Kokemäki
Saskyn Huittisten ja Kokemäen oppilaitos järjestää ammatillista koulutusta niin peruskoulupohjaisille kuin lukion tai jonkun muun tutkinnon aiemmin suorittaneille. Opiskelijoita Kokemäellä on noin 350.
Kokemäellä voi opiskella eläintenhoitajaksi, maaseutuyrittäjäksi, putkiasentajaksi tai puutarhuriksi. Lisäksi tarjolla on erilaisia ammattitutkintojen koulutuksia.
Satakunnan Maanviljelysseurassa heräsi ajatus ”yksitalvisen” maamieskoulun perustamisesta maakuntaan. Erinäisten vaiheiden jälkeen saatiin koulun perustamislupa Keisarillisen Suomen Senaatin Maanviljelystoimikunnalta 28.3.1908. Omaa koulutaloa ei ollut, ja ensimmäinen kurssi joutui opiskelemaan Kokemäen kunnalta vuokratussa kunnantuvassa. Koulun johtaja August Saurio rakennutti omalla kustannuksellaan koulutalon ja vuokrasi sen maamieskoululle.
Koska koulun ylläpito kävi maanviljelysseuralle ajan mittaan raskaaksi, päätettiin koulun omistus ja ylläpito siirtää 28.12.1922 perustetulle Satakunnan Maatalousopetus Oy:lle.
Uutta koulutaloa ruvettiin ripeästi suunnittelemaan. Valtion omistamasta Astalan sotilasvirkatalosta saatiin aluksi vuokrattua runsaan 5 hehtaarin suuruinen tontti. Koulutalo valmistui 1925. Vanha koulurakennus seisoo edelleen paikoillaan peruskorjattuna ja kantaa nimeä ”Nestori”.
Oppilaat asuivat pitkään vuokralla kylän taloissa. Maamieskouluasetus kuitenkin määräsi, että maatalouskoulujen tuli olla sisäoppilaitoksia. Näin myös Satakunnan Maatalousopetus Oy:n piirissä ruvettiin harkitsemaan oppilasasuntolan rakentamista, joka valmistui 1931.
Teollisuus kehittyi – maatalous koneellistui. Yleinen kehitys heijastui myös maatalousopetukseen. Ennen kaikkea koneopetuksen arvostus nousi. Uusi konehalli valmistui 1964. Koulussa aloitettiin uusi opintolinja, maatalous-teknillinen koulu.
Aivan uusi aluevaltaus oli puutarhaopetuksen aloittaminen 1979. Satakunnan Maatalousopetus Oy luovutti koulun varoineen ja velkoineen Suomen Valtiolle 1981. Uusi omistaja alkoi heti tehokkaasti kehittämään oppilaitosta uudistamalla rakennuskantaa.
Opetusministeriössä heräsi 1990-luvun alkupuolella ajatus ammatillisten oppilaitosten yhdistämisestä suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Täällä Satakunnassa päädyttiin 1994 yhdistämään Kokemäen maatalous- ja puutarhaoppilaitos sekä Kullaan metsä- ja puutalousoppilaitos Satakunnan maa- ja metsäinstituutiksi. Yhdistetyn oppilaitoksen sijaintipaikaksi määrättiin Kokemäki.
Valtion kireän rahatilanteen johdosta ammatillisia oppilaitoksia ruvettiin kunnallistamaan. Kokemäen ja Kullaan oppilaitosten kunnallistamista palloteltiin kuntien kesken pitkään ja viimein päädyttiin oppilaitosten erottamiseen. Kokemäki siirtyi Huittisten kaupungin omistukseen 1997.
Sastamalan koulutuskuntayhtymään oppilaitos siirtyi 2009. Nykyiseltä nimeltään SASKY koulutuskuntayhtymä (Sasky) toimii usean kunnan alueella Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Perussopimuksen mukaan Saskyn tehtävä on järjestää, ylläpitää ja kehittää peruskoulutuksen jälkeen annettavaa toisen asteen ammatillista koulutusta sekä yleissivistävää koulutusta. Koulutuskuntayhtymän jäsenkunnat ovat: Huittinen, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Keuruu, Kihniö, Kokemäki, Multia, Mänttä-Vilppula, Parkano, Punkalaidun, Ruovesi ja Sastamala
Kokemäen maamieskoulu 1908
Kokemäen maatalousoppilaitos 1964
Kokemäen maatalous- ja puutarhaoppilaitos 1987
Satakunnan maa- ja metsäinstituutti 1994
Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto 1997
Sasky Huittisten ja Kokemäen oppilaitos 2023
Luonnonvara-alan esittely
Sasky Huittisten ja Kokemäen oppilaitoksessa opiskelijoille tarjotaan erilaisia opintopolkuja opiskelijoiden aiemman osaamisen mukaan. Oppiminen tapahtuu monipuolisissa oppimisympäristöissä, joissa olosuhteet vastaavat oikeaa työelämää.
Kokemäen koulutilalla kasvatetaan lehmiä ja lampaita. Lisäksi opiskelijat saavat kokemusta seura- ja harraste-eläinten hoitamisesta, joita on noin 30 eri lajia. Koulutilan kasvihuoneilla, marja- ja hedelmätarhassa sekä puutarhamyymälä Pehtorskassa puutarha-alan opiskelijat opiskelevat alan työtehtäviä käytännössä.
Kokemäellä on myös opiskelija-asuntola.
Profilointi
Oppilaitoksen toiminnassa on tällä hetkellä panostettu eläinten hyvinvointiin. Tiloja on ajanmukaistettu; nuorkarjatilat peruskorjattiin 2022. Pieneläintilat on rakennettu 2018 ja pihatto 2021. Kasvihuoneviljelyssä kasvinsuojelu tapahtuu biologisen torjunnan avulla. Viljelyssä ovat leikkoruusu, ruukkukukat ja erilaiset vihannekset. Tuotantoteknologiassa hyödynnetään kotieläintuotannon robotteja ja traktoreiden sekä työkoneiden automaattiohjausta. Lisäksi käytössä ovat simulaattorit.Toiminnan kohteet
Biohiilen käyttökoe metsätaimilla ja joulutähdillä kesällä 2024 (SAMKin tutkimushanke)Muut kohteet
Puutarhamyymälä PehtorskaTapahtumat
Avoimet ovet, yhteistyötahojen päiväkurssejaSertifikaatit
SirkkalehtimerkkiPerustiedot
Tuotannon tyyppi
TavanomainenTuotantosuunta
Peltokasvien viljely, Puutarhanhoito, Kotieläintuotanto, Metsätalous, Pieneläimet, Kasvihuonetuotanto, Marjojen ja hedelmien tuotantoEnergiantuotanto
Aurinkopaneelit, MaalämpöPeltopinta-ala
98 haMetsäpinta-ala
180 haEläimet
lehmiä 50, nuorkarjaa 50, lampaita 12, lintuja, matelijoita, kilpikonnia, kaneja, marsuja, hiiriä, gerbiilejä, chinchilloja, ruokaeläimiä, kalojaKoulutus
Simulaattorit
Kaksi Tenstarin simulaattoria joissa traktori-, kaivuri- ja pyöräkuormaajaohjelmistot.Opetuskielet
SuomiYhteistyö
Harjoittelutilat
Säännöllistä yhteistyötäYritykset
Säännöllistä yhteistyötäMuut oppilaitokset
Säännöllistä yhteistyötäPaikalliset toimijat
Säännöllistä yhteistyötäErilaiset hankkeet
Satunnaista yhteistyötäKasvinviljely
Viljelykierto
Kasvituotannon päätarkoituksena on tuottaa eläinten rehua. Nurmi 3-4 vuotta jonka jälkeen vilja vuorotellen kaura/ohraViljely
Viljelytapa
Avomaa, KasvihuoneErikoiskasvit
Omenapuut, marjakasveja.Koristekasvit
Ryhmäkasvit, joulutähti, leikkoruusuRuokakasvit
Tomaatti, kirsikkatomaatti, paprika, kurkku, salaatti, leikkopersilja, marjakasvejaTuotteiden jälleenmyynti
KylläViherrakentaminen
Viheralueiden rakentaminen ja ylläpito ovat osa koulutusta.Floristiikka
KylläMaalajit
Kivennäismaat
40 haSavimaat
58 haOjitustyypit
Salaojitus
98 haLinkkejä
Puutarhamyymälä PehtorskaMetsä
Metsät
Opetusmetsiä
180 haTalousmetsiä
EiKäyttöoikeusmetsiä
EiMetsänhoito
Tehdään itse, UlkoistettuMetsänhakkuut
KoneketjuErityiskohteet
Pururata
Puistot
Retkeilykohteita, esim. laavu
Linkit
Retkeily- ja ulkoilureititEläimet
agilityrata, koirakenttä