Ollikkalan opetusmaatila
Keski-Pohjanmaan ammattiopisto (Kpedu)
Ollikkalan opetusmaatila ja metsät sijaitsevat Keski-Pohjanmaalla Kannuksessa. Oppilaitoksessa tarjotaan maa- ja metsätalouden koulutusta.
Ollikkalasta löytyy yhden robotin opetusnavetta, 94 ha peltomaata, kone- ja huoltohallit, 500 ha metsää, puulajipuisto, pieneläinhoitola ja pieneläinvastaanotto.
Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä tarjoaa luonnonvara-alan koulutusta myös Kaustisella ja Perhossa. Kaustisella voi opiskella hevostalouden perustutkintoa. Perhossa tarjotaan luonto ja ympäristö alan koulutusta.
Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen toimipaikka tunnetaan myös nimellä Ollikkala. Ollikkalassa on järjestetty maatalousopetusta vuodesta 1925. Ollikkalan tila on saanut nimensä sijaintipaikkansa mukaan, sillä aluetta sanottiin Ollikkalaksi jo ennen koulun perustamista. Ollikkala on maakuntamme kehityksen kannalta ollut erittäin merkittävä oppilaitos. 1920-luvulla maamieskoulussa oli vain miesoppilaita, mutta 1930 perustetun tietopuolisen karjanhoitokoulun jälkeen naisia ja miehiä on ollut oppilaina tasavertaisesti. Koulu on kasvattanut maatiloille eturivin isäntiä ja emäntiä pian 100 vuoden ajan. Suuri on myös niiden henkilöiden määrä, jotka ovat tämän koulun ja jatko-opiskelun kautta sijoittuneet monipuolisesti erilaisiin maatalouden tehtäviin sekä muun elinkeinoelämän piiriin.
Aikaisemmat nimet:
Kannuksen Maamieskoulu
Tietopohjainen karjanhoitokoulu
Kannuksen Maakoulu
Kannuksen Maanviljelyskoulu
Kannuksen Maaseutuakatemia
Maaseutuopisto Kannus
Nykyään Keski-Pohjanmaan ammattiopisto, Kannuksen toimipaikka
Oppilaitoksemme navettaan voi tutustua virtuaalisesti
https://www.thinglink.com/video/1589245206207660034
Virtuaalinavetassa voi liikkua ja kiertää pihatossa sisällä sekä ulkopuolella, klikkaamalla sinisiä nuolia.
Hiirellä, nuolinäppäimillä tai kosketusnäytöllä voit pyörittää ja zoomata kuvaa. Pieniä kuvakkeita klikkaamalla aukeaa lisäinfoa: tekstiä, kuvia ja videoita
Simulaattorit
3kpl metsäkone simulaattoreita.
mm. Komatsu KF500 metsäkonesimulaattori Kannuksessa. Simulaattori mahdollistaa opiskelijoille turvallisen, taloudellisen, monipuolisen ja vuorovaikutteisen oppimisympäristön metsäkoneen käytön opiskelun aikana.
Tenstar ja Creanex monikäyttösimulaattori Kannuksessa. Simulaattorilla voidaan harjoitella useiden työkoneiden käyttöä, vaihtoehtoina ovat mm. traktori ja peräkärry, kaivinkone, pyöräkuormaaja ja kurottaja.
Valtran smart-touch kyynärnoja, jolla voidaan simuloida traktorin toimintoja.
Ravi- ja Ratsastussimulaattorit Kaustisella. Simulaattoreilla voidaan harjoitella sekä ratsatusta että kärryillä ajoa ja monté-ratsastusta. Simulaattorilla esim. ratsastajan istuntaa voidaan korjata vierestä neuvoen ja tehdä kuntoharjoittelua. Simulaattorit on valmistanut englantilainen yritys Racewood Ltd.
Luonnonvara-alan esittely
Maatalousala, Kannus
-Maatilatalous
-Maatalousteknologia
-Eläintenhoito
Metsäala, Kannus
Hevosala, Kaustinen
Luonto- ja ympäristöala, Perho
Profilointi
Olemme erikoistuneet maidontuotantoon, pieneläinopetuksessa koiriin ja koirien kouluttamiseen, metsäopetuksessa metsäkoneen kuljettajiin. Meillä on myös rooli aluekehityksessä sekä tutkimus ja kehittämistoiminnassa. Tulevaisuudessa halutaan panostaa aluekehitykseen erityisesti uuden opetusnavettamme kautta.Toiminnan kohteet
Säätösalaojituksen automatisointi Lypsykarjatalouden kuivikevaihtoehdot Lehmien ulkoilukäyttäytyminen robottinavetassaMuut kohteet
Pieneläinvastaanotto PuulajipuistoTapahtumat
Ollikkala messut parittomina vuosinaSertifikaatit
OKKA -säätiön kestävän kehityksen sertifikaatti Oppilaitoksen metsät kuuluvat PEFC-serifikaattiinPerustiedot
Tuotannon tyyppi
TavanomainenTuotantosuunta
Peltokasvien viljely, Kotieläintuotanto, Metsätalous, PieneläimetEnergiantuotanto
AurinkopaneelitPeltopinta-ala
94,02 haMetsäpinta-ala
550 haEläimet
Nauta 130Koulutus
Virtuaalioppimisympäristöt
Simulaattorit
Komatsu KF500 metsäkonesimulaattori Tenstar ja Creanex monikäyttösimulaattori Valtran smart-touch kyynärnojaOpetuskielet
SuomiYhteistyö
Harjoittelutilat
Yhteistyötä haluttaisiin lisääYritykset
Säännöllistä yhteistyötäMuut oppilaitokset
Säännöllistä yhteistyötäPaikalliset toimijat
Säännöllistä yhteistyötäErilaiset hankkeet
Säännöllistä yhteistyötäKasvinviljely
Tuotamme pääsääntöisesti rehunurmea ja ohraa oman karjan tarpeisiin. Ollikkalan pelloilla on ollut vuosittain lannoitekokeita, havaintoruutuja ja biohiilikokeiluja.
Maankasvukunnosta huolehditaan säännöllisillä maanäytteillä, joiden pohjalta tehdään lannoitus ja kylvösuunnitelmat. Lannoitus jaetaan sateliittikuvia ja lehtivihreämittauksia hyödyntäen. Nurmiseoksissa käytetään monilajisia seoksia, joissa syväjuurisia kasveja. Pellonkasvukuntoa ja vesienhallintaa on hoidettu laserleikkaamalla peltoja.
Traktoreissa käytetään automaattiohjausta. Ollikkalan ympärivuotista sääasemaa käytetään peltotöiden suunnittelussa. Lisäksi kauemmilla peltolohkoilla sijaitsevaa kesäajan sääasemaa hyödynnetään varsinkin kasvinsuojelun onnistumiseen.
Ollikkalan robottinavetassa lypsylehmät ja hiehot laiduntavat. Laidunnus suunnitellaan osaksi viljelykiertoa ja se lisää monimuotoisuutta.
Navetassa on lämmöntalteenotto lietteestä ja maidosta sekä aurinkopaneelit.
Maatilan henkilöstö on suorittanut hiiliviljelijäkoulutuksen.
Viljelykierto
Nurmi - Nurmi2 - Nurmi3 - Vilja + NurmensiemenMaalajit
Kivennäismaat
86 haEloperäiset maat
8 haOjitustyypit
Sarkaojat
2,65 haSalaojitus
82,82 haSäätösalaojitus
8,55 haLinkkejä
RehuntuotantoMetsä
Opetus ja talousmetsiä on yhteensä 550 ha, jossa harjoittelevat nuoret ja aikuiset tulevat metsäkoneenkuljettajat, maatalouden perustutkinnon opiskelijat sekä metsäomistajan metsäkoulua käyvät opiskelijat. Metsien hoidossa huomioimme luonnon monimuotoisuuden ja luontoarvot. Ollikkalan metsiä hoidetaan PEFC-sertifikaatin vaatimusten mukaisesti.
Koulu omistaa puulajipuiston, joka oli Metsäntutkimuslaitoksen (nyk. Luonnonvarakeskus) Kannuksen tutkimusaseman perustama v. 1985. Tavoitteena oli testata pohjoisen pallonpuoliskon puulajien soveltuvuutta paikallisiin oloihin. Puiden kasvua ja taudinkestävyyttä seurattiin vuosittain. Alueelle perustettiin myös ns. Nelder-koe, jossa istutettiin mäntyjä, raudus- ja hieskoivuja ja kuusia säteittäin ympyrään. Tarkoituksena oli seurata istutustiheyden vaikutusta kasvuun. Tällä hetkellä Lehtorannan puulajipuistossa kasvaa n. 50 erilaista puuta, ja siihen voi käydä vapaasti tutustumassa.
Metsäopetuksessa käytetään oikeiden koneiden lisäksi simulaattoreita, jolloin harjoitusmääriä voidaan kasvattaa kustannustehokkaasti ja luontoa säästäen. Opetuksessa on käytössä 1 Komatsun simulaattori ja 2 John Deeren simulaattoria.
Metsät
Opetusmetsiä
550 haTalousmetsiä
550 haKäyttöoikeusmetsiä
EiMetsänhoito
Tehdään itseMetsänhakkuut
Metsuri, KoneketjuJatkuva kasvatus
Metsiä uudistetaan perinteisesti avohakkuina sekä jatkuvan kasvatuksen periaatteilla. Jatkuvan kasvatuksen metsiä 5 ha.Erityiskohteet
Metso ohjelman mukaisia kohteita (vanhojen metsien suojeluohjelma)
Suometsät
Puistot
Merkittyjä retkeilyreittejä
Retkeilykohteita, esim. laavu
Eläimet
Maatilan päätuotantosuuntana on maidontuotanto. Lypsylehmien lisäksi Ollikkalassa ei ole muita tuotantoeläimiä. Pieneläinhoitolassa hoidetaan ulkopuolisten ihmisten koiria ja kissoja. Omina pieneläiminä löytyy kaneja, marsuja, lampaita ja suokilpikonnia.
Koulun karjassa panostetaan kestävyyteen ja eläinten hyvinvointiin. Navetassa on paljon eläinten hyvinvointia edistäviä asioita ja jalostuksen avulla saadaan kestäviä lehmiä. Nämä panostukset ovat tuottaneet tulosta ja karja on palkittu useilla jalostus- ja tuotospalkinnoilla monena vuotena. Rotuina ovat holstein ja ayshire.
Vuonna 2023 tuotokset:
Maitoa 11 340kg , 12 574EKM
Rasva 528kg , Valkuainen 432kg
Eläinten hyvinvointia lisäävät tekijät: syväkuivike parret, ritilämatot, lypsylehmien ympärivuotinen ulkoilu ja kesällä laidunnus, terveydenhuolto suunnitelma, säännöllinen sorkkahoito, täsmäruokinta, kestokuivepohja poikivilla ja ummessa olevilla, vastapoikineille oma osasto, nuorkarjan virikkeellistäminen ja kesällä laidunnus,
Eläintenkoulutus on osa päivittäistä arkea. Koulutus aloitetaan vasikasta asti ja niiden avulla eläin opetetaan positiivisin keinoin eri käsittely tilanteisiin esimerkiksi robotilla kulkemiseen.
Ollikkalasta löytyy myös koirien koulutuskenttä, hajutyöskentelytilat, sekä muita tiloja joita voi hyödyntää oppimisympäristöinä. Entiseen lypsypihattoon on parhaillaan valmistumassa lämmin koirien koulutushalli.
Pieneläinvastaanotto on ajanmukaisesti varustettu röntgenlaitteella ja verianalysaattorilla. Vastaanotto toimii myös opetuskäytössä ammattiopiston perus- ja ammattitutkinnoissa sekä Kannuksen lukion eläinlääketieteellisen linjan opinnoissa.
Eläintoiminta
Tilan eläimet
NaudatLypsyjärjestelmä
LypsyrobottiNavetta
KylmäpihattoLaitumet
Kaikki lypsylehmät ja hiehot laiduntavat. Laidunnus suunnitellaan osaksi viljelykiertoa, ja se lisää luonnon monimuotoisuutta.Rakennukset
KoulutushalliPieneläintoiminta
Omia pieneläimiä (opetus)
Eläinhoitola
Eläinlääkäripalvelut/klinikka
Koirapalveluita (koulutus -ja hyvinvointi)
Erilaisia eläinten oppimisympräistöjä
Koirien virkakoulutuspalvelut (suojelu- , poliisi- , homekoirat jne,)
Naudat
Ayshire
Holstein
Pieneläimet
Kaneja
Marsuja
Suokilpikonna
Lampaita
Koiria
Teknologia
Ollikkalan vuonna 2022 valmistunut verhoseinäpihatto on varustettu runsaalla teknologialla. Pihatosta löytyy mm. Lely Astronaut A5 lypsyrobotti, Lely Vector automaattinen ruokintajärjestelmä, juottoautomaatti, paikannusjärjestelmä, puhdistusrobotti, älyportit jaloittelutarhaan, Lämmön talteenotto lietteestä ja maidosta, ekoerotus separaattori ja Renki-automaattinen kuivitusjärjestelmä. Navetassa on 13 tallentavaa kameraa.
Ollikkalan pelloilla on pohjavedenmittauskenttä, jossa 9 pohjavesi anturia mittaa ja tallentaa dataa pohjaveden pinnan liikkeistä. Oulun yliopiston kehittämää säätösalaojakaivojen automatiikkaan on testattu Ollikkalan pilottilohkolla, ja tälläkin hetkellä yhdessä kaivossa on automaattisesi toimiva säätösalaojakaivon sulkuventtiili.
Vaisala Beacon sääasema mittaa ja tallentaa säädataa ympärivuotisesti.
Traktoreissa käytetään automaattiohjausta. Opetusmaatilalta löytyy ISOBUS -traktori ja kylvökone, joka on mm. DataSato hankkeessa pilottiyhdistelmänä.
Teknotalo on vuonna 2010 valmistunut moderni maatalousteknologian opetukseen tarkoitettu rakennus, jossa on pesuhalli, huoltohalli, metallintyöstö- ja hitsaushalli, sekä ajanmukaiset koneet ja laitteet.