700 ja 1034N, New Holland 4835, John Deere kiinteistötraktori 4200.
Muuta mainittavaa
Ajettavia ruohonleikkureita 2 x Kubota, 1 x John Deere, 1 x Toro puistossa. Golfilla Toron 3050 kelaleikkuri, Toron 4500D vaakaleikkuri ja Jacobsenin kelaleikkuri Tri-King, robottileikkureita 9 kpl. Useita työnnettäviä leikkureita, raivaussahoja, siimaleikkureita. John Deere kiinteistötraktori 4200

Ilmastotoimet

Nurmialueiden kunnossapito robottileikkureilla

Osassa puistoa nurmikon kunnossapito hoidetaan robottileikkureiden avulla. Robottileikkureita on ollut käytössä vuodesta 2018, tällä hetkellä niitä on puistossa neljä kappaletta. Golf-kentälle robottileikkureita tuli vuonna 2024 viisi kappaletta.

Valaistus kasvihuoneessa ja kampuksella

Kasvihuoneella on siirrytty hybridivalotukseen 2023. Kampusalueen valaistus on vaihdettu ledeihin.

Kosteikkoalueiden kunnostaminen

Alueelle on perustettu kosteikkoalueita joiden kunnostaminen toteutetaan lähitulevaisuudessa.

Peltojen hyvästä kasvukunnosta huolehtiminen

Viljelykierto on lohkokohtainen.  Viljelytyöt suunnitellaan etukäteen ja ajoitetaan oikein pellon olosuhteiden mukaan.

Peltojen hiilensidonnan edistäminen

Eloperäiset maat pidetään pysyvinä nurmina. Peltojen talviaikaisessa kasvipeitteellisyydessä pyritään 60 prosenttiin.

Muita ilmastotoimia

Kasvinsuojeluruiskussa on käytetty vuodesta 2019 lähtien tuulikulkeumaa vähentäviä suuttimia. Kampusalueen risut ja kaadetut puut kerätään ja haketetaan omaan lämmöntuotantoon. Polttoaineena käytetään biopolttoaineita.
Omien mehiläisten pölytyksellä varmistetaan laadukas ja hyvä satotaso.

Golfin pelaajien käytössä neljä vuokrattua sähköistä golfautoa. Puistossa käytetään myös sähköautoa. Kampuksella käytetään akkukäyttöisiä työvälineitä.

Viinitilan tuotannon sivuvirtoja (uutettu kirsikka)  hyödynnetään valmistamalla myyntiin aitosiideriä. Hämilis (Hävikki minimiin, lisäarvo kunniaan) hankkeessa omenan puristusjätettä hyödynnetään jäätelömassan mausteena. Viinitilan puristusjätteet toimitetaan Lepaan kompostiin ja pienpanimolla opiskelijoiden tekemät koeoluet jatkokäytetään tisleisiin. Lisäksi omenia kerätään hylätyistä omenapuista, joiden sato menisi muuten hukkaan. Näin tehdään lajikekartoitusta ja saadaan mahdollisia uusia siideriomenalajikkeita varttamalla viljelyyn.

Ilmastotoimet

Linkkejä

Lepaan kampuksen ja ilmastotoimien esittelyvideo

Kuvagalleria

Asiasanat